Strøm festival åbner lørdag i København

Strøm festival strøer i år elektroniske toner ud over hele København fra den 6. – 13. august. Festivalen byder på elektronisk morgenyoga, lang tids efterklang i Cisternernes dyb, synthesizermusik til voksende planter, elektroniske klassikere spillet på klokkespil og meget mere.

Af Jan Høgh Stricker

Mere end en uges elektroniske toner er i vente, når Strøm Festival lørdag den 6. august byder velkommen i DGI-Byen, i Cisternerne, i Folkets Park, på Jolene og flere andre steder i hovedstaden. Traditionen tro er der en perlerække af eksperimenterende musikoplevelser at hente i programmet, når et tætpakket eventprogram med koncerter, raves og udendørsevents, workshops, master classes og artist talks åbner lørdag i DGI-Byen.

Åbningsaften med solnedgang

DGI-byen og Strøm lader lige som sidste år elektroniske beats spille solen ned over Red Roof på indre Vesterbro ved festivalens åbning den 6. august. Pladeselskabet Music for Dreams, der drevet af den danske Kenneth Bager, leverer en showcase med nogle af sine fremmeste kunstnere, heriblandt danske Dub Tractor og The Swan and The Lake, der spiller live samt Kenneth Bager og Prins Emanuel, som DJ’er imens solen går ned.

Elektronisk morgenyoga

Det moderne forsamlingshus Absalon på Sønder Boulevard har igennem længere tid huset morgenyoga for såvel trænede som uøvede. Men søndag den 7. august er særlig, selvom Absalons faste underviser Ane vil stå for yogaprogrammet. Vinyasa-yogaen vil nemlig ledsages af dj-set fra hænderne af den elektroniske kunstner Bjørn Svin - uden tvivl en anderledes måde at komme i morgen-zen på! Som de skriver på eventet:  Alle kan være med. Husk vand og godt humør - og så er der kaffe og boller i baren bagefter.

Klokkehits fra Frederiksberg Rådhustårn

Det ringer ind med utraditionelle noder, når klokkenist Joanna Stroz fortolker elektroniske klassikere på Frederiksberg Rådhus imponerende klokkespil bestående af intet mindre end 48 klokker indbygget i Rådhustårnet.


Klokkespilleren Joanna Stroz kan opleves alle dage på årets Strøm

I år er anden gang, at Strøm indtager luftrummet over Frederiksberg. Sidste år var en stor succes, så i år bliver konceptet gentaget med både gengangere og nye numre på ugens setliste - blandt andet fortolker Joanna Stroz Trentemøllers Miss You, Depeche Modes Enjoy The Silence, David Bowies Let’s Dance - og åbner selvfølgelig ballet lørdag den 6. august kl. 11 med Bjørn Svins ikoniske Mer’ Strøm.  Herefter kan Stroz opleves alle hverdage kl. 9.00 og 21.00, lørdage kl. 11.00 og søndag kl. 12.00. Se det fulde program her

Plantasia på ØsterGro

Kan musik stimulere planter til at gro hurtigere? Det bliver afprøvet i tagbyhaven Østergro mandag under Strøm Festival, hvor Moog-synthesizerekvilibrist Mort Garsons småpsykedeliske album Mother Earth’s Plantasia bliver opført live af en kvintet bestående af Aske Bode (Bodebrixen), Christian Rohde Lindinger (Treefight for Sunlight), Nicolai Koch (Choir of Young Believers), Adi Zukanovich (Irah) og Anders Bach (Ice Cream Cathedral).

Mort Garson lavede i 1976 albummet Mother Earth's Plantasia. Det var i sig selv en hyldest til planter, men havde desuden det ædle formål at få de grønne venner til at gro hurtigere. Albummet var et overflødighedshorn af fabelagtige melodier og virtuos synthesizerbrug – en hyldest til Moder Jord fra en af Moog-synthesizerens første pionerer.
Opfordring fra Strøm Festival: Tag gerne egne planter med og afprøv effekten.


Mort Garsons album ‘Mother Earth’s Plantasia’ fra 1976.

SØS Gunver Ryberg og Simon Scott i Cisternernes dunkle kældre

Under Søndermarkens grønne enge ligger et spektakulært, dunkelt rum. Tidligere var Cisternerne vandreservoir for Københavns vandforsyning, men i dag er de dunkle og drypstensfyldte rum fyldt med kunstens strømninger. Mandag den 8 august har Strøm Festival lagt et forrygende program med først den 45-årige britiske, elektroniske kunstner Simon Scott, der indtager de resonerende kældre, hvorefter danske SØS Gunver Ryberg lukker aftenen.

Simon Scott har siden starten af halvfemserne udøvet sin eksperimenterende, elektroniske musik. Den 45-årige Scott er en mester i at sammensætte store ambiente lydkollager, hvor både hans interesse for digital signalmanipulation og lydøkologi er præsent. Han arbejder med monotoni og støj lige så vel som han inkorpererer naturlige lydoptagelser og organisk akustik i sine produktioner.


Britiske Simon Scott bag sit udstyr 

SØS Gunver Ryberg har længe bevæget sig under radaren på den danske, elektroniske scene, hvor hun hovedsageligt har beskæftiget sig med lydinstallationer og lydproduktion til computerspil. Hun bevæger sig mellem lydkunst og mørk industriel techno og programmerer rå lyde, som kombineret med behandlede feltoptagelser og symfoniske elementer skaber et mørkt univers inspireret af naturen.
En massiv oplevelse er i vente - særligt hvis man ikke har oplevet Cisternernes imponerende 17 sekunders efterklang før.

Strøm Festival
6. - 13. august 2016 
København
Se hele programmet her