Suså Festival åbner sit vindue mod Portugals samtidsmusik

Suså Festival indbyder til tre sensommerdage med ny kompositionsmusik fremført af førende danske og internationale ensembler. I år har festivalen særligt fokus på den portugisiske musikscene.

Af Camille Roth

Fem minutters gang fra Næstved Station kan du i weekenden fra den 2. til 4. september opleve både dansk og international samtidsmusik af højeste kvalitet. Suså Festival har traditionen tro sammensat et intenst musikprogram over tre dage med 34 værker af 31 komponister, fordelt på 10 koncerter. Festivalen byder både på danske komponister og ensembler og har samtidig et stort udsyn til Europa og resten af verden - i år med et særligt fokus på portugisisk kompositionsmusik fra de sidste 60 år.

Oplev den unge TRIO vis-á-vis

På Suså Festival kan du høre nogle af de fremmeste ny musik-ensembler - både de meget etablerede og en del af de helt unge. Fredag den 2. september kl. 17 er der koncert med den unge TRIO vis-á-vis, bestående af fløjtenist Sabine Beisswenger, cellist Marie Louise Lind og sanger/performer Natasha López.


TRIO vis-á-vis

TRIO vis-á-vis opstod i 2012, da alle trioens medlemmer studerede ny musik på Musikhochschule i Stuttgart. De fandt hurtigt sammen om en arbejdsform, hvor de i tæt samarbejde med nulevende komponister bruger tid på at komme helt i dybden med det musikalske materiale, så trioen kan opføre det med et personligt udtryk at højeste kaliber.

På Suså Festival opfører de deres signaturværk Helmuth Lachenmanns temA, som var det første værk trioen samarbejdede om og indspillede. Derudover spiller de to værker, der er skrevet særligt til dem af Jesse Broekman og Nicolai Worsaae.

 

Suså giver unikt indblik i samtidsmusikkens udvikling i Portugal

Med konceptet ’Vindue mod’ inviterer Suså hvert år udvalgte ensembler eller musikere fra et bestemt land til Næstved. I år er det Portugal, der er i fokus, når det mest betydningsfulde ensemble fra Lissabon spiller en dobbeltkoncert med portugisiske komponister fredag aften.

Grupo de Música Contemporânea de Lisboa blev stiftet i 1970 af den nu afdøde komponist Jorge Peixinho, som det første portugisiske ensemble, der specialiserede sig i samtidsmusik. Ensemblet har derfor spillet en helt særlig rolle i opbygningen af et miljø for denne musikgenre i Portugal. Som en naturlig følge heraf har GMCL indspillet mange værker og optrådt på festivaler for samtidsmusik over hele Europa.

Grupo de Música Contemporânea de Lisboa spiller fredag den 2. september kl. 20 en koncert med værker af nogle af de vigtigste, nutidige portugisiske komponister. På programmet står værker af Peixinho selv samt af Constança Capdeville, João Madureira, João Pedro Oliveira og Clotilde Rosa. GMCL gæster Suså Festival med en konstellation af ni musikere ledet af dirigenten Adriano Martinolli, og som noget særligt medvirker også mezzosopranen Susana Teixeira.


Grupo de Música Contemporânea de Lisboa

Athelas opfører værker af den nye generation

Til Suså Festival har du også mulighed for at møde den nye generation af unge, danske komponister. Festivalen ønsker at give plads til at alle skal kunne møde komponisterne, stille spørgsmål og lære mere om musikken – uanset tidligere kendskab til den ny musiks historie og traditioner. Om lørdagen har du derfor mulighed for at opleve et møde med komponisten Rune Glerup, der interviewes af Max Fage-Pedersen fra DR om sit kompositoriske virke.

 

Derefter spiller Athelas Sinfonietta Copenhagen under direktion af Daniel Moreira en eftermiddagskoncert med værket Divertimento af Rune Glerup samt musik af Anders Brødsgaard og den unge komponist Martin Stauning. Athelas har eksisteret siden 1990 og består af fremragende solister og ensemblemusikere. De samarbejder med solister, dirigenter og ensembler fra ind- og udland, turnerer og kan også høres ved operaforestillinger eller som 'ensemble in residence' på KLANG - Copenhagen Avantgarde Music Festival. Om eftermiddagen samme dag, kl. 16, kan man igen høre Athelas Sinfonietta Copenhagen, denne gang med musik af Axel Borup-Jørgensen og Hans-Henrik Nordstrøm.


Athelas Sinfonietta Copenhagen

Festivalen afrundes med et overdådighedshorn af musik for strygekvartet

En af kammermusikkens mest traditionelle og ikoniske sammensætninger er strygekvartetten – to violiner, bratsch og cello. Et af de ensembler, som i dybden har undersøgt, hvad denne besætning kan, traditionelt og også meget utraditionelt, er den norske Cikida Strygekvartet, som du kan opleve på Suså Festivals sidste dag, søndag den 4. september ved to koncerter kl. 12 og kl. 16. 

Cikida Strygekvartetten er kendt langt ud over Skandinaviens landegrænser som et særligt ensemble for ny musik samt for projekter, der forbinder komposition og improvisation. Cikadas repertoire omfatter værker for elektrisk forstærket strygekvartet samt værker, der kombinerer akustisk strygerlyd og live elektronik.

Kvartetten består af violinisterne Karin Hellqvist og Odd Hannisdal, bratschist Bendik Foss og cellist Johannes Martens. Ved koncerterne på Suså Festival spiller de rent akustiske værker af Carola Bauckholt, Ragnhild Berstad, Christian Winther Christensen, John Cage, Martin Stauning og Hans-Henrik Nordstrøm.


Cikida Strygekvartet

Derduover er det bare at gå på videre opdagelse i det fulde festivalprogram, der også byder på koncerter med Snow Mask Trio, Duo Duol, saxofonist Henriette Jensen samt Duo Dybro/Norman i et møde med digteren Niels Frank.

Suså Festival
2. - 4. september 2016
Grønnegade Kaserne Kulturcenter, Grønnegade 10, Næstved
Partoutkort: 500 kr. / Dagskort: 190 kr. / Enkeltkoncert: 110 kr. / Studerende og unge under 25: halv pris

Læs mere / Facebook