Rumlige lydlandskaber på Møn

På lørdag åbner udstillingen ”HAUSMUSIK: serial series” af Hans Peter Kuhn på Kunsthal 44 Møen. – Bjørn Nørgård holder åbningstale og søndag kan man høre kunstneren selv fortælle om udstillingen, som kan ses frem til 14. september.

Når Kunsthal 44 Møen på lørdag slår dørene op til udstillingen ”HAUSMUSIK: serial series” af Hans Peter Kuhn, kommer hele det gamle landhus, som i fremtiden skal sætte rammerne om et Henning Christiansen-arkiv, til at runge af lyd.

Den tyske lydkunstner og komponists audio-visuelle udstilling "Hausmusik" er en serie installationer, som fylder de mange små rum i huset og udstillingen fører den besøgende gennem alle disse rum.

Hausmusik
Udtrykket "Hausmusik" er fra det 19. århundredes tyske bourgeoisi, hvor overklassens døtre skulle lære at spille klaver eller violin. De medlemmer af familien, der spillede et instrument samledes på vinteraftener for at spille sammen. Men pigerne skulle også præsentere deres færdigheder ved deres nu nyrige forældres fester eller receptioner.

Installationen "Hausmusik" har ikke beboerne i huset, men huset selv som udøver af musikken. Hvert rum har en speciel "sound", og hver af lydkompositionerne repræsenterer et lydlandskab. Disse landskaber er ikke kopier af virkelige landskaber, men snarere hørbare fantasier.


Foto: Gerhard Kassner

Naturlige lyde
Hans Peter Kuhns lydlandskaber er reminiscenser fra den naturlige verden, idet alle lyde er naturligt producerede uden brug af lydsynteser. Den måde hvorpå lydene præsenteres, gør det imidlertid nogle gange svært at fastslå deres oprindelse.

Udstillingen arbejder med måden hvorpå opfattelsen af et rum ofte er direkte forbundet med hørelsen. Hurtigere end de visuelle sanser og uafhængigt af lys kan de auditive evner give os oplysninger om det sted, vi befinder os. Man kan høre størrelsen og kvaliteten af rummet, og man kan fornemme andre, uden at kunne se dem.
Installationen indbyder gæsterne til at lytte og til at slappe af.

Om kunstneren
Hans Peter Kuhn (1952-) har udstillet sine lyd- og lysinstallationer mange steder i hele verden; Museum of FineArts, Boston; P.S.1 Museum, New York; Contemporary Arts Museum Houston; San Francisco Museum of Modern Art; Centre Pompidou, Paris; Akademie der Künste, Berlin; Artangel, London; Künstlerhaus Bethanien, Berlin og Skulptur i Eventyrhaven, 2005 i Odense.

Siden 1982 har Kuhn også lavet performances, som har lyd som hovedkarakter. Fra 1978 til 1998 samarbejde han med teaterkunstneren Robert Wilson og komponerede musik og lydkunst til mere end 30 teaterproduktioner, film og udstillinger. Kuhn er anerkendt for sine kompositioner til moderne ballet med arbejder til den britiske danser og koreograf Laurie Booth. Til adskillige film har han skabt lydsiden og komponeret musik.  I samarbejde med forfattere skabte han fire Audio Art radio stykker.
I 1985 initierede Kuhn et radioprogram for ny musik og lydkunst i Berlin, som han var vært for frem til 1990. Kuhn var gæsteprofessor ved Justus-Liebig University i Giessen (DE) i 1996.

 

DATOER OG STEDER:
HVAD
: HANS PETER KUHN HAUSMUSIK: serial series
HVORNÅR
: 21. juni - 14. september 2014
HVOR
: Kunsthal 44 Møen, 4792 Askeby
PRIS
: 30 kr. / stud.+pens.: 20 kr. 

HVAD: Hans Peter Kuhn fortæller om udstillingen
HVORNÅR
: 22. juni kl. 13.00
HVOR
: Kunsthal 44 Møen, 4792 Askeby
PRIS
: 30 kr. / stud.+pens.: 20 kr.

HVAD: Samtale om udstillingen mellem Jacob Kreutzfeldt , Adjunkt og Thorbjørn Tønder Hansen, leder SNYK
HVORNÅR
: 5. juli kl. 14.00
HVOR
: Kunsthal 44 Møen, 4792 Askeby
PRIS
: 30 kr. / stud.+pens.: 20 kr.