SNYK Nyhedsbrev 4. september 2014


I dette nyhedsbrev kan du læse om:
- Aarhus Festuge

- Jacob Kirkegaard vs. Rued Langgaard

- En håndfuld støv i Cisternerne

- Athelas og AUT: Brand New Tuesday (og onsdag!)

- Invitation til anmelderost film med Trinelise Væring, Jonas Berg og Barokksolistene

- Masser af festivaler på vej i ind- og udland

September er skudt i gang, og festivalsæsonen fortsætter med at syde overalt i det danske land. Både Aarhus Festuge, Rued Langgaard Festivalen og Golden Days er i gang, og SNYK har været et dyk nede i programmerne.

Desuden byder AUT og Athelas på to koncerter med spritny musik på programmet, og til de hurtige SNYK Nyhedsbrevslæsere er der mulighed for at komme gratis i Cinemateket på fredag d. 12. september, hvor filmen 'Oh Purity in Watching Landscapes' med Trinelise Væring, Barokksolistene og Jonas Berg har sin københavnske premiere.

Aarhus Festuge

Aarhus Festuge er i fuld gang og byder traditionen tro på masser af farverige kultur-begivenheder. Årets tema og catch-line er ’Same but different’, og blandt de mere end 1000 arrangementer i programmet har SNYK rystet posen og fundet frem til en række nytænkende kunst- og kulturoplevelser fra ind- og udland. Læs guiden her.

Allerede i dag er der to spændende – og vidt forskellige – koncerter på programmet i Musikhuset.
Kl. 19.30 uropfører Aarhus Symfoniorkester Hans Abrahamsens 'Commotio'. Værket er en bearbejdning og orkestrering af Carl Nielsens 'Commotio for orgel', som Abrahamsen har forvandlet til et symfonisk værk. Det sker i Symfonisk Sal.
Kl. 20.00 inviterer Blood Sweat Drum + Bass til 13-års fødselsdagskoncert og fejrer, at dette unge, vitale orkester nu tager fat på teenageårene sammen med Mike Sheridan og Peter Knight. Det sker i Rytmisk Sal. 

I morgen, fredag, får professorerne ved Det Jyske Musikkonservatorium lov til at spille lidt med musklerne! Mere specifikt er det komponist Wayne Siegel og cellist Henrik Brendstrup, som over en periode har udforsket muligheden for intuitiv interaktion mellem en cellist og en computer. Resultatet er tre nye værker - 'Chase', 'Dive' og 'Crash' - som alle uropføres ved denne koncert.
Og så er det i morgen også sidste chance for at opleve den helt nye Aarhus-opera 'Rosa og Evigheden', som er Aarhus Sommeroperas fejring af den gamle bys 100-års jubilæum – med tekst af Svend Åge Madsen og hans datter Maria Madsen og musik af komponisten Erik Bach. Læs mere om operaen her

Jacob Kirkegaard vs. Rued Langgaard

Jacob Kirkegaard. Foto: Katinka Fogh Vindelev

I dag starter den årlige Rued Langgaard Festival i Ribe, og i år er der et helt særligt værk på programmet, nemlig uropførelsen af Jacob Kirkegaards 'Solàmok'. Bag værket gemmer der sig en helt særlig historie. En historie, som knytter sig både til en spillevende og en afdød lydkunstner. En historie, som tager sit udgangspunkt lige netop dér, hvor værket skal give genklang for første gang; i Ribe - nærmere betegnet på hjørnet af Gravsgade og Sviegade. Her ligger det hjem, som de to komponister Jacob Kirkegaard (1975) og Rued Langgaard (1893-1952) har delt mellem sig. Et hjem, hvor de har boet sammen, dog forskudt i tid – og i lyd. Værket uropføres af Kirkegaard selv sammen med SCENATET og tre perkussionister fra Det Jyske Musikkonservatorium fredag d. 5. september i Ribe Domkirke.
SNYK har talt med Kirkegaard, som netop er hjemvendt fra et ophold i New York som Artist in Residency ved The International Studio & Curatorial Program. Læs interviewet her 

En håndfuld støv i Cisternerne

Golden Days-festivalen markerer i år 100-året for 1. verdenskrigs begyndelse, og som et programpunkt i den brede kulturfestival findes forestillingen 'En Håndfuld Støv', som opføres i Cisternerne i Søndermarken fra d. 5. – 18. september.
Forestillingen er skabt af kunstkollektivet Vontrapp og iscenesætter en flig af verdenslitteraturen – T.S. Eliots digt 'En håndfuld Støv' fra 1914.
Bag den lydlige side af forestillingen står komponist og lydkunster Sandra Boss. I SNYKs artikel fortæller hun bl.a. om arbejdet med Cisternernes rum, som bl.a. udmærker sig og udfordrer ved at have en efterklang på 17 sekunder! Læs med her

