SNYK Nyhedsbrev 30. oktober 2014

Oplev Simon Steen-Andersen // Arditti-kvartetten opfører fem nye strygekvartetter // Kjærgaard og Ulrich turnerer Danmark rundt med ny plade // Fremtidens opera er stum, politisk og uden ende // CPH:DOX: Filmfestival med masser af lyd // Festival of Endless Gratitude '14 // Gratis guide til violin-koncertanter

I går vandt Simon Steen-Andersen Nordisk Råds Musikpris, og i sidste uge vandt han festivalen Donaueschinger Musiktages orkesterpris 2014. Den danske komponist er på alles læber, og i den kommende måneds tid er der rig mulighed for at opleve ham i både København og Aarhus.

Wundergrund-festivalen er stadig i fuld gang, og her kan man bl.a. opleve den verdensberømte Arditti String Quartet i samarbejde med fem kompositionsstuderende fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.
Nåede du ikke at opleve Søren Kjærgaard og Torben Ulrich på Wundergrund, er der stadig mulighed for at høre den spektakulære duo – de turnerer videre rundt i det danske land de næste par uger. Den kommende tid byder også på masser af oplevelser for den operalystne – Både Simon Steen-Andersen, Andy Pape og Steingrimur Rohloff udforsker opera-genren i helt nye forestillinger, som premieres i Danmark i november. Næste uge byder også på to andre festivaler. Dokumentarfilm-festivalen CPH:DOX er på vej med masser af lyd på programmet, og Festival of Endless Gratitude slår dørene op til tre dage, der stikker til nysgerrigheden og forstyrrer vores etablerede forestillinger om, hvad musik er og kan, skal og bør.
Og så er der godt nyt for violinister og andre violin-entusiaster! E-bogen "The 20th century violin concertante" af Tobias Broeker er udkommet og kan hentes gratis på nettet.

Oplev Simon Steen-Andersen

Stort tillykke til Simon Steen-Andersen, som netop har modtaget både Nordisk Råds Musikpris og festivalen Donaueschinger Musiktages orkesterpris 2014! Steen-Andersens succes markerer sig ikke kun i kraft af priser, men også med masser af sceneplads i både udenlandske og danske musikhuse og spillesteder. I løbet af dette efterår er der rig mulighed for at opleve den succesrige komponist udfolde sig forskellige steder i det danske land med flere forskellige værker. Første koncert er et komponistportræt af ham og Niels Rønsholdt i Aarhus den 2. november. Herefter går turen til København, hvor man den 14. og 15. november, som en del af Wundergrund, kan opleve værkerne ’Run Time Error’ i den Frie Udstillingsbygning og den helt nye opera’ Buenos Aires’ i Den Sorte Diamant. 'Buenos Aires' opføres tre dage senere på Granhøj Dans i Aarhus, og inden da kan Steen-Andersen opleves sammen med Søren Kjærgaard ved Statens Kunstfonds 50 års fejring i Den Gamle By den 16. november. Kjærgaard og Steen-Andersen kan endvidere opleves ved Kaja Managements 1-års fejring den 4. december i Skuespilhuset i København. Læs mere om Simon Steen-Andersen og de mange arrangementer her. Og læs Politikens portræt af komponisten her.

 

Arditti-kvartetten opfører fem nye strygekvartetter


I denne uge har København fornemt besøg! En af verdens bedste strygekvartetter, Arditti String Quartet, gæster Wundergrund-festivalen, hvor de i går præsenterede musik af Hans Abrahamsen og Iannis Xenakis ved en storslået koncert på Studiescenen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. I løbet af ugen holder de workshops med fem kompositionsstuderende fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, som hver har skrevet en værk til den virtuose kvartet, og på fredag præsenteres resultatet og de fem nye værker ved en gratis koncert. - SNYK har talt med to af de unge komponister – læs med her.

Kjærgaard og Ulrich turnerer Danmark rundt med ny plade

Den interdisciplinære kunstner og tidligere tennisspiller Torben Ulrich har i næsten 70 år ændret vores syn på tennis, maleri, musik og poesi, mens Søren Kjærgaard i det nye årtusinde har arbejdet sig længere og længere ind i minefeltet mellem jazz og moderne kompositionsmusik som pianist, komponist og improvisator. Sammen har de to skabt en duo, som netop nu turnerer rundt i Danmark, efter de i sidste uge udgav deres tredje album ’Meridiana: Lines Toward A Non-local Alchemy’ og spillede to koncerter på Wundergrund-festivalen. Læs mere her.

Fremtidens opera er stum, politisk og uden ende

Traditionelt og forenklet består opera af tre ting: musik, drama og sang. Opera er store følelser, høje toner og lidenskabelige fortællinger. Siden de storslående, historiske dramaer som ’Carmen’, ’Figaros Bryllup’ og ’Barberen fra Sevillia’ har operaen bevæget sig nordpå og ind i tidsalder fyldt med teknologi, der muliggør nye scenografiske opsætninger og musikalske teksturer, der skubber operaen som stilistik genre mod et moderne ideal omkring operaens dynamik. I de kommende uger præsenteres tre helt nye og vidt forskellige operaer på den danske scene; Andy Papes ’CO2pera – Dampenes rejse’, Steingrimur Rohloffs ’Babel’ og Simon Steen-Andersens ’Buenos Aires’. Læs mere her


Filmfestival med masser af lyd

CPH:DOX, Skandinaviens største dokumentarfilmfestival, løber i år af stablen den 6.-16. november. Festivalen fylder Københavns biografer med et udvalg på over 200 film fra hele verden, og også musikken har en stor plads på CPH:DOX, både i og uden for biografen. SNYK har været et dyk nede i programmet og guider til festivalens eksperimenterende lyd, som bl.a. tæller to arrangementer med komponisten Simon Steen-Andersen, en lydinstallation af Jacob Kirkegaard og genforeningen af Future 3. Læs med her.

Festival of Endless Gratitude '14

Festival of Endless Gratitude har i fem år præsenteret en kunst- og musikoplevelse, som ikke fås andre steder i Danmark. I år præsenterer festivalen, vanen tro, en stor mangfoldig skare af radikale og nyskabende kunstnere. Derfor har SNYK allieret sig med Christian Blæhr fra FoEG, som guider til de kunstnere som særligt bærer fanen for ny, eksperimenterende musik og lydkunst. Festivalen løber af stablen i København i dagene mellem den 6.-8. november 2014. Læs mere her.

Gratis guide til violin-koncertanter

Sidst er der godt nyt for violinister og andre violin-entusiaster! Den mest omfattende guide til det 20. århundredes violin-concertante-kompositioner fra hele verden er nu udkommet. Bogen ’The 20th century violin concertante - A repertoire guide to the compositions for violin concertante written between 1894 and 2006’ skrevet af Tobias Broeker indeholder informationer om mere end 12.000 kompositioner og kan downloades gratis. Læs mere her.

SNYK's nyhedsbrev er redigeret af Mie Petri Lind og udkommer hver anden uge med et overblik over de seneste nyheder. Se hele nyhedsstrømmen på SNYK's hjemmeside

Følg også SNYK på Facebook og Instagram