SNYK Nyhedsbrev 28. maj 2014

I dette nyhedsbrev kan du læse om:

KLANG:

- Lyden af KLANG
- SNYKradio: Fri på den rigtige måde – Et portræt af komponisten Niels Rønsholdt
- Kira på KLANG: Jeg er tilbage på glat is
- Masser af dansk musik på programmet

Sommerfugledalen
Klassisk Distortion
Athelas søger kunstnerisk leder

KLANGKLANG festivalen nærmer sig med hastige skridt. På fredag slås dørene op til en uge i avantgardemusikkens tegn; en uges musikalsk gyngende grund i København, hvor den nye musik ser dagens lys.
Årets festivalprogram favner alt fra den oldschool avantgarde med klassikere som John Cage, Luciano Berio og Karlheinz Stockhausen til uropførelser af bl.a. Lasse Schwanenflügel Piasecki, Diana Soh, Simon Løffler og Peter Ablinger. Se hele programmet her

Som optakt til KLANG har SNYK lavet en lydguide til festivalen, samt interviewet Niels Rønsholdt, Bent Sørensen og Kira Skov... Og så bringer SNYKradio et helt nyt portræt af Niels Rønsholdt.

Lyden af KLANG
Allermest handler festivalen jo om lyd i alverdens afskygninger… Som en lille teaser til nogle af de mange programindslag, har SNYK sammensat en ”lydguide”, hvor man kan få en forsmag på nogle af de eksperimenter, som festivalen byder på. – For er der noget mere sigende end en god lydfil eller en lille snak, når det er interessen for musik, der skal vækkes?
Tjek guiden ud her og slå ørerne ud! 

SNYKradio: Fri på den rigtige måde – Et portræt af komponisten Niels Rønsholdt
En af de komponister som går igen i KLANGs program er Niels Rønsholdt. Han kan opleves på åbningsaftenen, hvor Athelas Sinfonietta opfører hans Al-Aqsa (The Furthest) fra 2008 og Die Wanderin fra 2007. Dagen efter opfører SCENATET og DR UnderholdningsOrkestret en helt ny, symfonisk version af værket Me Quitte, hvor Rønsholdt selv er vokalsolist sammen med den danske sangerinde Kira Skov.
Også på festivalens sjette dag, onsdag, kan Rønsholdt opleves, når DissonArt Ensemble uropfører hans Fear and loath in g minor.
SNYK har talt med den unge, fremadstormende komponist - Læs SNYKs interview med Niels Rønsholdt her

På SNYKradio har Niels Rønsholdt har været i studiet, og SNYKradio bringer et portræt. I udsendelsen dykkes ned i Rønsholdts to seneste operaeksperimenter, enmands-performanceoperaen Ord for Ord, som blev uropført ved SPOR festival i maj måned i Aarhus, og Me Quitte fra sidste år, hvor Rønsholdt har vendt en fransk kærlighedssang om, og synger baglæns fransk, hvilket jo altså kan opleves i en ny, symfonisk version på lørdag. Hør det helt ny-klippede program her:

Kira på KLANG: Jeg er tilbage på glat is
Som nævnt er det sangerinden Kira Skov, som lørdag indtager den ene vokalsolistrolle i  Rønsholdts Me Quitte. SNYK har talt med Kira Skov, som fortæller om udfordringer og bevæggrunde for at kaste sig ud i værket, og fortæller bl.a.: ”For mig, er det mest udfordrende ved det her værk, at der ikke er nogen egentlig tekst. Det er på fransk vendt på vrangen. Og da jeg hverken taler fransk, når det er forlæns eller baglæns, er det en enorm udfordring at lære "ordene".”
Læs hele interviewet her

Masser af dansk musik på programmet
I det hele taget er der på årets KLANG festival rig mulighed for at opleve musik af forskellige danske komponister. Hans Peter Stubbe Teglbjærg står bag installationen Havblik, som kan opleves hele ugen, og åbningskoncerten byder bl.a. på en uropførelse af Lasse Schwanenflügel Piasecki.

Søndag er FIGURA Ensemble på programmet med Nicolai Worsaaes Wesenheit ab Wesenheit. Værket tager udgangspunkt i digtsamlingen Isolationsdigte, som den østtyske spion Jörg Meyer skrev, mens han sad isolationsfængslet i Danmark.
Sidst år bragte SNYKradio et program om netop dette værk, hvor både Nicolai Worsaae og hans far Jørgen Worsaae, som i 1970′erne var fængselspræst i Vestre Fængsel – det fængsel, hvor Jörg Meyer sad fængslet - medvirker. Tag et lyt eller genlyt her:

En anden dansk komponist som er fremtrædende på årets KLANG-program er Bent Sørensen.
Lørdag rykker KLANG ud i DR Koncerthusets Studie 2. Her uropfører DR UnderholdningsOrkestret Sørensens klaverkoncert Mignon, som er det tredje værk i trilogien Papillons, der er dedikeret pianisten Katrine Gislinge, som også er solist denne aften.
På festivalens sjette dag opfører Trio Con Brio Copenhagen hans Phantasmagoria fra 2007
SNYK har talt med Bent Sørensen om trilogien - læs med her 

Sommerfugledalen


Udover KLANG byder næste uge også på andre spændende koncertoplevelser! Det sker ikke mindst, når vokalensemblet Ars Nova optræder med Svend Nielsens udsættelse af Inger Christensens sonetkrans fra 1991 Sommerfugledalen. Sommerfugledalen er Svend Nielsens mest omfattende vokalværk, og med sine 50 minutters varighed hans længste værk overhovedet.
Ars Nova opfører det beåndede og sanselige værk tirsdag d. 3. juni kl 17.00 i Aarhus Domkirke og onsdag d. 4. juni kl. 20.00 i Garnisons Kirke.

Værket kan også opleves senere på sommeren: det er programsat lørdag d. 30. august på Suså Festival. Se festivalens samlede program her 

Klassisk Distortion


I næste uge omdannes København atter til enorme gadefester, når Distortion rammer hovedstaden. I år er det dog ikke kun den elektroniske øregang, som bliver tilfredsstillet i løbet af de fire dage, for i år lanceres det nye ’Klassisk Distortion’. Her får den klassiske musik sit indtog i gadefesterne, og programmet er imponerende! Fra den tyske komponist og pianist Nils Frahm til koret Ars Nova, som opfører uddrag af Svend Nielsens Sommerfugledalen. Fra Danmarks eneste elektroniske strygerkvartet Messer Kvartetten til et solo-sæt med komponisten Juliana Hodkinson… Det foregår i Enghaveparken d. 5. juni kl. 16.00-22.00 – Læs mere her og se programmet her

Athelas søger kunstnerisk leder

Og så slutter vi med et jobopslag!
Athelas Sinfonietta Copenhagen søger en visionær, idérig og inspirerende kunstnerisk leder. Som kunstnerisk leder bliver din primære opgave at udvikle og styrke ensemblets kunstneriske profil, at udfolde det fulde kunstneriske potentiale i ensemblet, og at sikre fortsat vækst. Læs jobopslaget her 


SNYK's nyhedsbrev er redigeret af Mie Petri Lind og udkommer hver anden uge med et overblik over de seneste nyheder. Se hele nyhedsstrømmen på SNYK's hjemmeside

Følg også SNYK på Facebook og Instagram