Suså Festival åbner for 25. gang

Når Suså Festival fredag den 1. september slår dørene op i Næstved er det med et særligt fokus på ny kompositionsmusik fra Danmark udført af både garvede og helt unge musikalske kræfter. Festivalen ønsker at åbne den nye musik for de unges ører, derfor kan du opleve en række uropførelser af værker skrevet specifikt til fire MGK-ensembler. På festivalens første dag fejres 25 års jubilæet med gratis adgang og reception.

Af Sif Hellerup Madsen

Suså Festivalen løber af stablen fra den 1. til 3. september på Grønnegades Kaserne i Næstved, kun et stenkast fra stationen. Festivalen præsenterer koncerter inden for det bedste af den nye samtidsmusik bl.a. udført af danske Athelas Sinfonietta Copenhagen og Aarhus Sinfonietta samt det italienske elite-ensemble Ex Novo Ensemble, som første gang gæstede festivalen i 2014.

Nye og garvede kræfter

Suså festival præsenterer igen i år både etablerede musikere og de unge nye ensembler for at give et indblik i den nye samtidsmusiks bredde. I år kan man eksempelvis opleve garvede kræfter som sopran Signe Asmussen og pianist Erik Kaltoft med sange af Tage Nielsen, Per Nørgård og Svend Nielsen. Begge musikere har markeret sig på den danske og internationale scene for ny musik i mange år. 

Festivalen byder også på det nyere ensemble Njyd, som blev dannet i 2014 af fire unge musikere, der hver især har gjort sig bemærkede i ind- og udland som solister og kammermusikere, nemlig Marie Sønderskov (fløjte), Jonas Weitling (percussion), Mikkel Egelund Nielsen (guitar) og Anja Nedremo (saxofon). Njyds instrumentkombination er utraditionel, og derfor er det en forudsætning at få skrevet nye værker til kvartetten. Musikerne har en særlig interesse for ny nordisk musik og til koncerten på Suså Festival lørdag eftermiddag vil Njyd præsentere helt nye værker af Christos Farmakis, Sunleif Rasmussen og Jens Peter Møller.

De helt unge uropfører

Suså Festival har gennem deres 25 års virke også arbejdet for at ændre opfattelsen af ny kompositionsmusik som utilgængelig eller svær at forstå - og åbne genren op for bl.a. unge publikummer og musikere.

Derfor har de fire unge komponister Tan Tuan Hao, Eirik Moland, Regin Petersen og Rachel Yatzkan i år på festivalens foranledning skrevet værker tilegnet specifikke sjællandske MGK-ensembler. Koncertrækken hedder Unge Spiller Nyt, og du skal altså forvente fire uropførelser præsenteret af unge musikere fra Køge, Guldborgsund, Helsingør og Slagelse. Forud for festivalen besøger komponisterne desuden elever på en række gymnasier og fortæller om deres musik.

Mødested for den ny musik

Suså Festival har tradition for at danne ramme for møder mellem publikum, musikere og komponister indenfor ny kompositionsmusik. Både på uformel vis i pauserne mellem de mange koncerter – og på mere formel vis i år med arrangementet Mød komponisterne. Her kan du høre komponisterne fra Unge Spiller Nyt fortælle om deres værker i samtale med daglig leder af Komponistforeningen Sine Tofte Hannibal.

33 værker af 30 komponister

I løbet af festivalens tre dage kan du opleve et væld af koncerter – mere end 30 værker af ligeså mange nutidige komponister. De medvirkende er Athelas Sinfonietta Copenhagen, Signe Asmussen og Erik Kaltoft, Ex Novo Ensemble, Njyd Ensemble, Aarhus Sinfonietta, unge MGK-elever fra Helsingør, Køge, Guldborgsund og Slagelse samt saxofonisten Jeanette Balland i et møde med digteren Irmelin Prehn.

Læs meget mere om Suså Festival 2017s program i SNYKs artikel her.

---------------------

Suså Festival 2017 / 25 års jubilæum
Den 1. til den 3. september
Grønnegades Kaserne Kulturcenter, Grønnegade 10, Næstved
Læs mere her.