Ny dansk musik i Næstved

Den sidste weekend i august byder på Suså Festival, som over tre dage præsenterer et væld af nye værker fra både ind- og udland. SNYK kigger her nærmere på den danske del af programmet.

Af Mie Petri Lind

Suså Festival nærmer sig! Tre sensommerdage med ny musik den 29., 30. og 31. august på Grønnegades Kaserne i Næstved. Suså Festival har eksisteret i 22 år, og er et årligt tilbagevendende mødested for vor tids kompositionsmusik, hvor otte hold solister og ensembler fra ind- og udland præsenterer ny kammermusik og tværgående indslag.

I år åbner festivalen et Vindue mod Italien, og præsenterer både ensemblet Ex Novo fra Venezia og en lang række italienske komponister. Men der er bestemt også et vindue åbent mod Danmark – både danske komponister og musikere er stærkt repræsenterede på festivalen – SNYK kigger her nærmere på nogle af dem.

Nordjysk trio og komponistsammenslutning
Allerede på åbningsdagen markeres det, at Suså Festival er et stærkt mødested for danske komponister og udøvere af ny musik.

Kl. 17.00 er den nordjyske Snow Mask Trio, bestående af Adam Ørvad, Mina Fred og Karolina Leedo, på programmet. Snow Mask udmærker sig ved både at være en komponistsammenslutning for nordjyske komponister og et ensemble, og på Suså Festivalen får man lov at opleve begge dimensioner. Trioen spiller bl.a. værker af to Snow Mask-komponister: Ivan Olsens Falling, som er komponeret til Snow Mask Trio, og som i sin opbygning består af en række Sisyfos-agtige hurtige fald og langsomme stigninger, og Niels Christian Rasmussens Triple Aspect, som er et otte-tonigt motiv, der udfolder sig i tre satser. Den første åbner i en leg, der etablerer melodiske motiver. Den anden undersøger den oldgamle teknik med at lade det melodiske løbe ’baglæns’. Den tredje sætter motivet på højkant i en harmoni, der giver tonen fri til nye melodiske udspring i samklang med den klingende akkord.

Snow Mask Trio optræder fredag kl. 17.00 på Suså Festival.

Gammel form, ny musik
Senere fredag aften optræder duoen Jacob Bloch Jespersen og Christian Westergaard, som under overskriften ”Lieder i 2014” opfører en moderne liedkoncert med elektroniske indslag. De to musikere optræder med værker af danske komponister – alle komponeret inden for de sidste fem år.

Niels Rosing-Schow har sat tekster af den romantiske digter Friederich Hölderlin i musik i værket Bald sind wir aber Gesang - Hölderlin-fragmenter II, hvoraf to af satserne uropføres ved denne koncert.

Også Simon Steen-Andersens værk Mono er en uropførelse. Værket er for sang og keyboard, og de to instrumenter spiller to enstemmige satser sammen; først det ene instrument igennem det andet, derefter det andet igennem det første.

Sidste programpunkt ved denne koncert er af Pelle Gudmundsen-Holmgreen, som i Grene Grå har grebet fat i tekster af danske Ursula Andkjær Olsen fra digtsamlingen Skønheden hænger på træerne. Værket er komponeret til Jacob Bloch Jespersen og Christian Westergaard.


Duoen Jacob Bloch Jespersen og Christian Westergaard optræder med lieder anno 2014 fredag kl. 20.00 på Suså Festival.

Ikonisk korværk
Lørdag på Suså Festival starter kl. 12.30, hvor vokalgruppen ARS NOVA opfører Svend Nielsens mesterværk Sommerfugledalen, som er skrevet over Inger Christensens sonetkrans fra 1991.

Med indledningen De stiger op, planetens sommerfugle skabte Inger Christensen stemningen i et unikt og billedrigt digterværk, som hun fik Nordisk Råds litteraturpris for. Svend Nielsens itonesættelse af Sommerfugledalen er skrevet til Ars Nova i to dele, som begge opføres ved koncerten. Imellem de to dele kan publikum høre en indspilning, hvor Inger Christensen reciterer digtsamlingen.

