Polsk ensemble opfører nordisk musik

Det polske ensemble for ny musik Orkiestra Muzyki Nowej spiller sammen med cellisten Jakob Kullberg og violinisten Peter Herresthal to koncerter i Danmark den 30. og 31. oktober. På programmet er værker af komponisterne Per Nørgård, Kaija Saariaho, Djuro Zivkovic og Witold Szalonek.

Af Mie Petri Lind

Ny Musik i Birkerød inviterer i samarbejde med den danske cellist Jakob Kullberg til to koncerter med Orkiestra Muzyki Nowej. Ensemblet er et af Polens førende, når det gælder opførelsen af ny kompositionsmusik, ligesom Kullberg på både den danske og internationale scene markerer sig som en af tidens fremmeste ny musik-fortolkere. Sammen med den danske violinist Peter Herresthal, der ligeledes er kendt som en brillant og inspireret fortolker af moderne violinmusik, spiller de to koncerter i slutningen af oktober.

Skandinavisk musik på programmet

På programmet ved de to koncerter i henholdsvis Mantziussalen i Birkerød og Elvermosekoncertsalen på Lolland står Per Nørgårds Cellokoncert no. 1, Between (1985), Kaija Saariahos Violinkoncert, Graal Theatre (1994) Witoild Szaloneks:1+1+1+1 (1969) og Djuro Zivkovics On the Guarding of the Heart (2011).


Jakob Kullberg og Per Nørgård.

Værket af Per Nørgård uropføres i en ny version for sinfonietta arrangeret af Jakob Kullberg.
Per Nørgård har skrevet adskillige værker til Jakob Kullberg, og cellisten og komponisten har desuden i en årrække arbejdet tæt sammen om at komponere en række værker for cello. 

Værket On the Guarding of the Heart fik Djuro Zivkovic sidste år den amerikanske musikpris The Grawemeyer Award 2014 for.

Internationalt ensemble

Koncerten ledes af dirigenten Szymon Bywalec, som er fast dirigent for Orkiestra Muzyki Nowej og har optrådt med ensemblet over hele verden

Orkiestra Muzyki Nowej blev grundlagt i 1996 og har siden optrådt ved mere end 100 koncerter i Polen og internationalt. Orkestret har indspillet adskillige album og fik i 2012 DR’s P2-pris.
Orkestret er højt værdsat og internationalt anerkendt for dets opførelser af ny musik ved koncerter og festivaler. 

Orkiestra Muzyki Nowej, Jakob Kullberg og Peter Herresthal
Fredag den 30. oktober 2015 kl. 19 i Elvermosekoncertsalen på Lolland
Lørdag den 31. oktober 2015 kl. 15 i Mantziussalen i Mantziusgården i Birkerød