SNYK guider til Copenhagen Jazz Festival

Bryder du dig om at blive musikalsk udfordret og mangler du en guide med fokus på eksperimenterende musik på Copenhagen Jazzfestival 2015? Så skal du læse med her, hvor SNYK kommer med nogle nedslagspunkter i festivalens omfattende program. Læs, lyt, tag til koncert og udforsk selv det store program – der er masser af godt at komme efter i dagene 3. - 12. juli, hvor festivalen foregår. 

Af Jan Høgh Stricker

Copenhagen Jazz Festival har huseret sommer efter sommer igennem tre årtier. Over alt spiller musikken: På torve og i byens parker, på jazzklubber og interimistiske scener, i teatre, på museer og i byens store koncertsale. 10 dage med mere end 1.000 koncerter fordelt på 100 scener med et samlet publikumsantal på over 250.000 mennesker - festivalavisen er tyk! SNYK guider dig her til de venues og koncerter, hvor den eksperimenterende jazz er i højsædet.

21. century jazz

Et af de seneste års festivalers nye og ambitiøse scener er foyeren i Skuespilhuset, som under overskriften 21. Century Jazz præsenterer gratiskoncerter med bl.a. supergruppen The Thing og duosamarbejdet mellem Simon Steen-Andersen og Søren Kjærgaard. I år ser det om muligt endnu mere interessant ud med en stribe danske og internationale kunstnere med benene solidt plantet i den moderne jazz:

STORK er en forkortelse for Simon Toldam Orkester, og gruppen blev samlet i foråret 2010 med tunge aktører fra eksperimentalafdelingen i den danske jazz. Lyden af komponerede og improviserede lag, der simultant rejser med og mod hinanden, er kernen i dette univers af kaotisk orden - og ordentlig kaos. STORK spiller lørdag d. 4/7 på scenen i Skuespilhuset.

Præcis en uge efter, lørdag d. 11/7, kan man på samme scene opleve en ny konstellation med tre yderst fremtrædende musikere på den europæiske og nordamerikanske scene inden for improvisation og eksperimental musik: saxofonisten Lotte Anker, cellisten Okkyung Lee og trommeslageren Poul Lovens. Et absolut et must, hvis man er til hårdtslående jazz en lørdag eftermiddag.

HVAD: STORK, Jeppe Zeeberg, Firebirds, Lotte Anker, Okkyung Lee, Poul Lovens etc. 
HVOR: Skuespilhusets foyer, Sankt Annæ Pl. 36, 1250 København
HVORNÅR: 4-11/7
BILLET: Fri entré
LÆS MERE

Harbo Bar

Harbo Bar I Blågårdsgade på Nørrebro har i flere år været en fast del af Copenhagen Jazz Festival, og kan med sin lille størrelse præsentere koncerter af den mere intime slags, hvor afstanden mellem publikum og musik er kort. De har i år fuldt skema med en række interessante navne, der placerer sig i periferien af detr danske jazzmiljø.   

Det albumaktuelle band Den Magnetiske Ørn sætter deres musikalske kræfter fri mandag d. 6/7 med sin psykedeliske men alligevel catchy musik, der boltrer sig på tværs af genrer og udtryk. Den Magnetiske Ørn består af Michael Rexen (vokal), Martin Ullits Dahl (guitar), Adi Zukanovic (keys) og Matias Wolf (trommer). Har du fulgt med i den verserende debat om hvad jazz er i Danmark? Kom og få et friskt bud fra en interessant gruppe, der kort før Jazzfestival vender hjem fra en lang turne i Rusland.

Torsdag d. 9/7 på scenen er det KPTTM (guitarist Kristian Poulsen fra bl.a. Spost og Easy Rider og trommeslager Toke Tietze Mortensen fra yoyooyoy, To\To), der spiller høj energisk, fri improvisation og repetitiv dansemusik med intenst energiniveau. Et af Københavns absolut bedste livebands.

HVAD: Den Magnetiske Ørn, KPTTM, Kvindebandet, Marie Laurette Friis, Homeworks etc. 
HVOR: Harbo Bar, Blågårdsgade 2D, 2200 København N
HVORNÅR: 3-12/7
BILLET: Fri entré
LÆS MERE 

Niels Hemmings Gade Open Air

Ved siden af sit flotte festivalprogram sætter Copenhagen Jazzhouse sammen med Copenhagen Jazz Festival i år musikalsk ild til Niels Hemmingsens Gade med en ekstra, gratis udendørsscene og et forøget fokus på ny, fremadstormende dansk musik. 

