RECORDINGS på Cinemateket - To dage med lydkunst

Verdens smukke, miskendte, musikalske eller slet og ret mærkelige lyde. Cinemateket byder på lydkunst i weekenden 15. og 16. december: Dokumentariske feltoptagelser omsat til konceptuel, ambient og - til tider - musikalsk teater for øregangene. SNYKradio inviterer til optaktsarrangement onsdag d. 12. december.

I samarbejde med lydkunstnerne Johs Lund og TR Kirstein, CPH:DOX og 'LAK - festival for nordisk lydkunst' præsenterer Cinemateket fem af de mest interessante og væsentlige udøvere af genren 'field recording'. Field recording er groft sagt betegnelsen for den (kunstneriske) praksis det er at indfange virkelighedens lydlige fænomener med mikrofon – ofte med fantastiske, overraskende og tankevækkende resultater. 

Med RECORDINGS sættes der over to aftener fokus på genren, der kun spredt er blevet introduceret i Danmark, med de fremmeste internationale navne inden for denne vidtforgrenede genre: Jana Winderen, CM von Hausswolff, Chris Watson, Eric La Casa og Thomas Köner. 

De fem kunstnere har hver især udviklet sin egen praksis ud i mikrofonkunsten. Fra overraskende støjende optagelser af rejer og torsk til nærmest ambient kuldslåede stemninger fra nordpolen. Fra lyden af gribbe, der højtsnakkende fortærer et ådsel, til tyste optagelser af spøgelser og den altfavnende stemning af en solrig eftermiddag ved floden. 

Onsdag d. 12. december kl 16 inviterer SNYKradio til optaktsarrangementet " Virkelighedens lyde" på Københavns Hovedbiblioteket med Tonemester Peter Albrechtsen. Albrectsen har været sounddesigner på en lang række film, bl.a. dokumentarfilmen "Black White Boy", som vandt årets SONIC:DOX AWARD pris, for bedste lyddesign. Udover at fortælle om sit arbejde med at skabe lyd til denne film fortæller Peter Albrechtsen om field recordings og afspiller en række eksempler.

RECORDINGS – PROGRAM

Lørdag d. 15. december:

18.00 Jana Winderen: UltraSignal

20.00 Chris Watson: 80 Degrees South

22.00 CM von Hausswolff: Electronic Voice Phenomena Recordings

23.00 RECORDINGS-bar og DJs.

Søndag d. 16. december:

16.00 Eric La Casa + Kunstnerne fortæller

20.00 Thomas Köner  

 

OM PROGRAMMET:

Lørdag d. 15. december skydes RECORDINGS i gang af Jana Winderen, der har leveret bestillingsværker til bl.a. Guggenheim-museet i New York. Winderen kan opleves med optagelser af lyden af havet og det undersøiske dyreliv, i form af fx knirkende torsk!

Chis Watson er et af de største navne udi naturoptagelser. Watson har fået sin ’Weather Report’ (med lutter meteorologiske lyde) med på The Guardians liste '1000 Albums to Hear Before You Die', og har her også været på en undervandsrejse – denne gang på jagt efter rytmer og musik i havet omkring Antarktis.

CM von Hausswolff, indflydelsesrig svensk komponist, kurator, billed- og lydkunstner, nævner selv båndoptageren som sit vigtigste instrument i sine konceptuelle undersøgelser af kraft, elektricitet, arkitektur og paranormale fænomener. I Bio Asta vil Hausswolff fremføre optagelser af samtaler med de døde! (foretaget via elektroniske instrumenter).

Efter lørdagens koncerter, kan man blive hængende i den dansefrie RECORDINGS-BAR, med DJs  der vender ’generelt underlige plader’ (mændene bag recordings-eventen TR Kirstein, Johs Lund m.fl.). Vis din billet og få en gratis øl.

Søndag d. 16. er der uformel ARTISTS' TALK med weekendens fem kunstnere samt radiovært Anders Kjærulff ('Aflyttet') og C.M. von Hausswolff som moderatorer.

Efterfølgende er der ultranæroptagelser af vand, vind og ild, men også maskiner og elevatorer, hvorigennem der fokuseres på den konstante bevægelse, der gemmer sig i knapt hørbare fænomener med Eric La Casa.

 RECORDINGS afsluttes af den prisbelønnede kunster Thomas Köner, med en fysisk oplevelse af gletscheres knusende langsomhed og snemassers tyngde et sted mellem elektronisk musik, drone og dark ambient.

VEL MØDT!

 

Sted: Cinemateket, Gothersgade 55.

Pris: per event: 50 kr. (35 kr. for medlemmer af Cinemateket)
Billetreservation: 33 74 34 12 eller på nettet.

Kuratorer: Tobias Kirstein og Johs Lund i samarbejde med Cinemateket, CPH:DOX og LAK - festival for nordisk lydkunst.

 

SNYKradios Optaktsarrangement på Hovedbiblioteket, event på Facebook. 

Cinematekets ‘RECORDINGS’, event på Facebook. 

Læs mere på Cinematekets hjemmeside. 

Besøg SNYKradio på Facebook.