Nordisk korfestival i Trinitatis Kirke

Fra den 21. til den 27. oktober vil nogle af Nordens bedste kor opføre kormusik fra mange steder og mange tider - ikke mindst vores egen tid - under festivalen The Nordic Choir Expedition 2016. Det bliver en fornem opvisning af den nordiske kortradition og en særlig mulighed for at høre en samling live koroplevelser af ypperste kvalitet – helt gratis. SNYK guider til den nye musik i programmet. 

Af Ditte Marie Berg 

The Nordic Choir Expedition 2016 er en nordisk korfestival, som dette efterår præsenterer en række koncerter i Oslo, Helsinki, Stockholm og København. De deltagende kor er Ars Nova Copenhagen, Helsinki Chamber Choir, Det Norske Solistkor og Eric Ericsons Kammerkör – et kor fra hvert land. Programmet for København bliver en omfattende opvisning af professionel kor- og ensemblesang samlet på blot få dage. Det kommer til at foregå i Trinitatis Kirke, og her er programmet ekstra særligt, da det både er Ars Nova Copenhagen og DR Vokalensemblet, som vil agere værter for den første danske udgave af Tenso Days. Tenso Days forløbet udgør således en del af The Nordic Choir Expedition festival. Det danske bidrag til festivalen byder ikke blot på et ekstra kor af højeste kvalitet, men hele fem koncerter, hvor ny nordisk kormusik sættes overfor et internationalt repertoire.
Og så må vi ikke glemme at nævne, at alle koncerter er gratis.


Koncerterne finder sted i Trinitatis Kirke i København. Foto: Sigrid Nygaard.

Åbningsaften med svenske værker

Fredag den 21. oktober åbner festivalen med det svenske Eric Ericsons Kammerkör. Det prestigefyldte kor tager publikum med på en generøs tur i det svenske korrepertoire, som det har taget sig ud de sidste 100 år. Programmet byder derfor både på traditionel lyrik af David Wikander, Hugo Alfvén såvel som Ingvar Lidholms teknisk krævende Libera me med tekst fra den latinske dødsmesse. Men også mere moderne værker er på programmet. Herunder Joe’s Harp af Folke Rabe, I mörkret av röster af Daniel Börtz, Davids nimm af Karin Rehnqvist og Penumbra af helt unge Gustav Lindsten.

Om søndagen, den 23. oktober, optræder Helsinki Chamber Choir med sin første koncert i Danmark. Her præsenterer de musik af to yngre finske komponister Perttu Haapanen og Lotta Wennäskosi, hvor sidstnævnte er med værket How things change, som er skrevet specifikt til koret. Helsinki Chamber Choir har desuden lige udgivet korværket Enigma af den schweiziske komponist Beat Furrer på CD. 

Nye danske værker og en 40-stemmig motet

Om tirsdagen, den 25. oktober, er det blevet danske Ars Novas tur til at gå på scenen. Det begynder med smukke klagesange fra middelalderen, men herefter er programmet sat med nyere værker. Der er nu dannet en klangbund for Line Tjørnhøjs Art Vox Reportage - en detaljeret musikalsk rapport om vor civilisations tilstand ved begyndelsen af det nye årtusind. Afslutningsvis opføres den musikalske collage Three Stages af Pelle Gudmundsen-Holmgreen, som døde denne sommer. 

Det skal også nævnes, at Ars Nova hernæst får selskab af Helsinki Chamber Choir og DR Vokalensemblet. Under ledelse af Paul Hillier kaster de sig over Thomas Tallis’ berømte motet Spem in alium for otte 5-stemmige kor fordelt ud over hele kirkerummet. 

Italienske toner

Programmet ‘Alle veje fører til Rom’ er det gældende for onsdag den 26. oktober, hvor DR Vokalensemblet indtager kirkegulvet. Programmet er sat med italienske toner fra de to prominente komponister Niccolò Castiglioni og Gorgio Colombo Taccani. Fra førstnævnte skal vi høre Hymne, per 12 vocci, hvor Stabat mater-moderen ikke sørger ved korset, men står ved krybben og fryder sig over den nyfødte og ængstes for hans fremtid. Fra Taccani skal vi høre et værk, som har sit udspring i en portugisisk tekst fra det 16.århundrede - Oceano Deus. 
Den hollandske komponist Robert Zuidam er også på programmet og begynder hos Dante og slutter med fransk poesi fra det 20.århundrede.
Koncerten rundes af med Poul Ruders' Tre Motetter, som bevæger sig tilbage i tiden fra den hellige Frans af Assissi til Paulus fra romerriget og hans korinterbrev.

Orphic Songs

Det Norske Solistkor præsenterer torsdag den 27. oktober intet mindre end en verdenspremiere på den norske Ørjan Matres Orphic Songs. Men også andre nyere komponister er sat til at opføres denne aften, herunder svenske Sven-David Sandström, tyske Helmut Lachenmann, såvel som den unge svenskfødte Maja Linderoth. Det bindes sammen med klassikere som Bach og Haydn, og Det Norske Solistkor får således vist evner på alle fronter.

Foruden koncerterne er der også en workshop for unge komponister med James Wood og Helsinki Chamber Choir, som finder sted mandag den. 24. og tirsdag den 25. oktober fra kl. 13.30 til 16.30. Om onsdagen vil der være en paneldiskussion om nordisk kormusik kl. 16. Se mere her.

The Nordic Choir Expedition 2016 - Tenso Days Copenhagen
21.-27. oktober
Trinitatis Kirke, København
Gratis entré
Se programmet her