Den nye udendørsscene foran Jazzhouse præsenterer gratis koncerter tidligt på aftenen under festivalen fra den 6. til den 11. juli. Her er fokus på de progressive og grænsesøgende jazz-udbrydere, men også plads til danske navne, der på anden vis forsøger at udfordre genrer og formater.

Her kan du bl.a. opleve de frie jazzere i kvartetten SVIN og den kassettebåndsaktuelle konstellation Caribisk med Jesper Zeuthens (saxofon), Rune Kielsgaards (trommer), Oliver Hoiness (guitar) og Nis Bysteds (guitar). Udendørsscenens sidste koncert fredag d. 11 juli er med F.E. Denning Descension Orchestra.

HVAD: Svin, Boujeloud, Caribisk, Shitney Spears, Easy Rider, Den Magnetiske Ørn, F.E. Denning Decension Orchestra
HVOR: Udendørs scen foran Jazzhouse, Niels Hemmingsensgade 10, 1153 København K
HVORNÅR: 6-11/7
BILLET: Fri entré
LÆS MERE 

Huset KBH Analog Bar

Analog Bar er "den lille"bar i Huset-KBH, men de står for et af årets stærkeste koncertprogrammer med fokus på den eksperimenterende danske scene. Her kan man opleve improtrioen Homies, yoyooyoy drengene i Fjernsyn Fjernsyn, saxofonisten Martin Stender med gruppen Girls in Airports og en lang række andre interessante navne, der har det til fælles, at de udfordrer jazzmusikkens ellers vide rammer.  

HVAD: Johns Lunds, Fjernsyn Fjernsyn, Svin, Homies, Girls in Airports etc 
HVOR: Analg Bar, Huset i Magstræde Rådhusstræde 13, 1466 København K
HVORNÅR: 3-11/7
BILLET: 50 kr. 
LÆS MERE 

De trofaste eksperimenter

Udover disse fire scener, så skal man vanen tro holde godt øje med de to kollektiver og pladeselskaber ILK og Barefoot Records, der på henholdsvis spillestederne 5E i Kødbyen og Christianshavns Beboerhus fyrer godt op under den frie jazz under hele festivalen. To omfattende programmer, der i høj grad lægger op til, at man som gæst snarere bare skal defilerer forbi, når kalenderen tillader det, end at udse sig specifikke musikere og koncerter – kvaliteten borger arrangørerne for, og der er altid noget interessant at komme efter.  

HVAD: ILK præsenterer: Søren Kjærgaard Trio, Laura Toxværd, Gunner Halle Band, Dødend Garderobe, Lotte Anker etc.
HVOR: 5E, Slagterhusgade 5E, 1715 København V
HVORNÅR: 3-12/7
BILLET: I døren, pris ikke oplyst
LÆS MERE

HVAD: Barefoot Records præsenterer: Jeppe Zeeberg, Maria Faust, Flamingo etc, 
HVOR: Christianshavns beboerhus, Dronningensgade 34, 1420 København K
HVORNÅR: 3-11/7
BILLET: Entré 50 kr. 
LÆS MERE

En anden tilbagevende begivenhed under jazzfestivalaen er en ikke officiel del af programmet, Copenhagen Trashzzfestival, der foregår på Lygten Station i Nordvest d. 6-7 juli. Her finder du anerkendte kunstnere på samme scene som den rå, upolerede undergrund. Første aften er det bl.a. den nyligt uddannede elektroniske komponist Mads Emil Nielsen, der improviserer klangflader i den gamle s-togsstation Lygten. Aftenen efter kan du bl.a. opleve trommeslager og komponist Jaleh Negari (Selvhenter, Pinkunoizu, Eget Værelse m.fl.) præsentere en række nye stykker for keyboard og slagtøj, der kredser omkring cykliske meditationer over fase-forskydninger, dissonans og dyrkelse af overtonespektret. Instrumenteringen tæller foruden keyboard og synth, bl.a. asiatiske gonger, syngeskåle, fundne metalobjekter og woodblocks. Kom på Lygten Station til en række interessante musikalske eksperimenter. 

