Opvarmning til en omgang iskold jazz!

SNYK guider til vibrerende eksperimenter på dette års Vinterjazz. Festivalen tilbyder et væld af musik og sætter sit publikum overfor utallige pinefulde beslutninger om at vælge fra sit programmaraton, der strækker sig fra den 6. - 22. februar og når rundt i hele landet.

Af Sandra S. Borch

Med over 450 koncerter på mere end 100 spillesteder er Vinterjazz festivalen gået hen og blevet et større nationalt fænomen helliget pulsen på den danske og internationale jazzscene. På programmet findes højt, internationalt profilerede kunstnere som Jeremy Pelt, Brad Mehldau og John Scofield. Jazzhouse i København præsenterer 6. februar Rob Mazurek og Chad Tayour, der sammen udforsker grænserummet mellem jazz, elektroniske eksperimenter, minimalisme og hypnotisk ur-puls i deres Chicago Underground Duo.

En lang række af duoens udgivelser er udkommet på Thrill Jockey, som også spillede en stor rolle som platform for Chicagos postrock, og de to musikere har hyppigt krydset klinger med navne som Jim O'Rourke og Tortoise.

I 2012 udsendte duoen albummet Age of Energy, der atter viste de tos enestående evne til at forene moderne teknikker og elektroniske lydflader med en hypnotisk, musikalsk ur-kraft. Albummet er i overvejende grad indspillet live og giver således også et godt indblik i, hvordan de to exceptionelt dygtige musikere arbejder sammen i koncertsituationen. Der er al mulig grund til at dykke ned i duoens mangfoldige univers, når de giver en sjælden koncert på dansk grund.

HVAD: Rob Mazurek & Chad Taylor: Chicago Underground Duo
HVORNÅR: 6/2 kl. 21.00
HVOR: Jazzhouse, København

The Cabin Project

De to sangerinder og sangskrivere Marie Fisker og Kira Skov er gået sammen i en ny konstellation under navnet The Cabin Project. I foråret 2013 drog de afsted til Canada for at isolere sig i en hytte dybt inde i de Canadiske skove. Her tilbragte de 9 dage med guitaristen Oliver Hoiness og multiinstrumentalisten Ned Ferm og indspillede en plade i samarbejde med tekniker og producer Mark Howard, bedst kendt fra hans 23 årige partnerskab med Daniel Lanois, samt for at tilføje et par få Bob Dylan, Neil Young, Marianne Faithfull, Tom Waits og Iggy Pop.

Resultatet er blevet en dyb, rå og besjælet plade med rødder i klassisk singer-song-writing a la Leonard Cohen, tilført et legende og fremadskuende vovemod.

HVAD: The Cabin Project
HVORNÅR: 7/2 kl. 21.00 – Stars, Vordingborg
                   13/2 kl. 21.00 – DR Koncerthuset, Studie 2, København S
                    20/2 kl.21.00 – Det Bruunske Pakhus, Fredericia
                    21/2 kl. 20.00 – Dexter, Odense

Proton X Vinterjazz

Organisk elektronisk musik med improviseret feel fra den anmelderroste englænder Luke Abbott. Præsenteret af PROTON som del af Vinterjazz.

Luke Abbott er en af de mest innovative elektroniske musikere i England. Når han går på scenen, får publikum et unikt miks af organisk synth-baseret musik, som det bl.a. kan høres på Abbotts seneste udgivelse Wysing Forest. Albummet, der er udgivet på James Holdens Border Community-selskab og primært er liveoptagelser med fokus på improvisation, leverer udforskende elektroniske kompositioner, der flyder ind i hinanden og skaber en imponerende symmetrisk rejse i sin helhed.Luke Abbott, der også er producer, udgav i 2010 debutalbummet Holkham Drones, som blev et "game-changing electronic opus" og blev valgt som et af Drowned in Sounds favoritalbums i 2010 samt Mojos 'Electronica Albums of 2010'. Desuden har Abbott remixet en række kunstnere heriblandt Nils Frahm, Jon Hopkins, Portico Quartet og Dan Deacon.

