Rohloff skriver ny opera til Det Kongelige Teater

Komponisten Steingrimur Rohloff har modtaget bestilling fra Det Kongelige Teater på en ny helaftensopera, der uropføres i foråret 2018. Allerede i år kan man opleve masser af Rohloffs musik i både ind- og udland.

Af Mie Petri Lind

Det Kongelige Teater har bestilt en ny opera af komponisten Steingrimur Rohloff, som også er aktuel med to kammeroperaer i Danmark i denne måned, ligesom hans værker kan opleves på en lang række europæiske scener og festivaler.

Fantasifuld fortælling på nationalscenen

Steingrimur Rohloff (f. 1971) er født på Island, opvokset i Tyskland og har igennem mange år været bosat i København, hvorfra han skriver musik til nogle af Europas mest anerkendte ensembler og orkestre. Rohloff har studeret komposition på Conservatoire Superieur National de Musique de Paris, på IRCAM i Paris, på Musikhochschule Köln og på Ensemble Modern Akademie i Köln. I de senere år har han udfoldet sin store interesse for musikdramatik og har skrevet kammeroperaer til blandt andet Ensemble Modern, Athelas Ensemble, Figura Ensemble og Den Fynske Opera/Esbjerg Ensemble.

Nu er turen kommet til den danske nationalscene, som har bestilt en helaftensopera af Steingrimur Rohloff. Operaen med titlen Dark Matters bliver uropført i foråret 2018 på Det Kongelige Teaters Gamle Scene af Det Kongelige Teaters operasolister, Det Kongelige Kapel og Det Kongelige Operakor. Steingrimur Rohloff vil flette elektronik og video ind mellem musikken og det drama, der udspilles på scenen.

Den fantasifulde og tankevækkende libretto til Dark Matters er skrevet af forfatter og musiker Kristian Leth og er en faustisk historie om konflikten mellem det rationelle og det irrationelle. Kvinden Hekate og manden Jasper, er forskere og udforsker to af verdens største videnskabelige mysterier: Hvad er bevidstheden? Og hvad består universet af?

Urpremiere på to kammeroperaer

Allerede i år kan to danske kammeroperaer med musik af Steingrimur Rohloff opleves. Den ene er et samarbejde mellem Rohloff, Esbjerg Ensemble og Den Fynske Opera, den anden er en børneopera skabt i samarbejde mellem Musikteater Saum og teater ZeBU. Begge operaer har premiere i april 2016.

Steingrimur Rohloff har sammen med Esbjerg Ensemble skabt kammeroperaen Lysistrate, der sættes op på Den Fynske Opera. Det er en mørk version af den antikke komedie skrevet af den græske digter Aristophanes (f. ca. 380). I Lysistrate prøver heltinden at stoppe krigen ved at få kvinderne til at nægte mændene sex og kærlighed. I denne moderne version af historien er hendes projekt fra starten en kamp, der ser ud til ikke at kunne vindes. Teksterne til operaen, skrevet af en af Danmarks helt store lyrikere Peter Laugesen, har en borende aktualitet og intensitet. Operaen har premiere den 14. april og spiller frem til den 21. april.

Børneoperaen Min far og den vrede mand har Steingrimur Rohloff også skrevet musikken til. Min far og den vrede mand er en poetisk og eventyrlig forestilling med sang, tekst og levende nyskrevet musik. Historien er baseret på Gro Dahles prisvindende børnebog Vrede Mand, der ud fra et barns perspektiv fortæller om en far, der har svært ved at styre sin vrede. Denne lille opera produceres af Musikteater Saum og opføres på Teater ZeBU i København med premiere den 6. april 2016.

Rohloff på de europæiske scener

I 2016 kan man endvidere opleve Steingrimur Rohloffs musik på nogle af Europas mest anerkendte musikfestivaler og scener.

I Reykjavik uropføres hans Magic Number på Tectonics, en nyskabende festival i Island, kurateret af den israelske stjernedirigent Ilan Volkov. Magic Number er nyskrevet til den franske cellist og performancekunstner Séverine Ballon og spilles fredag den 15. april.

Den 16. og 17. april er det den bulgarske klaverfestival ppIANISSIMO FESTIVAL i Sofia, der har programsat Steingrimur Rohloff. Her opføres Ikarus for klaver og elektroniske lyde fra 2004 af den islandske pianist Tinna Thorsteinnsdottir. Stykket har fået fantastiske anmeldelser for sin blanding af live-instrumentets sammensmeltning med elektroniske lyde og er blevet opført både i Danmark, Norge, Island, Kina, Tyskland og får nu altså sin debut i Bulgarien.

På den Brandenburgske festival for ny musik Intersonanzen spiller Berliner-ensemblet LUX:NM Steingrimur Rohloffs Close Relatives på åbningsaftenen den 22. april i Potsdam.

Den 11. maj er Rohloffs værk Schtagededong på programmet ved en hyldestkoncert til Hans Zender i Deutsche Radio Philharmonie i Saarbrücken Kaiserslautern ved en koncert der bl.a. også byder på Simon Steen-Andersens Study for String Instruments #1.

På den legendariske Aldeburgh Festival i juni uropfører klavervirtuosen Tamara Stefanovich Rohloffs nyskrevne klaveretuder ved en koncert den 24. juni. Desuden skriver Steingrimur Rohloff et nyt og omfattende værk for det ’Arktiske Sinfonietta’ støttet af Norges Kulturråd, som opføres i juni i Tromsø.