HVAD: Copenhagen Trashzzfestival præsenterer: Mads Emil Nielsen, Jaleh Negari, The Hum etc, 
HVOR: Lygten Station, Lygten 2, 2400 København NV
HVORNÅR: 6-8/7
BILLET: Entré 50 kr. 
LÆS MERE

Fire enkeltstående

Er du til enkeltstående koncerter og ikke til et heftigt koncertprogram, så slutter SNYKS guide med en anbefaling af fire lovende koncerter under festivalen.   

I anledning af 150-året for Carl Nielsens fødsel forsøger en stjerneparade af nogle af vores ypperligste musikere at give hans musik nyt liv i en ny fortolkning. På scenen kan opleves den svenske stjernepianist og komponist Jacob Karlzon, guitarist og komponist Pierre Dørge og harpenist Tina Rehling i mødet med solocellist Henrik Dam Thomsen, saxofonist Benjamin Koppel, komponist og pianist Anders Koppel samt den prisvindende fløjtenist Michala Petri. En jazzhyldest til en af Danmarks store komponister. Det foregår på Betty Nansen teatret fredag d. 3/7.

HVAD: Carl Nielsen 150 år: Michala Petri, Pierre Dørge, Anders Koppel, Alex Riel, Henning Jensen
HVOR: Betty Nansen Teatret, Frederiksberg Allé 57, 1820 Frederiksberg C
HVORNÅR: 3/7
BILLET: Entré 295-350 kr . 
LÆS MERE

Omdrejninger er oprindeligt et bestillingsværk skrevet og produceret af Christian Skjødt og Mark Solborg til Wundergrund Festivalen 2014, men som genopføres med en ny besætning d.7 juli i Koncertkirken. Denne særlige Jazzfestival version tæller foruden Solborg og Skjødt selv den tyske trompet-legende Axel Dörner og multifaceterede percussionist og improvisator Ingar Zach fra Norge. Ideen med Omdrejninger er at skabe et rumligt instrument, hvor et 4+2 multi-kanals højtalersystem er placeret rundt om ensemble og publikum. Urpremieren var en helt unik og forrygende oplevelse for både publikum og musikere: “..en fornemmelse af, at det rum-instrument, som er blevet skabt i værket, har kræfterne til at tage af sted og lette med os alle”, skrev Laura Berivan Nilsson fra Omlyd. 

HVAD: Omdrejninger med Mark Solborg, Christian Skjødt, Ingar Zach og Axel Dörner
HVOR: Koncertkirken, Blågårds Plads 6A, 2200 København N
HVORNÅR: 7/7
BILLET: Entré 50 kr . 
LÆS MERE

Knap en uge senere kan man opleve den unge franske pianist og komponist Eve Risser, der med sit kreativt vekslende sindelag har vakt berettiget opsigt på den internationale jazz- og eksperimentalscene. Risser kan på Kulturhuset Islands Brygge opleves med sit 11-mand store White Desert Orchestra, der bl.a. tæller den norske trompetist Eivind Lønning. Det foregår d. 9/7 kl. 20:00 og kan med fordel kombineres med en efterfølgende aftenbadetur i havnebassinet. 

HVAD: Eve Risser and White Desert Orchestra
HVOR: Kulturhuset Islands Brygge, Islands Brygge 18, 2300 København S
HVORNÅR: 9/7
BILLET: Entré 120 kr . 
LÆS MERE

I festivalens sidste weekend slutter Karen Minde Kulturhus i Sydhavn sit festivalprogram af med et brag af en dobbeltkoncert med to grænsesøgende og nysgerrige danske acts. Med rodfæste i både alternativ rock og verdensmusik har Travelling Tribes gjort sig bemærket som en del af en psykedelisk københavnerscene, der ikke er bange for at lade den musikalske farvelade løbe helt sammen. Efterfølgende er det Frisk Frugt – aka. Anders Lauge Meldgaard – som med sit seneste album Den europæiske spejlbue under armen skal spille sin eneste koncert på årets Jazzfestival i de stemningsrige omgivelser på dansepavillonen på Kulturhuset i Sydhavnen. En herlig måde at slutte festivalen af på. 

HVAD: Travelling Tribes og Frisk Frugt
HVOR: Karens Minde Kulturhus, Wagnersvej 19, 2450 København S
HVORNÅR: 10/7
BILLET: Entré 100 kr . (75 for studerende i døren) 
LÆS MERE

Copenhagen Jazz Festival finder sted på spillesteder over hele København i perioden 3-12 juli 2015, og du kan orientere dig i hele deres omfattende program på deres hjemmeside