SNYK Nyhedsbrev 2. oktober 2014

I dette nyhedsbrev kan du læse om:
- KLANGSPUREN-opfølgning

- Warsaw Autumn: SCENATET spillede New:Aud-afslutningskoncert
- SPARKLING SOUND FESTIVAL
- PROTON lancerer nyt program
- Marcus Creed tiltrædelseskoncert
- EKKOZONE på turné
- Brasiliansk musikprojekt satser på dansk lydkunst
- Musikmuseet: Hvordan bliver lyd til musik?
- Landsdækkende opbakning til DR UnderholdningsOrkestret

I weekenden afsluttedes to vigtige europæiske ny musik-festivaler. Klangspuren i Østrig præsenterede i år masser af danske navne som en del af et nordisk fokus, og på Warsaw Autumn i Polen optrådte det danske ensemble SCENATET med afslutningskoncerten på det store EU-projekt New:Aud. Vi kigger tilbage på de to begivenheder nedenfor.

Frem skal der selvfølgelig også kigges!
Den mobile festival SPARKLING SOUND rykker på lørdag til Aarhus med et dansk-græsk program, og søndag er der follow up-koncert i København.
Koncertrækken PROTON skyder sin anden sæson i gang i Jazzhouse på lørdag, og på tirsdag afholdes Marcus Creeds tiltrædelseskoncert som chefdirigent for DR VokalEnsemblet.
Sidst i næste uge drager ensemblet EKKOZONE på Danmarksturné med et program der bl.a. tæller nogle af minimalisten Steve Reichs mesterværker og en syret omgang Ligeti.

Herudover kan vi glæde os over, at det brasilianske musikprojekt Dinâmica Dinamarquesa i år retter sin opmærksomhed mod den danske lydkunstscene, og at Musikmuseet nu igen er åbent - i helt nye omgivelser.
Og så markeres opbakningen til DR UnderholdningsOrkestret på mandag med en landsdækkende musikalsk protest.

KLANGSPUREN
Efter tre uger med nordiske fokus på festivalen KLANGSPUREN, sluttede den østrigske festival i weekenden med en afslutningskoncert, hvor bl.a. Esbjerg Ensemble opførte værker af Juliana Hodkinson, Carl Nielsen og Bent Sørensen. Det var afrundingen på en stærk og alsidig præsentation af den danske musikscene, hvor både musikere og komponister har været rigt repræsenteret i Tyrol.
Festivalen har modtaget masser af roser, og ikke mindst de danske navne på programmet har fået fine ord med på vejen. I Østrigs vigtigste avis, Der Standard, blev åbningskoncerten med uropførelsen Christian Winther Christensens ’Chromatische Weltmusik (ohne fremde Elemente)’ beskrevet således:
"I Chromatische Weltmusik (ohne fremde Elemente) af Christian Winther Christensen spøgte Schuberts ’Täuschung’ gennem en skyggedans af splintrende støjklange, der igen og igen dukkede frem på en grotesk måde. Som Don Quijote og Sancho Panza kæmpede solisterne Bjarke Mogensen og Toke Møldrup med disse lystige viderværdigheder, dog med den store forskel at de to solister kom ligeså succesrigt fra det som det fantastisk optrædende Tiroler Symphonieorchester Innsbruck under deres suveræne chefdirigent Francesco Angelica."
Læs Daniel Enders anmeldelse (på tysk) her.

KLANGSPURENs afslutningsweekend blev bl.a. anmeldt i Tiroler Tageszeitung, som rosende skrev:
"Den forgangne uge blomstrede den nordiske musik på Klangspuren festivalen. Den nye nordiske musik har sin egen stærke identitet, den er forførerisk og viser at musikalsk kvalitet, opfindsomhed og intellekt kan udfolde sig uden forkrampede kunstgreb og klyngen sig til serielle navlestrenge… Det var Simon Steen-Andersens duo for violin og slagtøj et eksempel på, og det fremragende Esbjerg Ensemble præsenterede efterfølgende også disse virkemidler i Bent Sørensens quasiromantiske stykke ’Pantomime’ og førte os gennem musikalsk leg med havet i uropførelsen af Juliana Hodkinsons ’Coastline Piece III: West’ til kysten."

Læs Ursula Strohals anmeldelse (på tysk) her.

Warsaw Autumn: SCENATET spillede New:Aud-afslutningskoncert
Fra SCENATETs koncert på Warsaw Autumn. Foto: Grzegorz Mart

I lørdags sluttede den 57. udgave af den polske festival Warsaw Autumn – en sværvægter på den europæiske ny musik-scene.
Under festivalen blev den afsluttende konference på det store publikumsudviklingsprojekt New:Aud afholdt. 47 europæiske musikorganisationer, herunder tre danske; Dansk Komponist Forening, Athelas Sinfonietta og ensemblet SCENATET, har over de sidste to år arbejdet sammen om at udvikle fremtidens klassiske koncertform. I fredags markeredes afslutningen bl.a. med en afslutningskoncert, som afspejlede projektets intention om at gentænke koncertformen. Danske SCENATET var udvalgt blandt 31 europæiske ensembler til at spille koncerten, som de opførte sammen med den polske kvartet Kwartludium – en såkaldt ’Concert Walk’ skabt til Warszawas Universitetsbiblioteks spektakulære bygning. Se billederne fra den velbesøgte koncert her.

