Simon Steen-Andersen skaber magi til Ultimas åbning

Ultima er ”smal musik for enhver smag”, fortæller festivalleder Lars Petter Hagen, som finurligt polemisk lancerer den store norske samtidsmusikfestival som ”Oslos bredeste musikfestival”. Se indslaget på NRK blandt andet med et uddrag af Simon Steen-Andersens magisk dukketeateragtige Black Box Music, der både overraskede og fængslede publikum til festivalens åbningskoncert på Oslo Rådhus.

Black Box Music er med til at åbne Ultima Festivalen og sætte fokus på det åbne, rummelige og legende felt, der finder sammen i lydkunst og den eksperimenterende musik i disse år, hvor ”kunstneriske ideer bliver fortalt på en ny og humoristisk måde”, siger NRK P2’s programleder Bodil Maroni Jensen.

LÆS OGSÅ: Dronning Diamanda hovednavn på Ultima

Steen-Andersen beskriver Black Box Music som ”en dekonstruktion af direktion og dukketeater, der udforsker og udlægger det audio/visuelle forhold mellem direktion og sceneoptræden”. Ud af denne komplekse ide fremstår imidlertid et veritabelt columbusæg af et iscenesat kammerorkesterværk. Iscenesættelsen foregår i den lille, sorte boks, der er forstørret op til scenestørrelse passende til koncertrummet, hvori slagtøjsspilleren Håkon Stene – og ham _skal_ det være – udfører et mimeshow med sine hænder og med genial suggestiv kraft som en tryllekunstner fremmaner værkets lydside.

Se partituret til Black Box Music

Se også Ultimas festivalmagasin