Ny musik i sommerlandet

Sommertid er festivaltid – og 2016 er ingen undtagelse. Danmark bugner af små og store festivaler i juli, og SNYK guider her til den ny, eksperimenterende musik som pryder programmerne på dette års festivalprogrammer. 

Af Mie Petri Lind

Om få dage starter Roskilde Festival og dermed skydes årets juli-festivaler i gang. Sommeren igennem pryder festivalerne det danske sommerland, og der er heldigvis masser af ny og eksperimenterende musik at opleve rundt om i landet.

Hvad enten du skal på Roskilde Festival, Copenhagen Jazz Festival eller Aarhus Jazz Festival, kan du lade dig guide til den eksperimenterende musik i SNYKs guides, som kan læses her: Roskilde Festival 2016 byder på eksperimenterende og genreudfordrende musik, SNYK guider til Copenhagen Jazz Festivals eksperimenterende koncerter og Nye spor og klassiske elementer på Aarhus Jazz Festival 2016.
Herudover byder hele juli på ny musik - lige meget hvor i landet du holder ferie - SNYK guider her til nogle af de mange koncerter.

Alternativ musik og lydkunst i Nordsjælland

Allerede i slutningen af juni skydes den nordsjællandske Spir festival i gang. Spir er en festival for alternativ musik og lydkunst, med musikere og lydkunstnere der arbejder med improvisation som en væsentlig del af deres udtryk.

Festicalen åbner tirsdag den 28. juni kl. 20.00 i Søborg Kirke (Gilleleje), hvor der er åbningskoncert med Christian Rønn, der spiller musik, som lever i grænselandet mellem freeform, electronica og håndspillede fx-modificerede tangentinstrumenter og forstærkede objekter.

Herefter følger fire koncerter, nemlig Lars Greve den 5. juli i Villingerød Kirke, der byder på lyrisk og abstrakt musik, der blander det akustiske med det elektroniske, Thomas Knak, der er blevet en garant for noget af det mest finkornede minimalistiske electronica i Danmark, den 7. juli i Esbønderup Kirke, Claus Poulsen, der arbejder med abstrakt elektronisk musik, der indeholder elementer af både ambient, music concrete, manipuleret reallyd og noise, den 12. juli i Mårum Kirke og Siff Graversen DUO, der den 27. juli kl. 20.00 i Villingerød Kirke fremfører fortolkninger af populære nordiske sangskrivere. Læs mere om Spir Festival her.

Kaffebryggeri og katolske tidebønner på Fyn

På årets Hindsgavl Festival, som i år ligger fra den 4. – 14. juli, er bl.a. den britiske lydkunstner og tidligere barista James Brewster, som gør kaffebrygning til en sonisk oplevelse, på programmet. Oplev lydinstallationen Electro-acoustic café, der med kontaktmikrofoner på kaffeudstyr gør brygningen til en lydlig oplevelse. Den 5. juli kl 10.30 og 6. juli kl. 14.30.  

Festivalen byder også på komponisten Jeppe Ernsts Messe for en menneskekrop (De private handlinger), som kan ses som et forsøg på at transskribere forskellige grundlæggende musikalske parametre fra høresansen til følesansen. Værket består af fire stykker, som hver har titel efter en af de katolske tidebønner, og hver især består af musikerens egen berøring af en bestemt kropsdel. De fire stykker kan opleves i løbet af den 5. og 6. juli.

I ugen efter er det Morten Riis, der præger Hindsgavl festivals program. Den 12. juli kl. 22.30 opføres Cassette Music, der undersøger kassettebåndets akustiske egenskaber, og den 13. juli kl 22.30 bliver Helmholtz’ oprindelige stemmegaffelinstrument genskabt i en modificeret version i værket Sensations Of The Pure. Disse genskabte instrumenter kontrolleres af mekanisk snoretræk og små motorer og vil blive afviklet af komponisten selv.

Komvest rejser til Nordjylland, hvor der er masser af ny musik

På årets Vendsyssel Festival, som strækker sig helt fra den 6. juli til den 19. august, kan man bl.a. opleve værker af komponisterne fra den københavnske komponistforening Komvest. Koncerterne foregår i Sæby Kirke.
Den 7. juli spiller den danske klavertrio Trio Ismena bestående af Monika Malmquist (violin), Ida Nørholm (cello) og Christine Raft (klaver) bl.a. nyskrevne værker af Ivan Høiberg, Bo Andersen, Claudio Passilongo og Timothy Baxter fra Komvest.
Også den 11. august er Ivan Høiberg og Timothy Baxter på programmet, når Blæserkvintetten EMANON spiller koncert, og den 16. august spiller organisten Ivan Høiberg egne værker.


