Opera i alskens afskygninger

Gyseropera, coOPERAtion, OpeRap og opera-app - kært barn har mange navne, og mange udtryk! Læs her om forårets mange danske operatiltag i ind- og udland. 

OdinTeatret, OrkesterEfterskolen og Dansk Komponistforening 100 år inviterer på gyseropera i Holstebro d. 4. april; coOPERAtion undersøger den moderne eksperimenterende opera d. 2.-7. april og fremviser laboratoriets resultat d. 7. april i Aarhus; D. 23. april uropføres ”…ligesom mit liv, en OpeRap på Godsbanen i Aarhus; Desuden udvikler Klejs & Rønsholdt verdens første app-opera; og Søren Nils Eichberg skriver en ny opera til The Royal Opera House i London.

 

MINI GYSEROPERA I HOLSTEBRO

På OrkesterEfterskolen i Holstebro foregår der for tiden noget uhyggeligt… 10 musikere og 6 sangere i alderen 14-16 år skriver en miniopera over en novelle af gyserkongen Stephen Kings ”The man who loved flowers”. I anledning af Dansk Komponist Forenings 100 års fødselsdag er foreningen gået ind i dette projekt, hvor unge musikere prøver kræfter med hele den lange proces, det er at skabe et stykke musikdramatik. Til at hjælpe sig har de komponisten Østen Ore og dramaturgen Line-Ursula Wüller.

Den økonomiske støtte fra DKF har gjort det muligt, dels at lave selve forestillingen, dels at få den trykt bagefter, så det vil være muligt for andre unge at prøve kræfter med ny dansk musikdramatik i et overskueligt og indbydende format.

Uropførelse på OdinTeatrets næste ”Poesi på en torsdag” på Knudsen’s i Holstebro d. 4. april 2013 kl. 20-22. Læs mere på Dansk Komponistforenings hjemmeside, klik her

 

COOPERATIONS TREDJE LABORATORIUM

I projektet coOPERAtion udfordres operagenren gennem fire ”laboratorier”, der skaber en platform for moderne eksperimenterende opera, hvor unge komponister fra Danmark, Sverige, England og Litauen får en stemme og sammen med scenekunstnere Annika B. Lewis og Christina Dahl, forsøger at finde frem til et nutidigt kammeroperaformat. Initiativet er taget af formand for AUT (Aarhus Unge Tonekunstnere) Line Tjørnhøj og er blevet til i samarbejde med musikerfællesskabet LYDENSKAB, Den Jyske Opera og ILT festivalen, og produceres af AUT – Aarhus Unge Tonekunstnere.

”Gennem CoOPERAtion vil unge komponister trænge ned i operaens materie, skille den ad og sætte den sammen igen – på helt nye måder”siger Line Tjørnhøj, initiativtager og formand for AUT (Aarhus Unge Tonekunstnere).

Om projektet udtaler operachef for Den Jyske Opera Giordano Bellincampi: ”Jeg forventer, at coOPERAtion medfører mange nye spørgsmål, tvivl og usikkerhed hos alle aktive kunstnere såvel som tilskuere, og det er fundamentet for enhver forandring og udvikling”.

coOPERAtion åbner for det tredje operalaboratorium den 2. april, 2013!

Den svenske komponist Ylva Lund Bergner, musikerfællesskabet Lydenskab, sopranen Helene Hvass Hansen, percussionist Ying-Hsueh Chen og performancekonsulent Annika B. Lewis går sammen i operalaboratoriet i seks dage. Dørene åbnes for nysgerrige til et kig ind i laboratoriet søndag den 7. april, 2013 kl. 14 i Filmby Aarhus, Studio 2.

I coOPERAtions laboratorieuge tager Ylva Lund Bergner udgangspunkt i enkelte scener fra den kammeropera, hun skriver på: The Illuminated Traces of Ligeia. Med sig i laboratoriet medbringer hun konkrete scener fra kammeroperaen i ønsket om, at laboratoriearbejdet kan hjælpe hende til at komme videre med operaen:

”Jeg vil blandt andet afprøve, hvordan man kan bevæge sig fra en scene til en anden på glidende og naturlig vis, og så skal jeg eksperimentere med lys for at se, hvordan det kan påvirke indtrykket af musikken og scenebilledet,” udtaler komponist Ylva Lund Bergner.   

coOPERAtion, tredje laboratorium, offentlig visning:

Sted: i Filmby Aarhus, Studio 2

Tid: Søndag d. 7. april kl 14-15.30. 

Dørene åbnes kl. 13.30. Gratis adgang, ingen billetter. Efter visningen er der "artist talk".

Hør P2’s udsendelse om coOPERAtion i forbindelse med det andet laboratorium i efteråret 2012, klik herLæs Seismografs reportage fra andet laboratorium, klik herLæs mere om coOPERAtion, de øvrige laboratorier og de medvirkende, klik herBesøg CoOPERAtion på Facebook, klik her.

