Suså Festival åbner vindue mod Spanien

Suså Festival byder velkommen på Grønnegades Kaserne i weekenden den 28. til den 30. august. I år vender festivalen blikket mod Spanien og præsenterer blandt andet Smash Ensemble og Ensemble Alternance. Festivalen åbner med Simon Steen-Andersens Black Box Music.

Af Agnete Seerup

Suså Festival har eksisteret i 23 år, og er hvert år vært for tre intense dage med anerkendte solister og ensembler fra ind- og udland, der præsenterer ny kompositionsmusik. Traditionen tro danner Grønnegades Kaserne, 5 minutter fra Næstved Station, ramme om festivalens tre sensommerdage med ny musik den 28., 29. og 30. august.

Vindue mod Spanien

Suså Festival åbner hvert år et nyt vindue mod et nyt lands toner - og så er det ikke altid til at spå om, hvad der kommer til at klinge i rummet, fortæller Anne Kristine Smith, der gennem de sidste 23 år har været festivalleder for de årlige sensommerdage med ny musik. I år er blikket rettet mod Spanien.

- Målet med vindueskoncerterne er at give vores publikum mulighed for at relatere det pågældende lands tonesprog med vores – hvis man kan tale om særlige spanske og skandinaviske toner, fortæller festivalleder Anne Kristine Smith til SNYK.

Åbner med Black Box Music

I år åbner festivalen med Simon Steen-Andersens originale Black Box Music fredag den 28. august kl. 16 med solist og dirigent Håkon Stene. Herefter er det muligt at møde komponisten bag værket, når Trine Boje Mortensen interviewer Steen-Andersen på festivalen.

Sammen aften, fredag den 28. august kan du opleve Makoto Shinoharas Obsession, Heinz Holligers Studien über Mehrklänge og Per Nørgårds Arresøbilleder. Derudover opfører Aarhus Sinfonietta værker af Simon Christensen, Kasper Rofelt og Niels Rosing-Schow.

- Jeg glæder mig som altid SÅ meget til at kunne præsentere det store vingesus af dansk og udenlandsk musik og oplevelser for vores herlige publikum!, fortæller festivalleder Anne Kristine Smith til SNYK.


Black Box Music. Foto: Elisabeth Høiberg.

SMASH!

Lørdag lægger Suså Festival ud med en solistmatiné ved hhv. Mikkel Andersen på guitar, Hélène Navasse på fløjte og Anne Mette Stæhr på klaver. Eftermiddagen er reserveret til det spanske SMASH Ensemble, der består af toneangivende musikere fra hele verden, der har specialiseret sig i ny musik. Ensemblet arbejder ofte tværæstetisk med projekter, der integrerer den ny musik med blandt andet poesi, elektronisk musik, japanske bunraku dukker, filosofiske tekster. Ensemblet har også søsat en række pædagogiske projekter gennnem årene. Læs mere om SMASH Ensemble.

- Som udgangspunkt møder tilhørerne et topprofessionelt ensemble, sammensat af et hold internationale musikere, som spænder fra Mexico via Spanien og Frankrig til Sverige, fortæller Anne Kristine Smith.

SMASH Ensemble spiller ved koncerten på Suså Festival udelukkende musik af yngre spanske komponister: Xabier Mariño Alvarez, Fransisco Guerrero, Elena Mendoza, Alberto Hortigüela, José Luis Torá og Joan Riera Robusté. De 6 komponister er meget forskellige i deres udtryk og tilgang til musikken. Nogle tager udgangspunkt i poesi, ord og rytme, nogle oversætter strukturelle mønstre til musik, og andre igen undersøger gennem musikken begreber som ’demokrati’ eller ’kunstnerisk skabelse’. Ensemblet består ved denne koncert af 7 musikere og deres dirigent.

SMASH Ensemble.

Ændringer i Forfatterkoncerten søndag

Søndag byder blandt andet på Suså Festivals årlige forfatterkoncert. Desværre har Ursula Andkjær Olsen måtte melde fra, men heldigvis er det lykkedes festivalen at få fat i et andet spændende navn, nemlig forfatteren Martin Glaz Serup.

- Vi er i festivalen meget meget glade for, at Martin Glaz Serup ville deltage. Han er en fortrinlig digter, og samarbejdet med Anna Klett op til festivalen er i fuld gang til begges tilfredshed, siger festivalleder Anne Kristine Smith. 

Ekskurs til Frankrig

Suså Festival får i år besøg af Ensemble Alternance, et internationalt anerkendt og toneangivende samtidsmusikensemble, som blev grundlagt i 1983 af fløjtenist Jean Luc Menet.

Ensemblet har indspillet en lang række cd’er, spiller i koncertsale i hele Europa og i USA og har også tidligere gæstet Suså Festival i 2011 ved festivalens 'Vindue mod Frankrig'. Ensemble Alternance er kendt for opførelser af værker af de store samtidskomponister som eksempelvis John Cage, Pierre Boulez og György Ligeti og for at lade disse klassikere møde musik af unge komponister, meget gerne ved uropførelser af de yngre komponisters værker.

Ved koncerten på Suså Festival spiller ensemblet skandinavisk, fransk og spansk musik: Værker af Anna Thorvaldsdottir, Hans-Henrik Nordstrøm, Gabriel Erkoreka, Niels Rosing-Schow og Ricardo Nillni, heraf 2 uropførelser.


Ensemble Alternance.

Suså Festival 2015
Grønnegades Kaserne, Kulturcenter Næstved – 5 minutter fra Næstved St.
28. – 30. august 2015

Læs mere om Suså Festival, køb billetter og se hele programmet her.