SPARKLING SOUND FESTIVAL
Den mobile festival for elektronisk musik og lydkunst SPARKLING SOUND rykker på lørdag den 4. oktober til Aarhus, hvor dansk og græsk lydkunst indtager HeadQuarters. Dagen efter rykker festivalen til Dome of Visions i København med en follow up-koncert. SPARKLING SOUND FESTIVAL har tidligere udspillet sig i både København og Athen, og det dansk-græske samarbejde fortsætter ved weekendens festival, hvor Marinos Koutsomichalis - en af de mest progressive nulevende elektromusikere fra den græske lydkunstscene er på programmet sammen med fire danske lydkunstnere; SØS Gunver Ryberg, Sofus Forsberg, Morten Carlsen og Jørgen Teller. Læs mere her.

PROTON lancerer nyt program

På lørdag skydes den anden sæson af Jazzhouse's elektroniske koncertserie PROTON i gang, når Afrikan Sciences og The Maghreban byder på afrofuturistiske stemninger, grooves og psykedelisk eksperimental-house.
Koncerten er den første af fire, hvor PROTON rammer Jazzhouse som en sonisk tsunami med sit elektrificerende mojo om at præsentere publikum for den eksperimenterende periferi af uhørte klange og bevidsthedsudvidende beats.
I denne omgang præsenterer kuratorgruppen et program med en nysgerrighed over for udfordrende musik fyldt med bas, maskiner og effekter til bristepunktet, når blandt andre franske Voiski og Low Jack, amerikanske Hieroglyphic Being og engelske Millie & Andrea indtager scenen. Læs mere her.

Marcus Creed tiltrædelseskoncert
På tirsdag den 7. oktober slår Den Sorte Diamant dørene op for engelske Marcus Creeds debutkoncert som nytiltrådt dirigent for DR VokalEnsemblet. Aftenens program er en homage til den franske komponist Messiaen og byder på tre af hans kor- og orkesterværker.
Marcus Creed er blandt de mest eftertragtede dirigenter i Europa lige nu. Han har siden midt-70erne været bosat i Tyskland, hvor han har arbejdet med nogle af de største og mest anerkendte ensembler såsom RIAS Kammerkor og Berlin Philharmonic. Læs mere om tiltrædelseskoncerten her.

EKKOZONE på turné

Den 10. oktober skyder Jazzhouse og Wundergrund On Tour ensemblet EKKOZONEs Danmarksturné i gang, som en del af Kulturnatten i København. Turen bringer det 14 mand store ensemble til København, Odense og Aarhus, og med sig bringer de musik som blandt andet tæller nogle af minimalisten Steve Reichs mesterværker og en syret omgang Ligeti.
SNYK har talt med ensembleleder Mathias Reumert om stærke instrumentalister, en funky 'Sextet' og det at hælde syre ud over György Ligetis musik! Læs med her.

Brasiliansk musikprojekt satser på dansk lydkunst
I efteråret 2014 indledes en ny runde af det brasilianske musikprojekt Dinâmica Dinamarquesa, som skal præsentere dansk musik for et bredt publikum i Brasilien. I år retter projektet som noget nyt sin opmærksomhed mod den danske lydkunstscene - i samarbejde med SNYK.
Indtil nu er det bekræftet, at Lilibeth Cuenca Rasmussen, Jacob Kirkegaard, Bjørn Svin, Thomas Knak og Kenneth Bager senere på efteråret lander på Brasiliens eksperimenterende musikscener. Læs mere her

Musikmuseet: Hvordan bliver lyd til musik?

Musikmuseets Lisbet Torp afprøver en "hang". Foto: Anne Dalby

Efter nedpakning, flytning og genudpakning af mange tons bøger, småtryk, arkivalier, nodesamlinger og instrumenter fra musikhistoriens afkroge, er det nye Musikmuseum nu åbnet. Museets nye lokation er arkitekt Vilhelm Lauritzens berømte Radiohus på Frederiksberg i København og dets nye lokaler åbner ifølge museets overinspektør, Lisbet Torp, op for helt nye måder at formidle, forstå og begribe musikhistorien. Ambitionen med flytningen har været at gøre museet endnu mere 'levende' og give næring til alle musikinteresseredes nysgerrighed.
SNYK satte Lisbet Torp i stævne til en omvisning på det nye museum, som bl.a. lader den besøgende gå på opdagelse i, hvordan forskellige former for lyddannelse bliver til. Hvordan bliver lyd til lyd? Og hvordan bliver lyd til musik? Læs med her.

Landsdækkende opbakning til DR Underholdningsorkestret
Den 8. september annoncerede DR, at man som et led af en spareplan ønskede at lukke DR UnderholdningsOrkestret ved årsskiftet. Siden har flere end 36.000 personer bidraget til en underskriftindsamling, hvor de kræver beslutningen omgjort og flere end 48.500 danskere har meldt sig ind i facebookgruppen Bevar DR UnderholdningsOrkestret.
På mandag d. 6. okt. kl. 16-18 protesterer danske musikere over hele landet mod DR’s lukning af orkestret i en landsdækkende musikalsk protest. Flere end 200 professionelle musikere vil spille musik på landets banegårde, stationer, i gader og stræder, for at understrege vigtigheden af et bredt musiktilbud til hele landet.  Læs mere om demonstrationen i denne facebookgruppe.

 

SNYK's nyhedsbrev er redigeret af Mie Petri Lind og udkommer hver anden uge med et overblik over de seneste nyheder. Se hele nyhedsstrømmen på SNYK's hjemmeside

Følg også SNYK på Facebook og Instagram