Nye værker i vente på årets SPOR

I dag offentliggør SPOR festival en lille del af, hvad vi kan forvente af årets festivalprogram. Fem unge kunstnere, som alle eksperimenterer med opera og musikdramatik, er på programmet sammen med Simon Steen-Andersens ’Inszenierte Nacht’.

Af Agnete Seerup

SPOR ser i år frem til at fejre sit 10 års jubilæum med et program, som sætter operagenren og musikdramatik under lup, når festivalen indtager Århus til maj. I dag løfter SPOR sløret for de værker, som er udvalgt efter festivalens årlige Call for Proposals og ikke mindst for en kommende Danmarkspremiere på Simon Steen-Andersens ’Inszenierte Nacht’.

Genrer på glatis

SPOR festival har modtaget værkforslag fra 26 forskellige nationaliteter til det årlige Call for Proposals, og i alt 84 forskellige forslag er landet i festivalens mailbakke i løbet af efteråret 2014. Nu løfter SPOR sløret for de udvalgte værker, der kan sende både opera og musikdramatik på glatis og forhåbentlig sikkert ind på land igen i nye, øjenåbnende former. Blandt de udvalgte er ’Fairground’ af amerikanske David Coll og ’Cosa de tutti’ af tyske Christina Messner, som består af fem minioperaer i det offentlige rum. Derudover kan publikum se frem til tyske Niklas Seidls værk med den provokerende titel ’Come you home, you slut; and when your Fellow is hang’d, hang yourself’, der er en fortolkning af den historiske og satiriske The Beggar’s Opera fra 1728, hvor Seidl bringer hverdagslivet snavs ind i operaens fine verden. Derudover præsenterer SPOR på en ny serie af musikdramatiske multimedieværker af Jamie Hamilton (UK) samt tyske Kammerelektroniks og Roman Pfeifers værk ’to freeze the sound in action’.

Call for Proposals-juryen består i år af Francois Sarhan (FR, komponist), Line Tjørnhøj (DK, komponist), Rainer Nonnenmann (DE, forfatter, redaktør og musikforsker), Erik Dæhlin (NO, repræsentant fpr Call ensemblet 2015), Yannis Kyriakides (CY, komponist), Anna Berit Asp Christensen og Anne Marqvardsen (DK, festivalledere, SPOR).


Simon Steen-Andersen Danmarkspremiere

SPOR bringer desuden årets gæstekurator og modtager af Nordisk Råds Musikpris 2014 Simon Steen-Andersens ’Inszenierte Nacht’ fra 2013 til Danmark for første gang. Den musikalske performance har natten i centrum og iscenesætter på æstetisk-satirisk vis berømte værker af de store klassiske komponister: Bach, Schumann, Mozart og Ravel. ’Inszenierte Nacht’ havde premiere i Stuttgart i februar 2013 med Ensemble ascolta.

SPOR festival 2015.
7. - 10. maj.
Forskellige venues i Århus.

Læs mere