Om værket fortæller Svend Nielsen:
”Min tilgang til digtene er fortrinsvis sket på det intuitive plan, således at hvert digt får sin specifikke grund-atmosfære, f.eks. første sonet med sværmen af sommerfugle som yndefuldt stigende lyspartikler (den fysiske verden), mens den tredje foregår i en hule med kryb, sommerfuglens larvestadie (barndommen) og derfor er det dybe, mørke leje med karakterbetegnelsen ”slimet” nærliggende.”

Glæd dig også til SNYKradios program om netop Svend Nielsens Sommerfugledalen, som er lige på trapperne!

Unge spiller nyt
Søndag er der også masser af dansk musik på programmet, og dagen starter kl. 11.00 med en helt særlig koncert. Morgendagens musikere, talenterne fra de musikalske grundkurser, prøver kræfter med værker, der er skrevet specielt til dem. I år leverer komponisterne Li-Ying Wu, Hugi Gudmundsson, Jexper Holmen, Christos Farmakis og Anders Brødsgaard nyskreven musik til elever fra MGK-uddannelserne i henholdsvis Odense, Køge, Helsingør, Slagelse og Nykøbing Falster. De uropføres ved koncerten, hvor der efterfølgende er live-interview på scenen med de fem komponister, under kyndig ledelse af Trine Boje Mortensen.

Programmet byder bl.a. på Jexper Holmens værk Extinct, som er et stykke for sopran og ensemble. Det handler om uddøde hvalarter og er skrevet til eleverne på Helsingør MGK. MGK-eleverne opfører også Anders Brødsgaards Hoquetus A - A Grain of Sand – Hoquetus B, hvor de to korte hoquetus-satser omgiver en længere sats med en sopransolo. Teksten er et berømt digtfragment af William Blake:
To see a World in a Grain of Sand
And a Heaven in a Wild Flower,
Hold Infinity in the palm of your hand
And Eternity in an hour.

Ved søndagens koncert kl. 11.00 kan man opleve studerende fra MGK-uddannelserne uropføre helt nye værker. Her er det MGK Slagelse.

Det bedste for violin!
Senere søndag kan man opleve violinisten Helge Slaatto i et program, der for alvor sætter violinen i centrum.

Koncerten starter med Per Nørgårds Fragment V, der som motto har R.M. Rilkes kærlighedsdigt Liebeslied, i hvilket digteren priser kærlighedens mirakel ved at sammenligne to elskende med to strenge på en violin: sammen har de mulighed for at producere én tone!

Herefter kan man bl.a. opleve Anders Nordentofts Atrani for soloviolin, som blev komponeret i 1992 til The Carl Nielsen International Violin Competition.
Musikken falder i to dele og bevæger sig fra overtonerige fluktuerende klange til ”syngende” melodier. Mange alternative spilleteknikker udfordrer instrumentet undervejs.

Helge Slaatto kan opleves søndag kl. 15.00 på Suså Festival, hvor violinen sættes i centrum.

Afrunding med uropførelser
Festivalen rundes af med ensemblet Other Gardens, som bl.a. uropfører to værker for sang, fløjte og slagtøj. Det ene af disse er komponisten Hans-Henrik Nordstrøms Fyra diktar til tekster af Sveriges nobelprisvindende lyriker Tomas Tranströmer. Tranströmer er en mester i fortættede stemninger, hvilket publikum også kan opleve i dette værk.

Trioen Other Gardens afrunder Suså festival 2014 søndag d. 31. august kl. 16.00.

Suså Festival viser med de tre dages program at den rummer mangfoldigheden af de danske komponister; fra gamle kendinge som Pelle Gudmundsen-Holmgreen, Svend Nielsen og Per Nørgård over modne navne som Anders Brødsgaard, Anders Nordentoft og Hans-Henrik Nordstrøm til de helt unge komponister som Jexper Holmen, Ivan Olsen og Simon Steen-Andersen.

God fornøjelse!

DATO OG STED:
HVAD
: Suså Festival
HVORNÅR
: 29. – 31. august 2014
HVOR
: Kulturcenter Grønnegades Kaserne, Næstved
PRIS
: Enkeltkoncert: 110 kr. / Dagskort: 190 kr. / Partoutkort: 500 kr.