Phono festival - 10 år som elektronisk spydspids

Phono festival kan i dagene fra den 10. - 12. september fejre ti år, som Odenses elektroniske spydspids. SNYK kaster blikket på det danske hjørne af årets program.

Af Anne Dalby

Phono Festival har i nu 10 år arbejdet indenfor et musikalsk felt, som aldrig står stille. Og hvert år præsenterer festivalen et visionært musikprogram, der frimodigt præsenterer eksperimenterende, elektronisk musik af den kompromisløse slags.

Sidste år rykkede Phono festivalen ind i FAF-bygningen i Odense – en gammel industribygning på Odense Havn med en fortid som fodersilo. Af og til kan man ligefrem dufte FAF-tårnets fortid. Strejf af korn og støv klamrer sig trodsigt til den tidligere industribygnings rå betonvægge, selvom det efterhånden er et stykke tid siden, tårnet blev omdannet fra foderstofscentral til kulturbastion. I dag er det ørerne, der er på arbejde, når man besøger FAF-bygningerne, når man besøger tårnet under Phono festival. 

Som en international orienteret festival præsenterer Phono også i 2015 nogle af de mest bemærkelsesværdige elektroniske kunstnere. Den flamboyante særling Felix Kubin, Atom TM (aka tyske Uwe Schmidt) og engelske Head Front Panel markerer sig som nogle af de tunge drenge på plakaten (for sidstnævnte advarer festivalen: ’Expect to have your socks and shoes rocked off and your mind left in a tangle’). Samtidig har festivalen formået at samle en perlerække af spændende, danske elektroniske kunstnere, som fortjener et kryds i dit festivalprogram.

Goodiepal overtager Musikbiblioteket

Goodiepal er første aktør på festivalens program og første stop, når du ankommer til Odense. Torsdag kl.16 overtager han, på en eller anden måde, Musikbiblioteket i Odense, som ligger ved banegården. Goodiepal er en formatløs kunstner, som bevæger sig rundt i verden både som komponist, musiker, hacker, konservatorie(be)kriger, gal-mand/genial-mand og som alt muligt andet. Ingen, heller ej Phono, ved derfor præcis, hvordan dette ”Goodiepal TAKE-OVER” kommer til at udspille sig. Selv beskriver han sit bidrag til Phono sådan her: ”Fuck art – sunglasses inside – Hiphop and rock & roll 4 ever”.

HVAD: Goodiepal
HVOR: Odense Musikbibliotek
HVORNÅR: 10/9 kl.16:00

Autodidakt lydalkymist

Den førnævnte FAF-bygnings porte åbnes i år af danske Mischa Pavlovski. En autodidakt lydalkymist, der imponerede med debutalbummet ’Kapitel’, som blev udgivet på Posh Isolation sidste år. Det er mørk, storladen lyd. Læs dig klogere på kunstneren i Simon Christensens (Passive/Agressive) interview med Pavlovski.

HVAD: Mischa Pavlovski
HVOR: FAF-bygningen
HVORNÅR: 10/9 kl. 19

Dansk tre-trins-raket skyder lørdagen i gang

Et andet dansk bidrag kommer fra Tradework – et one man show fra Gustav Lindberg Maindals hånd. Lyden er ambient, dubbet og med orientalske noter, der på en naturlig, ukrukket måde vinder indpas gennem (og i mellem) field recordings og samplings.

Endnu mere ambient, endnu mere field recording og endnu én af Posh Isolations eksperimenterende ringriddere får du, når Frederik Denning aka F.E. Denning træder på scenen lørdag eftermiddag. Han efterfølges af Rune Bagge, som længe har raseret Københavns klubgulve, hvorefter Søs Gunver Ryberg, som en af de få kvindelige artister på festivalen, står for en ambient og tyktlagret lyd, der kan føre tankerne hen på den amerikanske minimalismes trancesøgende lydrejser. En dansk tre-trins-raket til at skyde dagen i gang med!

HVAD: F.E. Denning
HVOR: Slagteriet
HVORNÅR: 12/9 kl. 14

HVAD: Rune Bagge
HVOR: Slagteriet
HVORNÅR: 12/9 kl. 15

HVAD: Søs Gunver Ryberg
HVOR: Slagteriet
HVORNÅR: 12/9 kl. 16

HVAD

Han stod på scenen til den første udgave af Phono nogensinde og er stadig lige så aktuel at bringe på scenen i år. HVAD (dengang kendt som Kid Kishore) leverer komplekse og gennemarbejde lydværker, der hypnotisk indfanger ethvert nysgerrigt øre.

HVAD: HVAD
HVOR: FAF-bygningen
HVORNÅR: 12/9 kl.21:15 

Se hele programmet på Phonofestival.dk