Nordic Music Days rejser til Reykjavík

I dagene 29. september – 1. oktober inviteres du til festival i Reykjavík, hvor verdens ældste musikfestival Nordic Music Days atter viser sig som en essentiel platform for ny nordisk musik. Som altid kan du opleve banebrydende nordiske komponister, der får opført værker af førende ensembler, eller som en ny tendens viser - opfører dem selv.

Af Line Wium Olesen

Verdens ældste festival præsenterer nordens ny musik

Sidste år var København vært for Nordic Music Days, og i år er festivalen traditionen tro rejst videre - denne gang nordpå til Reykjavík. Festivalen kan, foruden at have et vægtigt musikalsk program, bryste sig af at være verdens ældste musikfestival, grundlagt tilbage i 1888. På Nordic Music Days i Reykjavík præsenteres en lang række aktuelle komponister og performere på scenen for samtidsmusik. Som navnet antyder har det nordiske snit altid været fundamentet i kurateringen af programmet, og du kan også i år glæde dig til at få et dybtgående indblik i, hvad der rører sig i de nordiske lande indenfor samtidsmusikken. 


Olafur Eliasson har i samarbejde med Henning Larsen Architects og Batteríið Architects skabt de smukke rammer for dette års Nordic Music Days, som finder sted i kulturcentret Harpa. 

Danmark er flot repræsenteret både med performere og komponister, og så er de fysiske rammer for festivalen faktisk også skabt af danske hænder. Det smukke prisbelønnede social- og kulturcenter Harpa Reykjavik Concert Hall and Conference Center er designet af den dansk/islandske kunster Olafur Eliasson i samarbejde med Henning Larsen Architects og Batteríið Architects. Det er i bygningens flotte haller, at festivalen løber af stablen.

SCENATET åbner og lukker årets festival 

Det danske ensemble SCENATET repræsenterer i øjeblikket Danmark flot i de internationale farvande. På Nordic Music Days har de således også fået æren af at være et af to ensembler, der åbner festivalen. Til den storslåede åbningskoncert opfører ensemblet et helt nyt værk af den unge islandske komponist Hafdís Bjarnadóttir, med hvem de har arbejdet siden 2014.

Til afslutningskoncerten dukker det danske ensemble igen op i en helt ny formation og nyt samarbejdsprojekt; ensembleORCHESTRA, initieret og udviklet af SCENATET selv. I ensembleORCHESTRA fusionerer SCENATET med svenske Curious Chamber Players og det tysk-islandske Ensemble Adapter og skaber et særegent storensemble - specialiseret i og dedikeret til den nye musik. ensembleORCHESTRA får en seriøs ilddåb med en tre timer lang afslutningskoncert, der blandt andet byder på værker af Kaj Duncan David, Danielle Dahl, Simon Steen-Andersen, Bergrún Snæbjörnsdóttir, Joakim Sandgren og mange flere.

Komponisten som performer

På Nordic Music Days vil der hvile et særligt fokus på tendensen i ny musik, hvor komponisten selv indtager scenen som performer. Dette fokus udfolder sig blandt andet i en paneldebat med nogle af de deltagende komponister og performere, modereret af Sanne Krogh Groth. Debatten flankeres af performances af de danske komponister Louise Alenius, Kristian Hverring og Juliana Hodkinson, som alle udfordrer forholdet mellem komponist, musiker og performer. 


Uddrag fra Simon Steen-Andersens værk Run Time Error. 

Som en del af samme fortælling kan du opleve en af tidens mest toneangivende komponister Simon Steen-Andersens værk Run Time Error, hvor komponisten selv viser sig som en energisk performer, der omdanner en hel bygning til et musikalsk instrument.

På samme programpunkt får du en ’in your face-oplevelse’ med performanceværket In-Yer-Face af dansk/brasilianske Marcela Lucatelli. Titlen må være inspireret af en teaterstil med samme navn udviklet i 1990’ernes England. En stil, hvor vulgært, chokerende og konfronterende materiale vises på scenen med en hensigt om at involvere og påvirke publikum. Lucatelli er særligt optaget af at afsløre forstyrrende relationer mellem musik og sprog igennem et fokus på dels det performative i lytning og ved at producere lyd på trods af betydning. Du kan forvente en tankevækkende performance, når hun torsdag den 29. september indtager Harpa i Reykjavík. 


Dansk-brasilianske Marcela Lucatelli vil påvirke og konfrontere publikum på Nordic Music Days med performancen "In-Yer-Face". Foto: Lars Bjarnø.

