OpenDays Festival præsenterer ny musik og lydkunst i Nordjylland

For syvende gang opføres den nordjyske festival OpenDays med fokus på ny musik og lydkunst. Det sker fra den 16. til 18. september 2016 og på programmet er en hel række kunstnere og komponister samt et princip om minimum én uropførelse per koncert.

Af Ditte Marie Berg

OpenDays er en festival, der sætter fokus på ny kompositionsmusik og lydkunst, og som markerer Nordjylland som en central medspiller i miljøet omkring den eksperimenterende musik. Festivalen fandt første gang sted i 2010 og afholdes nu årligt i uge 38. OpenDays har både danske og internationale aktører på programmet og stræber efter at sætte en seriøs ramme for den nye musik, dens aktører og dens publikum.

Festivalen er ligeledes kendt for at være mangfoldig ved at køre med vekslende koncertformer, bl.a. ved både at præsentere de traditionelt musikprægede, electronic og performances, men også i form af at eksperimentere med koncertvarigheder, typer af spillesteder og ikke mindst præsentere et bredt udpluk af kunstnere og komponister fra miljøet omkring ny musik. OpenDays har som princip at hver koncert indeholder mindst én uropførelse, og SNYK giver her et lille indblik i, hvad du kan opleve på programmet i år.

Åbningskoncert med klokkespil fra den lokale kirke


OpenDays Festival åbner med klokkespilskoncert fredag den 16. september kl. 15

OpenDays Festival gør meget ud af at skabe særlige koncertoplevelser i samarbejde med lokale koncertarrangører og kulturhuse, og dette års åbningskoncert foregår således i samarbejde med Aalborg Domkirke, Budolfi Kirke. Klokkenist Erik Kure vil stå for koncerten, og der vil blive fremført syv værker af forskellige komponister som Matthias van den Gheyn, Chopin, Erik Nordby, Niels Chr. Rasmussen (uropførelse), Jørgen Bentzon, Yann Tiersen og Spiritual, hvor nogle af værkerne er arrangeret af Erik Kure selv.
Hvert programpunkt markeres forinden med et tilsvarende antal klokkeslag – se listen her.  Koncerten finder sted fredag den 16. september kl. 15 og opleves bedst fra kirkens nordside i området mellem kirken, Studenterhuset og Folkekirkens hus. Klokkespillet kan ikke høres inde fra kirkerummet.

Hør et eksempel på klokkespil her:

Ny lydkunst bliver præsenteret i Aalborg Tårnet

Fredag den 16. september kl. 19 kan du opleve lydkunst i Aalborg Tårnet med henholdsvis Eyvin Guldbrandsen & Sofie Trolde samt Christian Skjødt. Guldbrandsen og Trolde vil starte med en uropførelse ved navn 3 værker/ en cyklus (2016) og udvikler musikken over temaerne; dannelse af et selv (opbygning, kultur, fødsel, identitetsskabelse), behandling (process, udvikling, terapi, normalisering, opgør) og kærne (frihed, dyret, krænkelse, fred, nyhed, det ubetingede).


Eyvind Guldbrandsen og Sofie Trolde

Lydkunster Christian Skjødt opfører også et nyt værk denne aften. Han er især kendt for at arbejde med den materielle og æstetiske samhørighed mellem kroppe, lyd og hukommelse. Hans primære ’materiale’ er dog lyden og ofte med den hensigt, at det skal tale forbi vores intellekt og i stedet ramme os direkte og kropsligt. Opførelsen af hans værk bliver ligeledes en uropførelse.

Adgang til Aalborg Tårnet foregår ved hjælp af elevator, og publikum anbefales at komme i god tid pga. begrænsede pladser. Vil man bestille en billet på forhånd kan man skrive en mail til info@opendays.dk.


Lydkunstner Christian Skjødt 

Athelas Sinfonietta til Aalborg

Om lørdagen, den 17. september, kan du opleve et af Danmarks førende orkestre inden for ny musik – Athelas Sinfonietta – give koncert. Koncertens dirigent er Daniel Moreira, og der er fem forskellige værker på programmet. Orkesteret lægger ud med Verrdorte Räume (2015) af Martin Stauning efterfulgt af Anders Brødsgaards Maqam (2002) og hernæst Sirenernes Kyst Opus 100 (1983-85) af Axel Borup-Jørgensen.
Efter en kort pause kaster Athelas sig over en uropførelse af Erik HøjsgaardEssays, og afslutningsvis runder Rune Glerups værk Divertimento (2010-11) koncerten af. Det finder sted i Utzon Centeret kl. 16.

Kom til koncert i Aalborg Kloster

Lørdag aften kl. 20 har du mulighed for at høre en masse nye værker i Aalborg Kloster. Musikken bliver skabt af sopran og mezzosopran Nickie Johannson og Christina Dahl med Allan Harboe Karlsson på accordeon og Torsten Folke Pedersen på slagtøj. Nogle af værkerne giver mulighed for at opleve musikerne solo. Der er en del uropførelser på programmet med musik af blandt andre Ivan Olsen, Christian Skjødt, Bo Andersen og Jesper Pedersen. Du kan se en detaljeret programliste her. Entréen til koncerten inkluderer desuden forfriskninger!

Oplev fløjtenist Marianne Leth og violinsterne Duo Gelland søndag eftermiddag

Søndag eftermiddag kl. 14 giver den danske fløjtenist Marianne Leth koncert i Utzon Centeret med musik, der både er akustisk og elektronisk. Leth lægger ud med at et værk af Wayne SiegelMatch II for fløjte og elektronik, og spiller dernæst to uropførelser; World of Yesterday for basfløjte af Louis Aguirre og Som lyset falder for fløjte og elektronik af Niels Chr. Rasmussen.


Fløjtenist Marianne Leth spiller søndag eftermidddag på OpenDays Festival

Senere samme eftermiddag kl. 15 er det muligt at høre den svensk-tyske violinduo Duo Gelland opføre fire værker, herunder to uropførelser. Koncerten foregår også i Utzon Centeret, umiddelbart efter Marianne Leth har spillet, og de to violinister Cecilia og Martin Gelland vil fremføre nye værker af Tiffany M. Skidmore og Birgitte Alsted såvel som to uropførelser af Britta Byström og Simon Christensen.

Hør Melisma Saxophone Quartet i sammenspil med elever fra nordjyske musikskoler

Festivalen rundes af søndag kl. 17 med den internationale saxofonkvartet Melisma Saxophone Quartet. Fire nationaliteter udgør denne kvartet, – schweizisk, dansk, spansk og hollandsk – som er kendt for deres unikke udtryk inden for kammermusikken og med repertoire i mange forskellige genrer og stilarter. På programmet er der først en uropførelse af et stort værk af komponist og modtager af Kunstfondens 3-årige arbejdslegat Louis Aguirre, som kvartetten fremfører selv.

Næste punkt på programmet er et samarbejde med de nordjyske kulturskoler, som udmønter sig i uropførelsen af et større værk af Bo Gunge. Her vil Melisma Saxophone Quartet optræde i sammenspil med 10 udvalgte saxofonelever fra kulturskolerne med et bestillingsværk med titlen ‘må·niŋ. Det hele bliver dirigeret af Pia Munch.


Melisma Saxophone Quartet

OpenDays Festival 
Den 16. til 18. september 2016 
Aalborg
80 kr./ Partoutkort 350 kr. / Studerende halv pris / Under 18 år gratis entré

Læs mere her