HVAD: Luke Abbott
HVORNÅR: 13.02, kl.22:00
HVOR: Jazzhouse, København K

Nye vinkler på jazzen

Under overskriften Den skæve side af Vinterjazz 2015 er der i programmet plads til at fremhæve de nye talentfulde toner samt de mere eksperimenterende koncerter. Vender vi opmærksomheden mod hjertet af Nørrebro, kommer avantgarden på besøg i Koncertkirken, hvor der vil være koncerter i hele perioden med et formsprog, der sprænger rammerne for både jazz og moderne kompositionsmusik. Her er det værd at nævne åbningsaftenen, hvor både strygersekstetten Who Killed Bambi feat. Pernille Rosendahl, Jonas H. Petersen, Nanome og Hannah Schneider giver koncert, og blandt de øvrige kunstnere finder man Maria Laurette Friis, Jomi Massage, Johanna Bochert, Almut Kühne, Gebhard Ullmann.

Særligt den 11. februar er dansk electronica på altertavlen med Bjørn Svin, Christian Rønn og Mads Emil Nielsen feat. Daniel Vestergaards visuelle univers.   

Bjørn Svin har efterhånden stået bag knapperne siden 90’erne, hvor han har bevæget diverse dansegulve, og siden da har hans musik bevæget sig i retning mod den moderne kompositionsmusik, men stadig med et umiskendeligt præg af leg og improvisation i koncertsituationen. Det er også sådan, vi kommer til at møde hans musik, når han spiller sammen med Christian Rønn på Würlitzer Klaver og elektroniske fx devices. Christian Rønn er komponist, performer og producer. Hans musik bevæger sig I spændingsfeltet mellem elektronisk musik, alternativ rock, ambient drone, free form performance, film musik og i det hele taget har han et væld af eksperimentelle musikalske projekter, der genremæssigt er svære at kategorisere.

Mads Emil Nielsen arbejder ud fra en fascination af mødet mellem den analoge synthesizerog og det mere digitale i form af samplinger og manipulationer af reallyde og akustiske instrumenter. Han har gennem de senere år arbejdet med et set-up bestående af synthesizer-moduler med stor inspiration fra både den ældre og den nyere, mere eksperimenterende, loopbaserede elektroniske musik - bl.a. med projektet GRAF - men har siden 2012 fokuseret på sit eget projekt og startede i 2014 sit label, arbitrary.

HVAD: Koncertkirken
HVORNÅR: 6-22 februar
HVOR: koncertkirken, København N

Skæve vinkler på jazzen bliver også præsenteret, når musikerkollektivet Barefoot Records lader publikum være med til at forme musikken under en spektakulær firedages minifestival på Råhuset på Vesterbro i København med en række ad-hoc koncerter i både store og små konstellationer rundt om i huset. Her vil man komme rundt i den improviserede musiks mørke krinkelkroge samt høre ny og frygtløs kompositionsmusik.

Barefoot Records er et musikerkollektiv og pladeselskab bestående af 9 musikere fra Danmark, Norge, Finland, Polen og Estland. Siden sin begyndelse i 2006 har Barefoot Records udgivet en jævn strøm af anmelderroste albums og har desuden gjort sig bemærket som en vigtig koncertarrangør på den livlige Københavnske jazz- og improvisationsscene. Kollektivet tæller vigtige improvisationsmusikere og komponister, der frit bevæger sig ind og ud af fri improvisation, jazz og moderne kompositionsmusik.

HVAD: Barefoot Records
HVORNÅR: 18-21.02 kl.20:00
HVOR: Raahuset, København V

Kun et stenkast fra Raahuset finder man forsamlingshuset 5e, hvor pladeselskabet og musikerkollektivet ILK Music er vært for 18 koncerter under Vinterjazz 2015. ILK har holdt til på 5e siden 2011 og blandt kollektivets medlemmer finder man nogle af dansk eksperimenterende jazz’ mest markante navne, som gennem de sidste 10 år også har sat sit aftryk på den moderne jazz og er kendte navne i dansk musik. På 5e er ILK-musikerne tilbage på hjemmebane og byder på koncerter med bl.a. Kresten Osgood, Torben Snekkestad, Søren Kjærgaard, Lotte Anker, Mark Solborg, Jacob Anderskov, Jesper Løvdal og Simon Toldam.

HVAD: ILK Music
HVORNÅR: 6-8/2., 13-14/2, 20-12/2 kl. 20.00
HVOR: 5E, København V

Derudover præseterer ILK music også Trioen The Firebirds er initieret af trommeslager Stefan Pasborg. De spiller fortolkninger af store orkesterværker af f.eks. Stravinsky - zoomet ned til trioform. De har også lavet fortolkninger af Carl Nielsen. Den klassiske musik er Stefans barndoms lyd, eftersom hans mor var balletdanser på Det Kongelige Teater. 