Trio Ismena

Foruden koncerterne med Komvest-komponister byder Vendsyssel Festival også på Graabrødre Kammerkor, der under overskriften HOMMAGE TIL DE NORDISKE ØER synger værker af Jón Nordal, Sunleif Rasmussen, Karí Bæk, Aviaja Lumholt og Vagn Holmboe den 18. juli i Bjergby Kirke.
Den 21. juli inviterer Sæby Kirke til Lieder-aften med sopranen Signe Asmussen, ledsaget af pianisten og komponisten Jesper Koch. De to kunstnere tager udgangspunkt i senromantiske lieder og fører lytterne frem til lieder og arier af nulevende, danske komponister, bl.a. Jesper Koch, Erik Nordby og Ivan Høiberg.

Den 31. juli gæster kvartetten Kottos Den Gamle Station i Hirtshals, hvor de opfører klassisk og egen musik samt musik af nogle af tidens mest fremtrædende komponister, der skriver nye værker for den usædvanlige instrumentsammensætning; bouzouki, blokfløjte, cello og akkordeon.

Under overskriften ’Tværfløjter - store og små’ vil Marianne Leth spille musik for piccolo-, C-(almindelig), alt- og basfløjte den 2. august i Frederikshavn Kirke. Programmet denne aften byder på fløjtemusik af bl.a. Piazolla og Thomas Kursch samt orgelmusik af Bernhard Christensen. Samme aften er der orgelmusik i Skagen Kirke, hvor Lise-Lotte Kristensen og Rikke Kursch spiller musik af bl.a. Sverre Eftestøl og Bernhard Christensen. 

I Brønderslev Kirke kan man den 3. august opleve værker af Carlos Gardel, Astor Piazolla, Ariel Ramirez og Sivuca, når duoen BuchholtzStensgaardTANGO spiller op, og dagen efter i Sindal Bykirke har Holmens Vokalensemble bl.a. Pärt på programmet.
Den 4. august kan man også opleve en særegen koncert, hvor konstellationen sopran/slagtøj er i legende og musikdramatisk samspil i Den Gamle Station i Hirtshals. På programmet er uropførelser af Eirik Moland og Michael Friis samt nye arrangementer af bl.a. gregoriansk sang og J.S. Bach. 

Lørdag den 6. august i Tversted Kirke er det komponistgruppen Snow Mask, der står bag koncerten med Karolina Leedo, hvor der bl.a. uropføres to værker af komponisterne Li-Ying Wu og Louis Aguirre. Den 12. august i Vodskov Kirke spiller Tresafinado-trioen musik i spændingsfeltet mellem den nordiske, europæiske og sydamerikanske, bl.a. af Torsten Borbye Nielsen, R. Gnattali, Antonio Lauro og Astor Piazzolla.

Den 13. august i Tversted Kirke opfører Den Danske Guitarkvartet Philip Glass’ Strygekvartet nr. 3 Mishima, Andrew Yorks Spin samt en uropførelse af Rolf Ruggaard, og den 14. august står Foreningen Ny Musik bag en triokoncert på Nørresundby gl. Rådhus, hvor der opføres værker af bl.a. Filip de Melo, Eirik Moland, Niels Chr. Rasmussen og Astor Piazzolla.

Blandt Vendsyssel Festivals sidste koncerter i 2016 er Trio Primaveras koncert den 17. august i Uggerby Kirke, hvor der opføres værker af Rolf Ruggaard, Eirik Moland, Ole Buck og Øystein Sommerfeldt.

Ny musik i Gjethuset

I Gjethuset i Frederiksværk afholdes Frederiksværk Musikfestival fra den 4. juli – 1. august og på programmet gemmer sig masser af ny musik.
Den 9. juli kan man således opleve Ensemble Stralo, som under programtitlen ’Bach in Nordic Light’ spiller værker af bl.a. Per Nørgård og den 22. juli for festivalen besøg af Benyounes Quartet, der uropfører musik af Poul Ruders.
Den 16. juli står Trio ZOOM og Lare Lixenberg på scenen, hvor de bl.a. opfører værker fra den musikdramatiske forestilling The Fool med musik af bl.a. Niels Rønsholdt. 
Den 23. juli uropfører blokfløjtenisten Bolette Roed et nyt værk af Paolo Russo i selskab med David Hildebrandt, Thommy Andersson og Russo selv, og den 29. juli står i argentinske Astor Piazzollas tegn, når The Piazzolla Orchestra gæster Frederiksværk Musikfestival.
På den sidste koncert i lørdagsserien på Frederiksværk Musikfestival spiller kvartetten Kottos en række værker af nyere dato, - så nye at de fleste af dem er skrevet af gruppens egne medlemmer. Koncerten den 30. juli byder også på musik af John Frandsen. 