 

DEN JYSKE OPERA PRÆSENTERER OpeRap: ”…LIGESOM MIT LIV”

40 piger i 16-17 års alderen, 6 rappere, en komponist, en digter, en koreograf og Den Jyske Opera samarbejder i øjeblikket om forestillingen ”…ligesom mit liv” med premiere den 23. april på Godsbanen i Aarhus.

Ny genre: OpeRap

”…ligesom mit liv” er en OpeRap: en ny genre og en musikalsk forestilling for og med unge. Engagerede og ambitiøse unge fra vidt forskellige musikalske miljøer, nemlig piger fra Det Jyske Musikkonservatoriums Pigekor og rappere fra Rap Akademiet i Bispehaven, mødtes allerede i efteråret 2012 for at kickstarte arbejdet med denne nye genre.

Gennem en kreativt skabende proces med digteren Mads Mygind, komponisten Peter Navarro-Alonso og produceren Mark Merek har de unge bidraget med både tekster og musik, som både bruges i deres originale form og bearbejdes af professionelle voksne kunstnere. Titlen ”…ligesom mit liv” er hentet fra en af de unges tekster og afspejler, hvad der optager unge: At skabe sit eget liv i samliv og samarbejde med andre.

Publikum føres rundt på Godsbanen: Den Rå Hal – Radar - Foyeren

”…ligesom mit liv” spiller på Aarhus-kulturens banegård, Godsbanen, og bevæger sig rundt på tre forskellige stationer: I Den Rå Hal præsenteres de unges bidrag sat i musik af komponist Peter Navarro-Alonso i et helt nyt værk for pigekor, operasolist, bratsch og elektronik. I Radar præsenteres ungdomslivet set i rapperes perspektiv og på den sidste station, Foyeren, remixes værket i en udgave, der inddrager alle de unge.

Der er gratis adgang og billetreservation er ikke mulig. Der er begrænset antal pladser.

Spillested: Godsbanen - Indgang ved Den Rå Hal

Tirsdag den 23. april 2013 kl. 17.00 og 19.00 fra 12 år - Varighed 50 minutter

 

KLEJS & RØNSHOLDT UDVIKLER VERDENS FØRSTE APP-OPERA

Danske komponister får lige nu stor opmærksomhed i den engelske hovedstad bl.a. på grund af duoen Klejs & Rønsholdt, der har udviklet en demoversion af verdens første app-opera, Breathless moment, i samarbejde med The Royal Opera House i London.

Læs mere om det danske fokus i London, klik her.
Læs KUNSTEN.NUs interview med Klejs & Rønsholdt, klik her.
Foto: Lars Svankjær

 

SØREN NILS EICHBERG SKRIVER NY OPERA TIL THE ROYAL OPERA HOUSE

The Royal Opera House i London har netop offentliggjort planerne for nye opførelser for 2013-2020. Over 15 nye projekter er i støbeskeen, iblandt dem et nyt værk fra den dansk-tyske komponist Søren Niels Eichberg.

Torsdag den 10. januar annoncerede det engelske Royal Opera House visionerne for sæsonerne 2013-2020. Programmet lyder på mere end 15 nye operaer, både på hovedscenen og på det mindre Linbury Studio Theatre.

Blandt de mange nye operaer er en bestilling af en ny kammeropera af den dansk-tyske komponist Søren Nils Eichberg og librettisten Hannah Dübgen. Operaen er et nyskrevet drama, som stiller spørgsmålstegn ved, hvad vi kan stole på, hvilke følelser der er ægte, og hvilke der er virtuelle …

Søren Nils Eichberg og Antonio Pappano om projektet: 

 "Værket kommer til at ligge lige midt imellem en psycho-thriller og science fiction. Jeg vil gerne have, at folk hele vejen igennem holdes i spænding, om hvorvidt det hele foregår reelt eller kun i hovederne på protagonisterne.", - Søren Nils Eichberg.

Projektet udspringer af en ambition hos The Royal Opera House om at udvide programmet med nye værker og nye navne – internationale såvel som engelske.

”Vi fokuserer på at arbejde med de komponister som virkelig fanger vores opmærksomhed, både for Linbury scenen og for hovedscenen. Vi har arbejdet hårdt for at finde de komponister, som vi mener, har den rette passion for opera. Vi er meget tilfredse med at kunne offentliggøre vores visioner for de kommende projekter ”. - Operahusets musikalske leder Antonio Pappano 

Læs mere på Royal Opera House Website, klik her.  

Eichberg er huskomponist for DR SymfoniOrkestret i perioden 2010-2013, og Dacapo Records har betop udgivet indspilninger af Søren Nils Eichbergs 1. og 2. symfoni. Mere info om udgivelsen her