Den 13. februar er der stor releasekoncert på Kulturhuset Islands Brygge, men to dage inden har Stefan valgt at holde en ret utraditionel release-reception. Han inviterer nemlig folk hjem i sin egen stue. Folk skal samles omkring hans flygel, hvor det hele startede. Ugen efter spiller de en koncert på Kulturstationen i Vanløse.

Fire stærke på en aften

Sunship i Aarhus præsenterer et solidt line up på en og samme aften med stærke artister fra den eksperimenterende del af den danske jazzscene. Under navnet ILLDJINN frembringer Mads Forsby rytmisk trance på scene med sit trommesæt og elektronik. ILLDJINNs første solo album nåede på Passive/aggresives liste over 2014s albums med følgende ord:

”Altmuligmand-trommeslager Mads Forsby udgiver sit første soloalbum under navnet ILLDJINN og begiver sig dermed på en form for ekstrem rejse ind i et trommesæts udtryksformer, fra den eksplosive lyd af kontaktmikrofoner på et trommeinstrument til den klassiske freejazz’ bækkeners akustiske ringen. De i alt otte instrumentale numre bygger mere eller mindre udelukkende på solo-improvisationer på trommesættet, som så er optaget med ekstra kontaktmikrofoner og forskellige triggers til synthesizere. Hvordan kan noget så simpelt lyde så stort?”

For at fuldende aftenens rytmiske og shamanistiske afsøgninger bydes der på eksperimenterende saxofon og klarinet fra Lars Greve samt et ekstremt, eksplosivt og charmerende melodiøst tekstunivers med Den Magnetiske Ørn og akavet dansemusik, der lader genrer mødes på midten og på kanten af impro, skæve grooves og catchy melodier med gruppen Boujeloud. 

HVAD: Lars Greve + Den Magnetiske Ørn + ILLDJINN + Boujeloud
HVORNÅR: 6/2 kl. 20.30
HVOR: Sunship, Arrhus

HVAD: Lars Greve feat. Aske Zidoren ’Breidablik’
HVORNÅR: 7/2 kl.19.30
HVOR: Buddhas Jazz Club, Hillerød

HVAD Den Magnetiske Ørn
HVORNÅR: 12/2 kl. 22.00
HVOR: Kulturhuset Islandsbrygge, København S

Droneoversvømmelse på Jazzhouse

I samarbejde med The Lake præsenterer Jazzhouse det legendariske drone metal-band Earth til årets Vinterjazz. Der bydes på dødstunge guitarriffs og repetitive strukturer blandet med filmiske og støvede landskaber præget af folk og country. En fascinerende rejse ind i frontmanden Dylan Carlsons særegne univers.

Lyt til doom drone pioneren Dylan Carlson forklare om sin metode bag sin slow-down minimalistiske musik.

Earth' musikalske veje har bevæget sig som deres musik, langsomt og med en velovervejet progression. Bandets første album Earth 2 bestod af distortede guitarer i en kolossal mur af feedback og lagde grundstenen til det, som senere er blevet kendt som drone metal. Således har Earth været pionerer, der bl.a. har været en uomgængelig inspiration for bands som Sunn O))). Hvert efterfølgende udspil har haft sine egne visioner og mål, men kan samtidigt forstås ud fra de albums, der gået forud og de lyder altid utvetydigt af Earth. Repetitive strukturer, langsomt og kraftfuldt, hvor æteriske lyde fra en anden verden forsøger at bryde igennem gentagelsernes hyptoniserende veje.

HVAD: The Lake præsenterer Earth
HVORÅR: 15/2 kl. 20.00
HVOR: Jazzhouse, København K

Stringmechanics night

Den 15. udgave af Vinterjazz vil bringe tonsvis af fremadrettede klange til at varme sig på i de iskolde temperaturer. Som et varmt tillæg til programmet glæder SNYK sig til i samarbejde med den iskolde festival at præsentere kontrabassisten Jesper Egelund og de to norske musikere, guitaristen Kim Myhr og violinisten Ole Henrik Moe, der byder på en særlig Stringmechanics aften.

HVAD: SNYK præsenterer Egelund, Moe og Myhr og senere på aftenen en special guest
HVORNÅR: 19/2 kl. 20.00
HVOR: Koncertkirken, Kbh N.

Du kan finde flere spændende jazzkoncerter i Vinterjazz' programmet - så grib kuglepenen og noter dig hvilke jazzkoncerter, du skal trodse vinterkulden for.

GOD FORNØJELSE!

Se Vinterjazz programmet HER.