SPOR offentliggør 3-i-1-program for 2016

Den aarhusianske festival SPOR har netop offentliggjort årets program, som byder på både et overdådigt koncertprogram, et ambitiøst udstillingsprogram og et filmprogram ud over det sædvanlige.

Af Mie Petri Lind

I dagene 12.-15. maj 2016 er det 11. år i træk, at SPOR fylder Aarhus med ny musik, kunst, film og fængslende lyd. Årets festivaltema er akronymet WYSI(N)WYG!, og under den kryptiske overskrift præsenteres nu et komplekst og unikt festivalprogram med masser af koncerter, udstillinger, film, workshops og meget mere.

WHAT YOU SEE IS (NOT) WHAT YOU GET!

Med årets festivaltema, som gemmer på betydningen WHAT YOU SEE IS (NOT) WHAT YOU GET!, sætter SPOR fokus på virkeligheden - hvornår er noget virkeligt og er det, du ser ægte, eller måske en forbedret reproduktion af originalen? Hvilken rolle spiller vores fysiske og digitale virkeligheder for selvforståelsen og for vores interaktion med omverden? SPOR festival har inviteret en række stærke internationale såvel som danske navne til at udforske virkelighedernes verdner og til at vise deres versioner.

På programmet er bl.a. performer og filmskaber Zachary Oberzans nye hybridforestilling The Great Pretender. Her vil et virkningsfuldt spind af identiteter på tværs af film og scene efterlade tilskuerne med en tvivl om, hvad der er fakta og fiktion - og om Elvis stadig lever! 

"The Great Pretender" trailer.1 from Zachary Oberzan on Vimeo.

På lignende vis desorienteres rollerne på scenen, når der med imponerende kompositoriske og scenografiske detaljer leges med musikernes fysiske tilstedeværelse i uropførelsen af danske Nicolai Worsaaes værk Squawk, og når partituret er en videoprojektion fra den skarpsindige komponist Alexander Schuberts egen dagligstue. Schuberts værk Hello får Danmarkspremiere på den storslåede åbningskoncert med ensemblet SCENATET. Til samme koncert præsenteres den højtprofilerede tyske komponist og musiker Eva Reiter for første gang i Danmark.


Alexander Schubert: Hello

Anderledes håndgribeligt og sanseligt bliver det. når SPOR invitere på en rejse med Danmarkspremieren på Niels Rønsholdts Songs of Doubt, der består af ti storladne, men dog sårbare, æteriske korværker. Sanserne bliver også stimuleret tidligt søndag morgen med komponisten Jeppe Ernsts intime etuder skrevet til ansigtsmuskulaturer og for alt andet end ørene.

Masser af udstillinger

Flere steder i Aarhus kan man opleve SPORs visionære udstillingsprogram. Det italienske lydkunst-koryfæ Agostino di Scipio præsenterer værket Untitled 2016 (Ecosystemic Sound Construction), hvor faktisk og forarbejdet lyd går i cirkulation i et sirligt konstrueret elektro-akustisk kredsløb. Værket kan opleves både som installation og i en helt speciel live-performance udført af kunstneren selv.

Udstillingsprogrammet byder også på to angstprovokerende og poetiske værker af den prisbelønnede kunstner Lawrence Malfstaf fra Belgien. Se din fysiske krop forsvinde i installationen Mirror og vær vidne til den opsigtsvækkende performance Shrink, hvor levende kroppe vakuumpakkes og spændes op i transparente lærreder.

SPOR-opvarmning med film

Som noget helt nyt varmer SPOR i år op med et spændende filmprogram præsenteret i samarbejde med biografen Øst for Paradis i dagene fra den 8. til 11. maj. Filmprogrammet tæller Orson Welles' F for Fake, Synecdoche NY af Charlie Kaufman og Abbas Kiarostamis Close Up og Certified Copy. Samtlige film arbejder med tværæstetiske spind af originaler og reproduktioner og trækker centrale tråde til både koncert- og udstillingsprogrammet.

Nyt samarbejde med Den Danske Scenekunstskole

I 2016 præsenterer SPOR flere produktioner, der er lige meget teater og musik og afspejler således, hvordan de to kunstformer har en række fælles referencer, og hvordan de gennem nyskabende møder rækker ud over de mere traditionelle former. Derfor har festivalen indgået samarbejde med Den Danske Scenekunstskoled Efter- og Videreuddannelser om at præsentere et internationalt symposium og en workshop med kunstnere fra festivalens program.

Symposiet finder sted lørdag den 14. maj 2016 12:00-15:00 i Aarhus Kunsthal. Her kan man møde Zachary Oberzan (US),  komponisterne Stefan Prins (BE) og Michael Beil (DE) samt musikteaterinstruktør Thierry Bruehl (FR/DE). Leder på OPEra Nord Louise Beck er moderator. Temaet for symposiet er arbejdet på tværs af musikalsk komposition, performance og scenografi. 


Zachary Oberzan, The Great Pretender. Foto: Manu Bloemen

Workshoppen COMPOSED DRAMATURGY finder sted søndag den 15. maj 2016 kl. 10:00-16:00 på Den Danske Scenekunstskole Aarhus. På denne workshop vil Thierry Bruehl og Michael Beil tage udgangspunkt i deres mangeårige samarbejde på tværs af musik og teater og måske særligt deres nyeste værk Bluff, som også kan opleves på SPOR festival. Hvornår er en komposition teater og hvornår er teateret et partitur? Er musik som teater og teater som musik "det usagtes" format ? ... er blot enkelte af de spørgsmål, der skal bearbejdes under workshoppen. Tilmeld dig workshoppen her 

SPOR Festival
Aarhus
12. – 15. maj 2016
Se det fulde program her