Ny klaverkoncert af Hans Abrahamsen

Den danske komponist Hans Abrahamsen får torsdag den 13. oktober dansk førsteopførelse på en helt ny klaverkoncert – kun for venstre hånd. Den er tilegnet den franske pianist Alexandre Tharaud, som i denne forbindelse spiller i Koncerthuset for første gang.

Af Ditte Marie Berg

Der er lagt op til en betydningsfuld aften, når den franske pianist Alexandre Tharaud får lov at præsentere den danske førsteopførelse af Hans Abrahamsens klaverkoncert Left, alone.
Med en venstrehåndskoncert skriver Abrahamsen sig ind i en klub af komponister, som har komponeret for venstre hånd – Ravel, Britten og Prokofiev har f.eks. komponeret værker tilegnet pianister, der på den ene eller den anden måde har været forhindret i at bruge højre hånd.

Abrahamsens klaverværk skiller sig ud i denne sammenhæng ved, at det ikke er pianisten, men komponisten selv, som er venstrehåndspianist. Abrahamsen er født med en højre hånd, som ikke er fyldt funktionsdygtig, og har derfor svært ved selv at spille de værker, han ellers normalt komponerer. Han fortæller, at han har kendt til venstrehåndsrepertoiret fra han var helt ung og spillet det alene derhjemme >>for der er jeg på hjemmebane.<<

Rammes ind af fransk musik

Abrahamsens værk bliver indrammet af fransk musik samme aften, hvor koncerten åbner med Ravels suite Le Tombeau de Couperin, der er skrevet, både som en hyldest til fransk barokmusik, men også som mindemusik over soldaterkammerater, der faldt i 1. verdenskrig.

Afslutningsvis opføres César Francks Symfoni i d-mol. Det bliver fremført af DR Symfoni Orkesteret og aftenens dirigent er Thomas Daugaard

Daugaard & Abrahamsen
Torsdag den 13. oktober kl. 19.30
DR Koncerthuset, Koncertsalen
Entré: 73-500 kr. / Køb billet her
Læs mere