Athelas og AUT: Brand New Tuesday (og onsdag!)
Næste uge byder bl.a. på to koncerter med Athelas Sinfonietta Copenhagen, som led i koncertrækken Brand New Tuesdays.
Athelas har denne gang fået de to Aarhus-komponister Allan Gravgaard Madsen og Kaj Duncan David – begge fra AUT – til at kuratere et program helt efter deres smag – og de har god, stærk og opdagelseslysten smag!
Koncerten opføres tirsdag d. 9. september i Koncertkirken på Blågårds Plads, og rykker dagen efter til Granhøj Dans i Aarhus – hvor de altså får en Brand New Tuesday på en onsdag!
De to koncerter spænder fra det sarteste meditative til det grænsesøgende højenergiske i deres program med komponister fra Sverige, England og Italien: Ansgar Beste, Lisa Streich Ricardo S. Eizirik og Clara Iannotta. Læs om koncerterne her og her

Invitation til Anmelderost film med Trinelise Væring, Jonas Berg og Barokksolistene

"Sugende smukt og innovativt genre møde" skrev Politiken om filmen 'Oh Purity in Watching Landscapes' - og kvitterede med hele 5 hjerter. Fredag den 12. september kan du for første gang i København opleve dette nyskabende film- og musikprojekt, som er et samarbejde mellem den danske sangerinde Trinelise Væring, de norske prisvindende Barokksolistene og den svenske pianist Jonas Berg.
Visningen er et samarbejde mellem Wundergrund on Tour, DJBFA og Cinemateket, og udover selve filmvisningen vil Trinelise Væring vil være til stede og introducere filmen, og efter filmen vil både hun, Jonas Berg og instruktør Frigge Fri være til stede til en Q&A. Efterfølgende bydes der på et glas vin i Asta Bar. Læs mere her

Som SNYK Nyhedsbrevsmodtager har du og en ledsager mulighed for at komme ind og se filmen og drikke et glas vin kvit og frit!
Vi råder over et begrænset antal fribilletter, og det eneste du skal gøre er at sende en email til snyk@snyk.dk med dit navn og angivelse af hvorvidt du ønsker 1 eller 2 billetter. Det er først-til-mølle!

Masser af festivaler på vej i ind- og udland
Man kan næsten ikke tro det, men festivalsæsonen er stadig på kogepunktet – både i Danmark og udlandet.
Allerede i morgen rykker den Berlinske festival Multiversal til København, hvor den over de næste uger udspiller sig på forskellige lokationer i byen, med en bred vifte af eksperimenterende og improviseret musik og performance, fra free jazz og improvisation til punk, noise og elektronik. Læs mere her

I næste uge er både Aarhus, Odense og København klar med spændende festivaler.
I Odense er PHONO festival klar med international elektronisk musik d. 10.-14.september.
I København står den på Sonic 3.0 fra d. 10.-13. september, som under titlen 'Ritualistic Soundscape' har fokus på relationen mellem det stedbeskrivende og det fysiske i ny musik.
Og i Aarhus fokuserer Århus Lydfestival på original lyd, ny scenekunst og anderledes rumligheder. Glæd dig til vores særnyhedsbrev i næste uge, som dykker længere ned i de tre festivaler.

I særnyhedsbrevet kommer du også til at kunne læse mere om Klangspuren Schwaz festivalen i Tyrol og Ultima i Oslo.
Klangspuren har i år har særligt fokus på nordisk musik. Årets festivalkomponist er danske Hans Abrahamsen, og foruden ham er også Christian Winther Christensen, Bent Sørensen, Simon Steen-Andersen, Henning Christiansen og Juliana Hodkinson på programmet.  Fra Danmark kan man ligeledes opleve Esbjerg Ensemble, Toke Møldrup, Bjarke Mogensen og SØS Gunver Ryberg.
Vender vi blikket mod nord, så åbner Ultima-festivalen i Oslo på onsdag og løber frem til d. 20. september.  På programmet kan man fra dansk side bl.a. opleve uropførelsen af Simon Steen-Andersens  kammeropera 'Buenos Aires', DR underholdningsorkestret som sammen med pianisten Katrine Gislinge opfører Bent Sørensens klaverkoncert 'Papillon Mignon' og Jeppe Just Instituttet ved festivalens store finale. 

SNYK's nyhedsbrev er redigeret af Mie Petri Lind og udkommer hver anden uge med et overblik over de seneste nyheder. Se hele nyhedsstrømmen på SNYK's hjemmeside

Følg også SNYK på Facebook og Instagram