Sonic Festival fylder fem år

For femte år i træk sætter Sonic Festival fokus på den elektroniske og elektroakustiske samtidsmusik. Festivalen løber fra 8. til 10. september i København, og på programmet er musik af bl.a. Simon Christensen, Mette Nielsen og Ylva Lund Bergner.

Af: Mads Emil Dreyer

Siden 2012 har komponisterne Gunnar Karel Másson og Filip Correira de Melo arrangeret Sonic Festival i København. Hvert år kuraterer de festivalen med det ene krav, at alle programsatte værker skal indeholde en form for elektronisk lydbehandling og/eller forstærkning. Ud fra denne device præsenterer de således igen i år en stribe hovedsageligt yngre, nordiske komponister, lydkunstnere og performere for det københavnske publikum. 

Nordisk program

Siden starten har Másson og Melo, der begge har studeret komposition på konservatoriet i København, men som oprindeligt kommer fra henholdsvis Island og Sverige, prioriteret et internationalt program med vægt på nordisk musik. I år slår festivalen dørene op torsdag den 8. september kl. 16 i Kvarterhuset på Amager, hvor der er fernisering på Mette Nielsens interaktive lydinstallation om stilhed. Bagefter spiller duoen Ventus værker for fløjte og akkordeon af bl.a. danske Lasse Dan Hansen og den finske mester Kaija Saariaho. Senere samme aften kan du i LiteraturHaus på Nørrebro opleve islandske Gunnar Gunnsteinsson opføre sin podcastserie The Musicosmology Etudes, hvori en stemme guider lytteren gennem musikalske landskaber og tankerækker om alt fra banale hverdagssituationer til menneskeheden og kosmos.

Fredag lægger festivalen fra land kl. 17.30 i Kvarterhuset, hvor den canadisk-fødte violinist Shasta Ellenbogen spiller musik af den franske spektralist Gérard Grisey samt uropfører et bestillingsværk af islandske Bergrún Snæbjörnsdóttir, der til daglig studerer komposition ved Mills College i Californien. Herefter kan du opleve elektroakustiske værker af svenske Ylva Lund Bergner og danske Nicolai Worsaae, og så slutter aftenen med ambiente støj-dialoger leveret af pianisten Oscar Micaelsson og lydkunstneren Jonathan Nästesjö.


Fredag aften byder på musik af bl.a. den svenske komponist Ylva Lund Bergner

På festivalens sidstedag, lørdag, mødes pianisten Tinna Thorsteinsdóttir og komponisterne Ylva Lund Bergner og Mette Nielsen til en artist talk om kreative processer. Herefter lukker festivalen ned for i år med afslutningskoncert på spillestedet Mayhem, hvor festivalensemblet opfører værker af littauske Arturas Bumsteinas, svenske Patrik Jarlestam samt danskerne Simon Christensen og Sven Dam Meinild.

Sonic Festival 5.0
8. – 10. september 2016
Kvarterhuset, LiteraturHaus og Mayhem, København
50 kr. pr koncert / Festivalpas: 200 kr.
Læs mere