SYNC Productions: Det er måske lidt hippie-agtigt

Den 14. marts inviterer SYNC Productions til koncert. En koncert, der sætter fokus på de rytmiske egenskaber i klassisk musik, med et program, der både favner den traditionsrige Mozart til tangoinspirerede arrangementer. Her kan du læse mere om den nystartede iværksættervirksomhed SYNC Productions og de to unge grundlæggeres erklærede mission: at lade to i teorien uforenelige musikalske verdener, krydse klinger. 

Af Anne Dalby


 

SYNC Productions er en nystartet iværksættervirksomhed, der arbejder i spændingsfeltet mellem klassisk og rytmisk musik. Bagmændene, eller rettere bagkvinderne, Signe Lykke og Kat Jarby, etablerede SYNC i 2013 som en platform, hvorfra de vil arbejde på det relativt omfattende projekt: at bryde med de fastlåste og traditionsbestemte rammer, som desværre ofte splitter og kategoriserer den danske musikscene. Kvinderne bag SYNC forklarer til SNYK:


"SYNC blev grundlagt ud fra et ønske om at hylde lyd i alle afskygninger og tilsidesætte det traditionelle genreskel. Det kan lyde en smule hippie agtigt, men vi er begge af den overbevisning at både den rytmiske og klassiske musik har samme skabende udgangspunkt: et behov for at udtrykke sig gennem lyd. Derfor inviterer vi til koncert [i Koncertkirken, KBH, den 14. marts, red.], hvor vi præsenterer en række artister der favner både rytmisk sangskriveri og klassisk kammermusik, som en stor genremæssig collage"

 

Samarbejdet mellem de to grundlæggere, Kat Jarby (t.v.) og Signe Lykke (t.h.), opstod ud fra et fælles ønske om, at undersøge og styrke mødet mellem to traditionsrige og i teorien uforenelige verdener, og dermed være med til at stille et nødvendigt fokus på en musikplatform, der i Danmark er næsten ikke eksisterende. Målet er, at skabe et kunstnerfællesskab på tværs af faglighed, hvor blandt andet komponister, musikere, grafikere, fotografer, designere, koreografer og scenografer kan arbejde sammen.

 

Blæs, Slagtøj og Dans!

 

Den 14. marts har SYNC arrangeret koncertaftenen "Blæs, Slagtøj og Dans", hvor intentionen om at trække tråde på tværs af tid, genre, generationer og traditioner afvikles. I Koncertkirken på Blågårds Plads, KBH, vil der denne aften etableres koblinger som traditionel kuratering ikke umiddelbart tilbyder. Aftenen både indledes og afrundes med to spændende DJ-sets, af henholdsvis komponist og lydkunstner Sandra Boss, der sætter tonen an før koncerten, og af den firserinspirerede sangerinde Freja Loeb, som afrunder koncertaftenen. Her i mellem giver Esbjerg Ensemble en såkaldt ”RENDEZ-VOUS”-koncert. 

Esbjerg Ensemble er kendt for at fremføre klassisk kammermusik på højt kunstnerisk niveau og er anerkendt for sin nyskabende og alsidige programlægning. Ensemblet består p.t. af 11 temperaments- og udtryksfulde musikere fra hele verden, alle særligt udvalgt for netop deres unikke kvaliteter, fordelt som blæserkvintet, strygekvartet, klaver og slagtøj. Ensemblet mestrer klassisk kammermusik, fra barokken til den romantiske periode via wienerklassikerne, men er i høj grad kendt for sin stilsikre fortolkning af moderne værker. Og hvad kan man forvente der sker, når disse forskelligartede kunstnere sættes i sammenhæng og krydser klinger? Hvad kan dette kulturmøde give publikum med hjem? Signe Lykke og Kat Jarby:

"Når der bliver "krydset klinger" i kunstens verden betyder det ofte at man spejler sig i hinandens forskelligheder. Hvad enten denne oplevelse er positiv eller negativ, håber og tror vi på, at det beriger publikum og de involverede. Vi ønsker at tilbyde publikum en unik mulighed for at blive klogere på et lydunivers de måske ikke kender til, hvad enten man tilbringer størstedelen af sin tid med støvede 80'er LP'er eller i DR's fornemme koncerthus" 

