SCENATET gæster Polen, Island og Hong Kong i efteråret

SCENATET indtager den internationale musik- og kunstscene i dette efterår med optrædener på en række prominente festivaler. Første stop er Warszawa, hvor det danske ensemble bl.a. opfører sin originale opsætning af Sciarrinos Infinito Nero.

Af Mie Petri Lind

Det danske ensemble SCENATET slår sig i disse år for alvor fast på de internationale scener. I efteråret 2016 er turen kommet til festivalerne Warsaw Autumn og Nordic Music Days samt det kunstneriske laboratorium Connecting Spaces i Hong Kong.

Tre optrædener på Warsaw Autumn

Den 16. til 20. september 2016 rejser SCENATET til Warszawa med hele tre optrædener på den prestigefulde festival Warsaw Autumn, som er en af de ældste og mest toneangivende festivaler for ny musik i Europa.
SCENATET deltager på den polske festival med et musikalsk hovedværk af den italienske komponist Salvatore Sciarrino, nemlig hans opera Infinito Nero med undertitlen ’en ekstase i én akt’. SCENATET opførte Infinito Nero sidste år i København i en helt ny opsætning skabt sammen med den britiske instruktør Lore Lixenberg, og det er denne, de nu briger med til Warszawa.


SCENATET opfører Sciarrinos Infinito Nero på Warsaw Autumn 2016. Foto: Marc Fluri

På programmet har SCENATET desuden Juliana Hodkinsons Angel View. Værket er skrevet til SCENATET og blev uropført i 2014 på MaerzMusik i Berlin. Værket, som er en halv times scenisk lydrejse i grænselandet mellem kunst, performance, installation, instrumentalteater og musik, har siden været opført i både Istanbul og på SPOR festival, og nu er turen kommet til publikum på Warsaw Autumn.


Juliana Hodkinsons Angel View blev uropført på MaerzMusik i 2014. Foto: MUTESOUVENIR | Kai Bienert

Åbning og storensemble på Nordiske Musikdage

Fra Warszawa går turen til Reykjavík, hvor SCENATET åbner den traditionsrige festival Nordiske Musikdage. Festivalen har været platform for ny nordisk musik siden Carl Nielsen var blandt pionererne, og stadig i dag er det fremadstormende komponister, der får opført værker af førende ensembler på festivalen, som hvert år roterer mellem de nordiske lande.
Til åbningsceremonien den 29. september opfører SCENATET et helt nyt værk af den unge komponist Hafdis Bjarnadottir, som ensemblet har samarbejdet med siden 2014.  


Nordic Music Days' åbningskoncert byder på SCENATETs opførelse af 
Hafdis Bjarnadottirs helt nye værk. Foto: Tessa de Zeeuw

På Nordiske Musikdage lanceres desuden et nyt samarbejdsprojekt udviklet og initieret af SCENATET: ensembleORCHESTRA. I ensembleORCHESTRA går SCENATET sammen med svenskbaserede Curious Chamber Players og det tysk-islandske ensemble Adapter om at skabe et ’supersizeensemble’ - specialiseret i og dedikeret til den nye musik. ensembleORCHESTRA får sin ilddåb på Nordiske Musikdage i en tre timer lang koncert den 1. oktober, der blandt meget andet byder på værker af komponisterne Simon Steen-Andersen, Martin Stauning, Danielle Dahl, Bergrún Snæbjörnsdóttir og Kaj Duncan David

Tsangaris og Rønsholdt i Hong Kong

SCENATET genoptager og videreudvikler et omfattende samarbejde med en af ensemblets store inspiratorer, når de rejser til Hong Kong den 28. til 30. oktober. Her uropfører de Living Spaces af den græsk-tyske komponist, kunstner og forfatter Manos Tsangaris, der ligesom SCENATET har udviklet sit eget særegne udtryk på grænsen mellem performance, installationskunst og musikdramatik. Living Spaces gentænker forholdet mellem hverdagsliv og iscenesættelse i form af stedspecifikke performances i byrummet og sætter det sanselige i centrum for al handling og interaktion. Værket uropføres som en del af Connecting Spaces’ udstillingsprogram. Connecting Spaces er et Hong Kong/Zürich-baseret kunstnerisk laboratorium, der lægger vægt på vekselvirkningen mellem samarbejde, forskning og uddannelse.


I Hong Kong uropfører SCENATET Living Spaces af Manos Tsangaris. Foto: Inge Zimmermann

Med sig til Hong Kong bringer SCENATET desuden et af sine væsentligste værker på repertoiret, nemlig danske Niels Rønsholdts smukke og gådefulde sangcyklus Me Quitte, som SCENATET uropførte i 2013 og siden har udgivet på CD sammen med Rønsholdt selv og islandske Anna Katrin Øssursdóttir Egilstrøð.