Ny stryger-festival sætter fokus på nutidens musik

Musikere fra bl.a. Emerson String Quartet medvirker ved den nye New Music For Strings Festival i Aarhus, som fra den 23. til 31. august 2016 præsenterer koncerter, workshops, foredrag og masterclasses.  

Af Mie Petri Lind

En ny festival på Det Jyske Musikkonservatorium byder på et veritabelt kalejdoskop af vinkler på ny musik for og med strygere fra den 23. til 31. august 2016. New Music For Strings Festival byder bl.a. på koncerter med ny musik inspireret af barokmusik, med musik for stemmer og strygere og med strygekvartettens mestre i det 20. århundrede; foredrag med musikeksempler om f.eks. Bartoks skrivemåde for strygekvartet eller om strygemusikkens udvikling fra Bach til Nørgård; og workshops om at koreografere en strygekvartet eller at inddrage historisk materiale i ny musik.

Tværfagligt og transatlantisk samarbejde

Festivalen er et samarbejde mellem Det Jyske Musikkonservatorium og Stony Brook University i New York, hvor bl.a. violinisterne Philip Setzer og Eugene Drucker - begge medlemmer af Emerson String Quartet - underviser. Festivalen er opstået på initiativ af den danske violinist og komponist Anne Sophie Andersen, der er ved at afslutte en doktorgrad ved Stony Brook, hvor hun også selv underviser.


Det er den danske violinist og komponist Anne Sophie Andersen, der har taget initiativ til New Music For Strings Festival

Festivalens formål er at skabe et tværfagligt samarbejde mellem moderne komponister og udøvende strygere samt at lade skandinaviske og amerikanske traditioner befrugte hinanden.

Dette vil ske, når en række internationale og yderst kompetente strygere og komponister arbejder med koncerter, workshops, foredrag og masterclasses i den sidste uge i august. I alt ni undervisere, fire gæstemusikere og 26 deltagere fra Norden, Baltikum, Spanien, Sydkorea, Australien, Canada og USA deltager i festivalen på Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus.

Højt profilerede deltagere og undervisere

Alle deltagerne på festivalen er færdiguddannede eller studerende på højeste niveau. Og alle underviserne er internationalt anerkendte musikere og komponister med stor erfaring.
Fra Danmark medvirker celloprofessor Henrik Brendstrup og komponisten Simon Steen-Andersen og fra USA medvirker bl.a. violinisterne Philip Setzer og Eugene Drucker, begge medlemmer og med-grundlæggere af Emerson String Quartet, der gennem de seneste 30 år er blevet regnet som en af verdens førende strygekvartetter.


Eugene Drucker fra Emerson String Quartet underviser og optræder på den nye stryger-festival i Aarhus

Ny strygermusik på programmet alle dage 

New Music For Strings Festival præsenterer i alt syv festivalkoncerter med undervisere og gæstemusikere - suppleret af deltagere, fem lecture-recitals, som er foredrag og musikeksempler med undervisere, tre foredrag eller workshops med undervisere og tre deltagerkoncerter. Desuden er der alle dage åbne masterclasses.

Ved åbningskoncerten den 23. august kl. 19.30 er overskriften ’Exploring string instruments’, hvilket dækker over en koncert, hvor Anne Sophie Andersen, Steven Dann, Michel Camille og Henrik Brendstrup opfører bl.a. Simon Steen-Andersens Study for String Instrument #1 og #2 samt Run Time Error @ Miller feat. JACK #1 og #2. Herudover er der værker af bl.a. Hans Abrahamsen, Malthe Volfing Højager og Kaija Saariaho på programmet.

Også resten af ugen bugner programmet af ny musik for strygere. Den 25. august kan værker af bl.a. Stefan Klaverdal og Simon Steen-Andersen opleves, den 27. august opføres bl.a. Vagn Holmboes Strygekvartet nr. 14 og den 28. og 31. august står Osvaldo Golijov, Per Nørgård og Samuel Barber på programmet. Se hele programmet her.

New Music For Strings Festival
23. - 31. august 2016
Det Jyske Musikkonservatorium, Aarhus
Gratis entré til foredrag, workshops, deltagerkoncerter og masterclasses / Festivalkoncerter: 100 kr. eller pakke med alle koncerter: 500 kr. / Pakke med alle koncerter og Lecture recitals: 650 kr. / Køb billet