I løbet af de næste mange uger er der flere koncerter med ny musik, end det næsten giver mening at tælle.

Vi har fremhævet fire festivaler og viser her et mindre pluk af deres omfattende musikprogrammer.

SPOR festival

Siden 2005 har aarhusianske SPOR festival præsenteret ny musik og lydkunst fra ind- og udland.

Festivalen kan som den første herhjemme præsentere ‘Stifters Dinge’ af den verdensberømte tyske komponist Heiner Goebbels. Værket er en krydsning mellem performativ installationskunst og musikteater, og SPOR beskriver det selv som et “no-man show” - en komposition for fem klaverer uden pianister og et skuespil uden skuespillere.

Du kan desuden opleve verdenspremieren på ‘White Sun’, et installationsværk af den danske komponist SØS Gunver Ryberg, den norske scenograf Nathalie Melbye og den tyske instruktør Anja Behrens, ligesom festivalen byder på en genopsætning af Niels Rønsholdts eksperimenterende opera ‘Blik for Blik’.

SPOR festival, flere venues, Aarhus, 2.-6. maj.

SPOT festival

Det er sædvanligvis pop- og rockmusik fra Norden, der bliver præsenteret på SPOT, men på årets festival opfører Århus Sinfonietta det spektakulære værk 'Music for Heart and Breath’, hvor ensemblets medlemmer er udstyret med stetoskoper sat for brystet. Undervejs vil musikernes individuelle puls have direkte indflydelse på musikken, mens det i andre passager er åndedrættet, der sætter tempoet. Værket er komponeret af Richard Reed Parry fra Arcade Fire, og det er første gang, det bliver opført i Danmark.

Du kan desuden høre om, hvordan du opnår arbejdslegater og komponistaftaler, når Statens Kunstfonds Legatudvalg for Musik inviterer til informationsmøde lørdag den 12. maj på SPOT. Arrangementet er åbent for alle og kræver ikke billet til festivalen.

SPOT Festival, flere venues, Aarhus, 9.-13. maj. 

CLICK Festival

Under overskriften ‘Xeno’ - det fremmede - præsenterer CLICK Festival for ottende gang moderne kunst, musik og teknologi på Kulturværftet i Helsingør. 

Her kan man blandt andre høre den amerikanske musiker og poet Camae Ayewa, der under navnet Moor Mother optræder med en kombination af analoge støjmaskiner, field recordings og dyster rap fra Philadelphia. 

I den mere kuriøse afdeling af festivalen finder man ‘Dissecting an Utterance', en surrealistisk paneldebat, hvor tre vokalkunstnere kort og godt vender, hvad det vil sige at være et menneske med en stemme. Forvent ingen prefabrikerede argumenter fra scenen, men snarere gisp, gurgl og spontane stemmespasmer, når Ute Wasserman (NL), Dylan Nyoukis (UK) og Claus Haxholm (DK) mødes på CLICK.

CLICK Festival, Kulturværftet, Helsingør, 19.-20. maj.

KLANG festival

Som den største af sin art hertillands runder KLANG forårets festivaler for samtidsmusik af med 11 dage spækket med koncerter, samtalesaloner og filmvisninger spredt over København og Frederiksberg. 

Festivalen er med egne ord bredere end nogensinde før og ønsker i år at dykke ned i musikskabernes arbejdsproces - hvad tænker de, og hvordan er musikken med til at forme det samfund, vi lever i? spørger de.

Athelas Sinfonietta åbner festivalen med uropførelsen af et nyt værk af den danske komponist Morten Ladehoff. Udover de flere end 30 solister og ensembler fra ind- og udland, der spiller på festivalen, finder man også en ‘Talkshowkoncert’, hvor tre komponister har skrevet musik til samme filmstump fra 1927, samt ‘Åben KLANG’, hvor nye lyttere kan få en introduktion til samtidsmusikken.

KLANG festival, flere venues, København, 29. maj - 8. juni.