Oktober i New York står i Henning Christiansens tegn. Torsdag den 11. oktober åbnede en retrospektiv udstilling med den danske billedkunstner og komponists værker på Manhattan, og resten af måneden byder på flere koncerter og performances i Christiansens ånd.

Det er kunstplatformen Blank Forms, der står bag udstillingen og de mange koncerter og performances. 

- Det er blevet mere og mere tydeligt for mig, at Henning Christiansen befandt sig i krydsfeltet af nogle af de vigtigste musikalske og kunstneriske bevægelser i anden halvdel af det 20. århundrede. Han samarbejde med snart sagt alle, og påvirkede deres arbejde direkte - imens han skabte værker, der umiskendeligt var helt hans egne, fortæller Lawrence Kumpf, kunstnerisk leder af Blank Forms.

Flere koncerter og performances

Ved åbningen af udstillingen ‘Freedom is Around the Corner’ blev der serveret både gin og ost fra Henning Christiansens Møn. Udover de udstillede kunstværker kan amerikanerne blandt andet opleve flere af Christiansens kompositioner opført af danske og internationale musikere og performancekunstnere.

Eksempelvis optrådte to af Christiansens samarbejdspartnere Werner Durand og Ute Wasserman i selskab med Mark Harwood, der genudgiver flere af komponistens værker på vinyl, og så opførte Henning Christiansens søn, Thorbjørn Reuter Christiansen, værket ‘180 Hammer Blow Against War Monkeys.

Thorbjørn Reuter Christiansen opfører sin fars værk '180 Hammer Blows Against War Monkeys'

Den 25. og 26. november bliver Henning Christiansens kammeropera ‘Dejligt vejr i dag, n’est-ce pas, Ibsen’ opført for første gang uden for Danmark - til november spiller den i København for første gang siden uropførelsen i 1968.

Internationalt gennembrud

Over de senere år er interessen for Henning Christiansen vokset i udlandet. Foruden det aktuelle fokus i New York, åbner en anden retrospektiv udstilling i Los Angeles til næste år, ligesom adskillige af Henning Christiansens kompositioner bliver genudgivet på det engelske pladeselskab Penultimate Press.

I juli besøgte flere af de internationale kuratorer Henning Christiansens gård på Møn. Politiken var med, og man kan læse en reportage derfra her.