Torsdag & Aften på Frederiks Bastion

Torsdag den 7. juli løber endagsfestivalen Torsdag & Aften af stablen på Frederiks Bastion på Refshalevej 28 i København. Festivalen byder på musik hele dagen og aftenen – både udendørs og inde og præsenteres af LILLE KOMMUNE, OEDE OE og THE FRUITS OF FRESCOBALDI.

Dagen starter kl. 15.00, hvor duoen ANDERS LAUGE MELDGAARD & ADI ZUKANOVIC spiller håndholdt mønstermusik på tangentinstrumenter med fokus på menneskekroppens forhold til det maskinelle i en fri og bevægelig tid. Anders Lauge Meldgaard kan opleves igen kl. 21.00, hvor han med sit ensemble opfører serien At synge verden ind i en ny og mangefoldet, som er skrevet i otte forskellige tempi for otte musikere. Værket er nyskrevet af Meldgaard og i samarbejde med Bettina Marie Ezaki er dette autonome ensemble blevet til.

Kl. 16.00 spiller Boss & Olesen en improviseret koncert for to præparerede akustiske orgeler,, kl. 17.00 optræder Mads Forsby under overskriften ILLDJINN på elektrisk præpareret trommesæt og bevæger sig mellem fri jazz, roterende polyrytmik, noise og rave og kl. 19.00 præsenterer guitaristen Jeppe Brix en række grovkornede, ambiente meditationer over nye tonale og teksturelle konceptioner.

Kl. 18.00 præsenterer Michael Mørkholt et nykomponeret generativt harmonimusiksystem for tonale uendelighedsrækker, vocodet pibedrone, pitchshiftet rumklang, sequencer og synthesizer. Mørkholdt kan opleves igen kl. 23.00, hvor han og Andreas Pallisgaard med titlen Anden Enhed spiller på analoge synthesizers, sekvenseret i og uden for tid med hinanden. Musikken er skabt ud fra systemiske improvisationer og koncentrerer sig om cykliske former og organiske forskydninger. 

Kl. 19.30 spiller den japanske DJ IKU SAKAN uhørt musik fra nær og fjern og kl. 22.00 spiller den californiske solskinsherre Cameron Stallones duokoncert med sin trofaste congasmakker Jon Leland.
Ved midnat vil en større gruppe musikere, inklusiv optrædende på festivalen, sammen fremføre en version af Terry Rileys ikoniske værk In C fra 1964.
Festivalens sidste koncert er kl. 01.00, hvor den norske saxofonist og komponist Danielle Dahl spiller en improviseret udendørskoncert med fokus på sonisk overskridelse og strukturel nytænkning. På Torsdag & Aften inviterer hun gæster med.

Kammermusik på Fejø

Fra den 20. – 24. juli gæster en række af landets fremmeste musikere Fejø og spiller kammermusik og meget mere på Fejø Kammermusikfestival. Genrerne spænder bredt og inkluderer wienerklassik, romantik, moderne kompositionsmusik, tango, cross-over og gode vibes.

Glæd dig til Den Danske Saxofonkvartet, der den 20. juli spiller værker bl.a. Per Nørgård, Edina Hadžiselimović og Gunnar Møller Pedersen, elektronisk musik og improvisation ved Hans Peter Stubbe Teglbjærg, Christian Hougaard og Kim Kristensen på Skalø Strand den 22. juli samt værker af Messian og ’tegnekoncert’ den 23. juli.
Søndag den 24. juli byder på bl.a. musik af Boi Holm, Hans Peter Stubbe Teglbjerg, Christian Hougaard, Kim Kristensen m.fl. samt afslutningskoncert med Nikolaj Hess’ Fejø Suite på programmet. 

Folkemusik og klanglige eksperimenter på Fanø

Fanø Free Folk Festival udforsker for syvende gang forbindelser mellem folkemusik og klanglige eksperimenter i hjertet af den smukke landsby, Sønderho, med et unikt og internationalt program. Oplev et varieret og internationalt orienteret program i intime og hyggelige rammer; bl.a. på den albumaktuelle amerikanske sangerinde Josephine Foster samt en bred vifte af franske, spanske, norske, engelske, amerikanske og danske navne.
Festivalen afholdes den 22.-24. juli, hvor folkemusikkens rødder og traditioner bringes i spil med sære lydeksperimenter og kantede bud på hvad folkemusik i det 21. århundrede kan være.
Sammenlagt byder festivalen på ca. 20 navne, der foruden Josephine Foster tæller bl.a. den engelske sangerinde Sharron Kraus og den franske eksperimenterende blues/folk-duo Arlt, som byder på sammenspil mellem sangerinden Eloïse Decazes og guitarist/vokalist Sing Sing.
Guitarens muligheder afsøges af spanske Victor Herrero og amerikanske Eric Arn, der er en veteran inden for psykedelisk drone-folk med bl.a. projektet Primordial Undermind. Og også det norske kultband Origami Arktika giver en sjælden dansk koncert med deres mystiske og rituelle ur-folk.

