SNYK guider til CPH:DOX

På årets CPH:DOX  kan man opleve alt fra androgyn art-pop til diamantformede installationer og en diskussion om stilheden i det moderne samfund. SNYK guider her til ni arrangementer i grænselandet mellem lyd, elektronisk musik, performance-kunst og visuals, som du ikke må gå glip af.

Af Cecilie Penney

CPH:DOX præsenterer et mangefacetteret program med alt fra filmvisninger, talks, seminarer, events og koncerter af både musikalsk, kunstnerisk og politisk karakter.
Læs med her, hvor SNYK guider til den lydlige side af årets dokumentarfilmfestival, som løber fra den 5. til den 15. november. 

Få en jazz-psykose med Den Sorte Skole

Den Sorte Skole præsenterer publikum for samples og komplekse kompositioner, når de indtager Store Vega torsdag den 5. november og Voxhall fredag den 6. november som en del af CPH:DOX. De to producere og komponister Simon Dokkedal og Martin Højland byder på alt fra hård industrial til skæv jazz-psykose og atmosfæriske instrumentalballader i anledning af Den Sorte Skoles nyeste udgivelse Indians & Cowboys. Duoen optræder sammen den de visuelle kunstnere Dark Matters, som denne aften leger med stop-motion samt dukke- og animationsfilm fra 60'erne og 70'erne.


Den Sorte Skole på Roskilde Festival 2010

CocoRosie-søster laver performance-projekt

Lørdag den 7. november kan man opleve anden halvdel af søskende-duoen CocoRosie, Bianca Casady, når hun kombinerer koncert, performance, musical, dans og visuals i et teatralsk show i Koncerthuset. På denne aften optræder hun med musikken fra sit kommende debutalbum med backingbandet C.i.A. Bianca Casady har i løbet af august turneret med sit nye performance-projekt på flere store europæiske festivaler. Forvent en eksplosion af et show, hvor der ikke er skruet ned for galskaben!


Bianca Casady og C.i.A. på Performing Arts Centre Kampnagel, Hamburg

Sort Støj i Aveny-T

Mandag den 9. november inviterer Perfume Genius til en aften med art-pop i Aveny-T. Perfume Genius seneste udgivelse Too Bright præsenterer kunstnerens møde med fordomme om sin androgyne fremtræden og udgør et nærværende album, hvor alt er lagt frem. Bag kunstnernavnet står Mike Hadreas, der skaber kompleks og introvert art-pop i form af klaverballader og storladne popkompositioner. Hadreas får denne aften selskab af den danske visuelle kunster Sort Støj, der laver visuals specielt til aftenen og Aveny-Ts teatralske rammer.


Perfume Genius live på KEXP

Fremtidens musikfestivaler

CPH:DOX præsenterer ni af Europas mest nytænkende musikfestivaler, hvor teknologi, kunst og sociale eksperimenter er i fokus. Fremtidens musikfestivaler byder på lyddesign og lydproduktion, der konstant udfordrer grænserne for både lyd og festivalformatet. I filmen 9 Futures: Sounds Fragmenting præsenterer instruktør og The Wire-journalist Nathaniel Budzinski nogle af Europas mest fremadskuende lydfestivaler. Budzinski tager publikum med på en audiovisuel undersøgelse af festivalers social-utopiske eksperimenter, der opløser idéen om hvad lyd og fælleskaber er. Filmen vises søndag den 8. november i Dagmar Teatret og onsdag den 11. november i Vester Vov Vov.


9 Futures: Sounds Fragmenting, Trailer

In Pursuit of Silence

(Anti)musikfilmen In Pursuit of Silence har fokus på stilheden i en verden, hvor vi konstant er omgivet af lyd. Filmen diskuterer forholdet mellem stilhed som en mangelvare, der nærmer sig det sundhedsskadelige og på den anden side, frygten for stilhedens tomrum. I forlængelse af komponisten John Cage, der er kendt for sit det klassiske værk 4' 33”, undersøger filmen stilhedens avantgardistiske sammenhæng med netop lyd. In Pursuit of Silence vises onsdag den 11. november i Grand Teatret og torsdag den 12. november i Absalon. Visningen den 12. november begynder med pianisten Søren Kjærgaards live-opførelse af John Cage's ikoniske '4'33'' samt silent disco, arrangeret i samarbejde med G((o))ng Tomorrow og Roskilde Festivalen.


In Pursuit of Silence, Trailer

Art-pop og vocoder-new wave

Torsdag den 12. november byder på art-pop, visuals og vocoder-new wave på CPH:DOX. Oplev en koncert med CTM a.k.a. Cæcilie Trier, der på sin kommende udgivelse dyrker den klaverbårne art-pop, som leder tankerne hen på kunstnere som Laurie Anderson og Dean Blunt. Med sig har hun Lasse Latz (Synd og Skam/Af med hovedet) på visuals. Samme aften kan du opleve den odenseanske gruppe First Flush, der er kendt for sin farverige collage af lyd, flabede vokal og vocoder new-wave, alt sammen i Absalons moderniserede kirkerum.


First Flush, I alle mine trådes basin

Selvlysende vandmænd

Der er lagt op til en totaloplevelse, når The Rumour Said Fire-forsangeren Jesper Lidang indtager Solbjerg Kirke lørdag den 14. november med sit helt nye pop-projekt, Hôn. Projektet udfordrer poppens konventioner ved at tilføre elementer af R&B, dance og 80'er-melankoli. Hôn får selskab af livagtige hologrammer fra en høj, diamantformet installation, der forandrer sig i takt med musikken. Det visuelle hold Harmonic Mind pryder det højloftede kirkerum med selvlysende vandmænd skabt af lyddiode-figurer og skaber dermed en unik og anderledes koncertoplevelse.


Hôn, Silent Lover

Tysk new wave i 80'ernes Berlin

Mød 80'ernes Berlin, når CPH:DOX præsenterer B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin hele tre gange på årets festival. Britiske Mark Reeder tager publikum med på en rejse i den tyske hovedstad over ti år, der byder på tilfældige møder med Nick Cave, Einstürzende Neubauten, Die Ärzte og Die Toten Hosen. Mark Reeders egne optagelser og rekonstruktioner fortæller historien om et Berlin i kontrolleret kaos, om obskure tyske new wave-bands, kakafonisk punkrock og om en overflod af stoffer. B-Movie kan opleves onsdag den 28. oktober på DOX:ON:TOUR Panora, mandag den 9. november i Nordisk Film Falkoner og søndag den 15. november i Grand Teatret.


B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin, Trailer

'Imagine Waking Up Tomorrow And All Music Has Disappeared'

Bill Drummond fra dance-duoen KLF tager på en roadtrip på tværs af England med en håndholdt lydoptager. Drummonds mission er en kommentar til musikbranchens fokus på penge, og går ud på at optage et korværk, der kun skal afspilles én enkelt gang før det destrueres. Helt almindelige mennesker som taxachauffører, vejarbejdere, børn og gamle damer bidrager til værket, der skaber koret The 17, som publikum får lov at deltage i til filmvisningen af Imagine Waking Up Tomorrow And All Music Has Disappeared mandag den 9. november i Dagmar Teatret og søndag d. 15. november i Absalon.


Imagine Waking Up Tomorrow And All Music Has Disappeared, Trailer

CPH:DOX, 5. – 15. november 2015
Se hele programmet her