OpenDays giver Aalborg ny lyd

Skynd dig til Aalborg, hvis du ikke allerede er i byen. I weekenden den 18.-20. september kan du nemlig få musikoplevelser af de helt store, når festivalen OpenDays præsenterer et spækket program med mange uropførelser.

Af Agnete Seerup

Fra den 18.-20. september klinger Danmarks nordligste storby af ny musik og lydkunst, når et af de nyeste skud på den danske festivalstamme OpenDays 2015 indtager Aalborg med transportabel kirkeklokkekoncert, gadekoncerter, installationer og spritnye kompositioner.

Uropførelser - en masse!

OpenDays bestiller hvert år nye værker hos danske og internationale komponister og lydkunstnere, så festivalens koncerter og performances er bygget op omkring en eller flere helt nye stykker musik skabt til festivalen. I år kan den nordjyske festival invitere til premiere på værker af Erik Kure, John Frandsen, Jesper Pedersen, Hans Peter Stubbe Teglbjærg, Louis Aguirre, Peter Bogaert, Christos Farmakis, Niels Chr. Rasmussen, Filip de Melo, Marius Ungureanu, Erik Sandberg og Jonas Bové foruden en lang række lydkunstneriske eksperimenter, improvisationer og nye formuleringer.


Oplev blandt andre Jeppe Just Instituttet på OpenDays 2015 i Aalborg.

På programmet 2015 står også Athelas Sinfonietta Copenhagen, Jeppe Just Instituttet, solokoncerter med den belgiske violinist Peter Bogaert og med accordeonisten Andreas Borregaard og noget så sjældent som en uropførelse af nyt værk for (transportabelt) kirkeklokkespil og Sangkvartet fra Den Jyske Opera.

Åbner med ny installation i Nordkraft

OpenDays åbner i rå rammer i Nordkraft kulturcenter med en lyd- og lysinstallation skabt af kunstneren Jørgen Mortensen. Herefter er der uropførelse af et transportabelt kirkeklokkespil på Gabels Torv kl. 16 og Obels Plads kl. 19. Organist og klokkenist Erik Kure står i spidsen for en ganske enestående opførelse af ny musik for klokkespil. På Obels Plads medvirker Sangkvartet fra Den Jyske Opera i en uropførelse af én af dette års Carl Nielsen Prisen modtagere, John Frandsens ‘Klingklang’. Herefter trækker festivalen indenfor i Aalborg Kloster, hvor du kan opleve værker af Palestrina, Orlando di Lasso, Bent Lorentzen, Thomas Løbger og Bent Sørensen kl. 19.30.

Hel aften helliget international lydkunst

Fredag aften er helliget lydkunsten, der indhyller Musikkens Hus i klange og eksperimenter med danske og internationale navne som Ekkehard Ehlers (Tyskland), Åke Parmerud (Sverige) og Christian Skjødt (DK).


Christian Skjødt. Foto: Giovanni Bertani

Nye værker i oldgammelt kloster

Aalborg Kloster blev oprettet som helligåndshus i 1431. Den 19. september 584 år senere danner de oldgamle mure ramme om den allernyeste musik. Sæt dig til rette i det smukke hus lørdag formiddag og oplev musik af Bendt Astrup og Eirik Moland vekslende med electronic-satser af Jesper Pedersen, musik af Hans Peter Stubbe Teglbjærg (uropførelse), Ivan Olsen, Nicolai Worsaae og Bent Sørensen samt værker af Louis Aguirre (uropførelse) og Peter Bogaert (uropførelse), Bram van Camp, Eliot Carter og Giacinto Scelsi. Lørdag aften kan du opleve en lydperformance af islandske Gudmundur Steinn Gunnarsson samt en såkaldt Kulturcafé med udstilling, lyrik og musik af blandt andre Filip de Melo (uropførelse), Birgitte Alsted (electronic) og Niels Chr. Rasmussen (uropførelse) i klosteret. Det er klokken 19.00.


Aalborg Kloster. Foto: Visit Aalborg.

Athelas i Utzons palads

Athelas Sinfonietta Copenhagens 11 musikere bringer senere på lørdagen værker af Axel Borup-Jørgensen, Christos Farmakis (uropførelse), Martin Stauning og Pelle Gudmundsen Holmgren til Aalborg, når ensemblet med Jesper Nordin i spidsen byder inden for til musik og måske Aalborgs bedste udsigt over Limfjorden i Utzon Centerets koncertsal lørdag kl. 16.00. Athelas opfører blandt andet Pelle Gudmundsen Holmgreens humoristiske 3 sange til tekster fra avisen Politiken. Et værk, der med dødsens alvor insisterer på det absurde i situationen - at teksterne bare er tre tilfældige udpluk fra en tilfældig avis fra december 1966. Den unge musik repræsenteres af Martin Stauning og Christos Farmakis. Du kan opleve Martin Staunings First against the wall og Christos Farmakis Fix your eyes upon me quietly, som er skrevet som et søsterværk til Axel Borup-Jørgensens Prisma-parafrase fra 1965, der også opføres denne lørdag.


Utzon Centrets koncertsal fra vandsiden. Fra koncertsalen kan du nyde synet af Limfjorden, mens du lytter. Foto: Visit Aalborg.

Lyden af vejret med udsigt til Limfjorden

Søndag fra kl. 12 til 18 åbner Musikkens Hus på Aalborgs havnefront dørene for en mangfoldig eftermiddag, der indledes med komponist Wayne Siegels store værk for computerstyret orgel, Alle taler om vejret. Værket styres af vejret udenfor over Limfjorden ved hjælp af en computers input til Musikhusets nye kæmpeorgel i store sal.


Wayne Siegel.

I løbet af søndagen kan børn og voksne give sig hen til en familiekoncert præsenteret af en virtuos trio fra Aalborg Symfoniorkester midt i den store foyer i Musikkens Hus kl. 13. De tre musikere, Marius Ungureanu, bratsch, Erik Sandberg, horn og Jonas Bové, slagtøj spiller nye kompositioner til og med børnene. Herefter stiger gennemsnitsalderen en smule, når studerende fra Aalborg’s nye uddannelse Elektronisk Lyd og Musik på Det Jyske Musikkonservatorium går på scenen i foyeren. Foyeren fyldes derefter af Jeppe Just Instituttets fascinerende instrumentarium med Jeppe Just Christensen, David Hildebrandt og Matias Seibæk på scenen og eftermiddagen rundes af med musik, dans og malerkunst fra Italien.

OpenDays 2015, Musikkens Hus, Aalborg Kloster, Nordkraft og Utzon Centret, Aalborg
18-20. september 2015
Se hele programmet på www.opendays.dk