Selvfølgelig er der også dansk musik på programmet. Her kan man glæde sig til Boujelouds punk-jazzede take på folkemusikken, Yngels guitardrevne impro og Ghost Flute & Dice) og hans dristige klaverudforskninger. 

Endagsfestival i Sverige

Juli sluttes af med endagsfestivalen Andersabo Festival den 30. juli i Södra Unnaryd. Festivalen byder på en række performances af danske og svenske musikere, som bevæger sig inden for jazz, electronisk musik, folkemusik, sang og stemme. Nogle af musikerne ankommer et par dage før festivalen for at udvikle stedsspecifikke performances, som vil udforske særlig instrumenter, akustik eller landskabselementer.

De optrædende på festivalen tæller Johs Lund, Sofia Jernberg, Maria Bertel, John Chantler, Sonja LaBianca, Steffen Levring, Squares and Triangles, Heine Thorhauge Mathiasen, Jonni Wester, Marwin Dreyer-Suhr, Wolfgang Dreyer-Suhr og flere.

Tre spektakulære lydkunstudstillinger

Foruden sommerens festivaler, er der også flere interessante udstillinger at besøge i sommerferien.

På Overgaden kan du frem til den 14. august kan du opleve hele tre lydkunstudstillinger i træk. Med rækken af SummerSounds tuner udstillingsstedet ind på al den nye lyd og musik, der er skabt til udstillingsrum. Tre stærke, men meget forskellige kapaciteter inden for feltet – Rune Søchting, Christian Skjødt og Tobias Lukassen – er inviteret til at sammensætte hver deres program af kunstnere og projekter til Overgadens underetage, der afløser hinanden fra juni til august.

Den første af de tre SummerSounds-udstillinger er kurateret af lydkunstner og ph.d. Rune Søchting og kan under overskriften rum mål lyd tid opleves fra den 18. juni til den 10. juli 2016.
Den næste lydkunst-udstilling i rækken, Sub-, løber fra den 15. til den 31. juli og består af nye værker af lydkunstneren Christian Skjødt.
Den sidste udstilling er Vertex af Tobias Lukassen og Andreas Wetterberg, som afrunder Overgadens Summersounds fra den 5. til 14. august 2016. Læs mere om SummerSounds her. 

På Kunsthal 44Møen kan du fra juni til september 2016 udforske sommerens store udstilling ____////0/0/0,  der præsenterer værker fra det omfattende arkiv om komponisten og fluxisten Henning Christiansen, der indtil sin død i 2008 boede og arbejdede på Møn.
Samtidig med åbningen af Henning Christiansen-udstillingen åbner også udstillingen Encounters af lyd- og konceptkunstner Ursula Nistrup, hvor Nistrup fortsætter sin mangeårige undersøgelse af lyd i krydsfeltet mellem koncept og materiale, tanke og sansning, og det hele udspiller sig i Henning Christiansen eget Mønske landskab og natur. Læs mere her 


I Rold Skov kan du frem til den 11. september 2016 opleve noget så spektakulært som en drive in-udstilling med lydkunstværker!
Drive In for Lydkunst i Danmark præsenterer i samarbejde med Land Art Rebild ni nordiske lydkunstnere, som er udvalgt til at præsentere specialkomponerede værker: Maja Urstad og Siri Austeen (N), Anna Hedberg og Signe Lidén, (SE), Joonas Siren, (FI), Trine Hylander Friis, Flopper og Band Ane (DK) samt Thurídur Jónsdóttir (IS). 
Drive In’en står langs landevej 180 lidt syd for Rebild i en lysning i Rold Skov. Kør bilen hen langs Drive In’en, åben for vinduet og slip lydkunsten ind i bilen. Læs mere her 

Masser af ny musik i sensommeren

Når vi kommer på den anden side af sommerferien, er der stadig masser af festivaler at glæde sig til. Dem dykker vi selvfølgelig ned i i august, men sæt allerede nu kryds i kalenderen ved By the Lake-festival, som finder sted den 6. og 7. august i Berlin, Strøm i København den 6. – 13. August, Rudersdal Sommerkoncerter den 7. -28. august, UNM Festival i Aarhus den 15. – 20. August, Rued Langgaard Festivalen i Ribe den 1. -4. september, Suså Festival i Næstved den 2. – 4. september, SONIC Festival i København den 8. – 10. september, Festival of Endless Gratitude i København den 15. – 18. september og Open Days i Aalborg den 16. – 18. september.