Smugkig og smagsprøver på årets SPOR Festival

SPOR Festival giver med offentliggørelsen af fem nye værker et smugkig på årets festivalprogram, som løber af stablen i Aarhus den 12. - 15. maj. I samme åndedrag inviterer festivalen til pre-koncerter i marts med L.A.-ensemblet Pamplemousse!

Af Anne Dalby

SPOR Festival giver genlyd verden over. Det vidner den store pulje på 203 værkforslag fra i alt 44 nationaliteter om, hvor kunstnere fra Sydkorea over Iran til Brasilien er kommet med bud til festivalens tilbagevendende begivenhed 'Call for Proposals', som i år løber under temaet WYSI(N)WYG (What You See Is (Not) What You Get). Det stærke og geografisk vidtspredte opbud understreger den aarhusianske festivals internationale rækkevidde og sikre placering på verdenskortet over ny musik. 

Fem værker er udvalgt

De mange indsendte værker er blevet gennemgået af en jury, som nu har udvalgt fem enestående værker. De udvalgte værker er skabt af danske Christian Skjødt, Alessandro Perinis (IT), de to amerikanske komponister Natacha Diels og Rama Gottfreid samt Leo Hofmann (CH). Fælles for de udvalgte kunstnere er, at de på hver deres ambitiøse vis forholder sig til årets festivaltema - akronymet WYSI(N)WYG, hvor forholdet mellem analogt og digitalt liv sættes i fokus.

Call for proposals-juryen betod i år af Stefan Prins og Pieter Matthynssens (BE, kunstneriske ledere af Nadar Ensemble og gæstekuratorer på SPOR 2016), Tom Pauwels (BE, kunstnerisk leder ensemble GAME), Agostino di Scipio (IT, komponist og lydkunstner), Michael Beil (DE, komponist), Anne Marqvardsen og Anna Berit Asp Christensen (DK, festivaldirektører for SPOR). 


Christian Skjødt (foto: Giovanni Bertani)

Alle fem kunstnere har skabt deres værker med tanke på årets tema, som står for What You See Is (Not) What You Get. Under det tema sættes flere aspekter af begrebet 'virkelighed' til diskussion. Det kunstnerisk højt profilerede belgiske Nadar Ensemble, som i år er omdrejningspunktet for festivalens fokus på ensemble-formationen, har arbejdet med netop det tema i en årrække, hvormed de undersøger sløringen af grænserne mellem det virkelige og det virtuelle, og de mange forskellige identiteter vi har både online og offline

Temaet sætter også emner som originalitet og gengivelse samt virtual reality til diskussion. Og diskussionerne fortsætter naturligvis, når publikum møder de musikalske værker og forskelligartede kunstneriske udtryk i form af lyd, billede, performances og installationer, der vil være på programmet for 2016.

Fra hjemmebyggede lasermikrofoner over mordgåder til jobsamtaler

De fem udvalgte værker forholder sig alle til temaet, men på vidt forskellig vis. Den danske lydkunstner og komponist Christian Skjødt bidrager med en ny interaktiv lydinstallation; I Eavesdrops smuglytter hjemmebyggede lasermikrofoner til publikums gøren og laden både i og udenfor udstillingsrummet.

Alessandro Perinis værk Misheardpedia sætter spørgsmålstegn ved internettets konstruktioner af virkeligheden. Morsomme og tankevækkende uoverensstemmelser opstår, når Wikipedia-tekster maskinoplæses, transskriberes og udgives på ny på sitet misheardpedia.org.

Med amerikanske Natacha Diels værk 35 Degrees iscenesætter ensemble GAME (BE) en række filmtrailere til samme film om en mordgåde. Med hendes landsfælle Rama Gottfreids værk Apophänie præsenteres en slags dukketeater, hvor fysisk bevægelse, billedprojektion og lyd smelter sammen i en større sanselig forestilling gennem fire satser .

Sidst inviterer Leo Hofmann med værket The Reply til jobsamtale mellem en live-performer og videoprojekteret figur. Hofmanns elementære spørgsmål lyder, om der stadig vil være musikopførelser om 15 år og hvordan mon de vil se ud?

Værkerne kan opleves når SPOR festival 2016 løber af stablen fra den 12.-15. maj på en lang række venues i hjertet af Aarhus. Under festivalen vil SPOR ud over en lang række koncerter præsentere workshops, performances, udstillinger, seminarer og artist talks. Det endelige program offentliggøres medio marts 2016 – følg med på sporfestival.dk

SPOR pre-koncerter allerede til marts

Hvis maj måned synes langt væk, kan du glæde dig over at SPOR allerede i marts giver smagsprøver på de klanglige festligheder. Her byder SPOR nemlig velkommen til Natacha Diels, når L.A.-ensemblet Pamplemousse gæster Danmark for første gang. I et nyt og spændende samarbejde mellem Pamplemousse og det anerkendte danske ensemble SCENATET vil værker af blandt andre Simon Løffler (DK), Kaj Duncan David (DK/UK) og Jessie Marino (US) opføres. Samarbejdet mellem de to eksperimenterende ensembler folder sig ud gennem to koncerter, som finder sted i Aarhus og København den 17. og 18. marts 2016.

Om ensemble Pamplemousse

Det amerikanske kompositions- og performancekollektiv Ensemble Pamplemousse har eksisteret siden 2003 og består af syv medlemmer: Natacha Diels (komponist og fløjte), Andrew Greenwald (komponist og trommer), Jesse Marino (komponist og cello), David Broome (komponist og keys), Bryan Jacobs (sound engineer og komponist), Kiku Enomoto (violin) og Rama Gottfried (komponist). I foråret skal ensemblet på en større Europa-turné, hvor de vil blive præsenteret i Danmark for første gang.

SPOR Pre-koncerter med SCENATET og Ensemble Pamplemousse

17. og 18. marts 2016 i Aarhus og København  

SPOR Festival 2016

12.-15 maj 2016 i Aarhus  

Læs meget mere på sporfestival.dk, på facebook eller følg med på twitter og instagram.com