Danmark i Reykjavík 

Blandt ligesindede kolleger fra Island, Norge, Finland og Sverige finder du på festivalprogrammet også fremadstormende som veletablerede danske komponister. Nyligt afdøde Pelle Gudmundsen Holmgreens musikalske sjæl får igen liv på scenen, når det islandske strygerkollektiv Skark opfører hans komposition Music for 13 string players.
Til den imponerende afslutningskoncert kan du lade dig forføre i hele tre timer af i alt 14 værker, hvoraf Simon Steen-Andersens Black Box Music, den unge komponist Kaj Duncan Davids Computer Music og Martin Staunings værk Îles en Mer d’Argent bliver opført af det føromtalte ensembleORCHESTRA. 


Den unge prisvindende Martin Staunings værk "Îles en Mer d’Argent" bliver opført af storensemblet ensembleORCHESTRA til den tre timer lange afslutningskoncert. 

Som en del af komponistkollektivet S.L.Á.T.U.R bidrager den danske elektroniske komponist Jesper Pedersen til festivalen med værket Indraft. S.L.Á.T.U.R er baseret i Reykjavík, og kollektivets medlemmer har siden 2005 arbejdet eksperimenterende med kunst og komposition. Outputtet kredser mestendels om animerede, digitale grafiske notationer, interaktivitet og udvikling af isolerede musikalske universer. I kollektivets koncert på Nordic Music Days viser de deres eksperimenter frem, og Jesper Pedersen præsenterer publikum for genren 'visuel musik'.  

Hermed er den danske samtidsmusik flot repræsenteret på festivalen. Både med Pelle Gudmundsen-Holmgreens særegne musikalske univers, flere af de mest toneangivende navne samt unge fremadstormende performere, komponister og lydkunstnere. 

Opstigninger i Chile

I samtlige festivaldage kan du fordybe dig i lydinstallationer, som præsenteres forskellige steder i kulturcenteret Harpa. Den prisbelønnede dansk/islandsk/polske komponist og lydkunstner Konrad Korabiewski har verdenspremiere på sin audiovisuelle installation Ascención, der er et af de fire værker, som er blevet valgt ud af mere end 540 indsendte værkforslag i Nordic Music Days Open Call.
Installationen er en sammenkobling af videoprojektioner og lyd. Det visuelle består af uskarpe optagelser fra Korabiewskis ture op i syv historiske svævebaner, der kendetegner den stejle by Valparaíso i Chile. Billedfladen i kombination med asynkrone loops af komponeret lyd har til hensigt at udfolde dét at stige op i højderne som en udvidende og sublimerende handling. 
Lydkunstprogrammet giver dig også muligheden for at opleve værker af svenske Marta Forsberg, Jana Winderen fra Norge samt islandske Curver Thoroddsen og Ingibjörg Friðriksdóttir.


Et udsnit fra Konrad Korabiewskis audiovisuelle installation "Ascención", der har verdenspremiere på Nordic Music Days 2016. 

Premiere på Nordic Music Days Pavillion

2016 bliver også året, hvor Nordic Music Days har premiere på 'Pavillion', der er en platform for eksperimenter, research, diskussion, forelæsninger, paneldebatter og workshops. Med integration som overordnet tema vil der blive taget fat i underliggende emner som arkivering i eksperimenterende musik, lighed mellem køn, kulturpolitik og modernisering af de nordiske lande. Over de tre festivaldage kan du lytte til, diskutere og udvikle i selskab med en lang række af kunstnerne på festivalprogrammet samt andre aktører på samtidsmusikscenen.
Desuden vil du som en ekstra luksus på Pavillion-programmet få muligheden for at starte dagene med lidt frisk festivalyoga. 

Kontrapunkt

På Nordic Music Days vil man ikke gå glip af lejligheden for at lave en god quiz. Derfor præsenterer holdet bag festivalen en selvudviklet version af den legendariske nordiske musikquiz KONTRAPUNKT. Lørdag den 1. oktober kan du overvære fire quiz-runder og en finale om ny nordisk musik, hvor der konkurreres i et væld af "hvad, hvorfor og hvordan"-spørgsmål. 


Film-teaser for forrige runde af KONTRAPUNKT. 

Find hele programmet her

Nordic Music Days
29. september – 1. oktober 2016
Island, Reykjavík 
Harpa Reykjavík Concert Hall and Conference Center
Gratis entré

Islands Symfoniorkester den 29. september 2016
Billetter 2.500 ISK – 4.100 ISK. Køb billetter her