Ifølge ordbogen betyder det franske udtryk ’rendez-vous’, som ensemblets koncert kredser om, et aftalt møde eller måske et stævnemøde. To personer der møder hinanden. Eller to instrumenter. Den svenske komponist Arne Mellnäs skrev en række værker med titlen ”Rendez-vous” og de var alle for to instrumenter. ”Rendez-vous 2” er for fløjte og slagtøj, og den er et godt eksempel på Mellnäs’ musik, der altid er imødekommende og inkluderende, og samtidig klar, skarp og tydelig. Den amerikanske komponist John Harbison fortæller, at han med sin Blæserkvintet ville understrege det, som han mener er instrumentkombinationens force: at udtrykke ting klart; ”to present things clearly”. Derudover ville han med værket stræbe efter at lave en klassisk, enkel overflade. Det, der foregår under den enkle overflade er muligvis ikke så simpelt. Harbison fortæller i hvert fald selv, at værket er ekstremt udfordrende at spille.

Koncerten slutter med en svingom. Tangoarrangementer der vil få koncertsalen til at lyde som en tætpakket ’milonga’ i Buenos Aires. Tangoarrangementerne vil blive skrevet specielt til Esbjerg Ensemble af komponist Uljas Pulkkis.

SYNC:
"Som udgangspunkt er vi i SYNC ikke interesserede i resultatet, men nærmere processen og vigtigst at alt, at facilitere mødet hvor "ny" musik kan opstå. Vi synes det er vigtigt at udfordre og udforske de traditionelle rammer for at belyse den berøringsangst der stadig findes musikgenrerne imellem"

Signe Lykke og Kat Jarby har begge professionelle baggrunde i henholdsvis musik- og forlagsverdenen. Lykke er komponist, sangskriver og sanger, uddannet fra det Rytmiske Musikkonservatorium i København, Trinity Conservatoire of Music i London samt College of Fine Arts i Austin, Texas. De sidste mange år har hun undersøgt og udfordret sin egen musikalske identitet på et højt internationalt niveau, med særlig interesse for det spændingsfelt der opstår mellem rytmisk og klassisk musik. Hun har gennemført adskillige projekter inden for denne ramme.

Jarby er uddannet i musikmarkedsføring fra sin uddannelse i England, hvor hun boede og studerede i 4 år. Hun har de sidste tre år arbejdet på kunstmusikforlaget Edition·S – music¬sound¬art som projektleder, hvor hun havde den tætte kontakt til komponisterne. Derudover har Jarby arbejdet i den rytmiske verden og bl.a. været manager af et pop/rock band og Event Logistics Coordinator på musikfestivalen Oxjam. LÆS mere på SYNCs hjemmeside HER 

AFTENENS PROGRAM

kl.19:30 Sandra Boss: lydkollage / DJ

Kl.20:00 Esbjerg Ensemble Koncert:
Wolfgang Amadeus Mozart: Kvintet for klaver og blæsere K 452 (1784)
Arne Mellnäs: Rendez-vous 2 (1983)


Uljas Pulkkis: Tangoer – Arrangeret for blæsere, slagtøj og klaver
Pianist: Katrine Gislinge

kl.21:00 Freja Loeb: DJ-set

HVORNÅR: 14.03.2014, kl. 19:30 – 23:00
HVOR: KoncertKirken, Blågards Plads 6A, 2200 København N
ENTRÉ: 50 kr. - Unge u/ 30 år: 30 kr.
LÆS mere om arrangementet på Facebook HER eller på SYNC Productions hjemmeside HER 

 

Mere blæs, slagtøj og dans med Esbjerg Ensemble...

Udover i København, kan Esbjerg Ensemble opleves i både Esbjerg og Sønderborg samme uge:

HVORNÅR: 12 mar 2014, Kl. 19:30
HVOR: Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole, Esbjerg

HVORNÅR: 15 mar 2014, Kl. 16:00
HVOR: Sønderborg Slotskoncert - Riddersalen

LÆS mere om Esbjerg Ensemble HER