NJORD svøber København i klangfarver

Velkommen til NJORD - Københavns dugfriske biennale for ny, nordisk musik, kunst og kultur! NJORD løber første gang af stablen den 28. januar – 1. februar 2016, hvor ny musik og billedkunst forenes under overskriften ‘Colour of Sound’.

Af Anne Dalby

Fem dage fyldt med koncerter, udstillinger, seminarer og foredrag samt børneworkshoppen FRYS er på programmet, når NJORD Biennale indtager hovedstaden i slutningen af januar. Alt sammen er rammesat med et skarpt fokus på forholdet mellem klangfarverne i musikken og farveklangene i billedkunsten.

FESTIVALKOMPONIST: KAIJA SAARIAHO

I forlængelse af fokusset på 'Colours of Sound' er den verdensberømte finske, i Paris bosiddende, komponist Kaija Saariaho (f. 1952) engageret som biennalens hovedkomponist. Det er et scoop af dimensioner for den nystiftede NJORD Biennale at Kaija Saariaho har takket ja til både at være festivalkomponist og at være tilstede i København under hele festivalen, ligesom der er en uropførelse på programmet skrevet bl.a. til cellisten Jakob Kullberg. Saariahos musik opføres over hele verden af førende orkestre, hun har fået sine operaer uropført på Salzburg Festspillene og i Operaen i Paris og hun har modtaget en perlerække af verdens største musikpriser som amerikanske Grawemeyer Award og vor egen danske Léonie Sonnings Musikpris. Det er således et verdensnavn, der gæster København i næste uge,
 
Karakteristisk for Saariahos musik er transparente, organiske og ekspressive klangbilleder – ofte skabt med brug af elektroniske kompositioner blandet med akustisk musik. Interessen for sammenhængen mellem musik og billedkunst har Saariaho haft i mange år, fra hun efter gymnasiet påbegyndte studier i både musik og billedkunst. Parallelt med sit komponistvirke udfolder Saariaho også sit kunstneriske virke som maler. 


 Initiativtager til NJORD Biennale, Jane Schwarz, beretter om sit første møde med Kaija Saariahos musik:

“Mens jeg sad dér og lyttede, begyndte jeg pludselig at se farver og farveformationer, der bevægede sig igennem orkestret, mens de spillede – fuldstændig som når man ser et nordlys bevæge sig hen over himlen: farver, der skifter, idet de store formationer i store bløde bevægelser glider afsted, sådan bevægede disse farveformationer sig igennem orkestret, mens de opførte Saariahos musik.”

Kaija Saariaho har en stor forkærlighed for naturen, der ofte er inspirationskilde for hendes værker. Havet og himlen dukker ofte op både som kilde til musikalsk materiale og som formgivende principper. Men særligt fremtrædende i mange af hendes værker, er hendes måde arbejde med lyset på - med lysets brydning i prismet og de farver, som opstår i mødet mellem lys og mørke. Princippet i lysbrydningen tager hun med i sit kompositoriske arbejde, hvor hun arbejder specifikt med toners klangfarver; hvad sker der i brydningen mellem grove, støjende teksturer og klare, lyse toner? Hvilke klangfarver opstår gennem prismet?


Njord-trailer af filminstruktør og komponist Ida Bach Jensen.

ÅBNING 2016: MUSIKDRAMATIK & MINIATURER

Der er rig mulighed for at opleve Kaija Saariahos musik i løbet af biennalen. Første gang på NJORDs åbningsaften, hvor et af hendes hovedværker - det moderne oratorium La Passion de Simone, opføres af de to internationale top-ensembler Avanti! Chamber Orchestra og La Chambre aux échos. Dette er finske Avanti! Chamber Orchestras første optræden på dansk jord.
 


Oplev Avanti! Chamber Orchestra for første gang i Danmark på NJORD. Foto: Marco Borggreve

La Passion de Simone baserer sig på historien om en kvinde, som mediterer over den franske filosof Simone Weils liv. Weil (1909-1943) var inspireret af både Vestens og Østens spirituelle traditioner og engagerede sig idealistisk i den spanske borgerkrig. Hendes idealisme endte tragisk med hendes død efter, at hun i solidaritet med det sultende franske folk sultede ihjel under 2. verdenskrig. Det mageløse oratorium præsenterer en universel indsigt gennem én persons skæbne.

Herefter følger intet mindre end verdenspremieren på Saariahos helt nye stykke Concordia,  der er skrevet specifikt til de to, unge musikere cellisten Jakob Kullberg og violinisten Aliisa Neige Barrière!
 
NJORD: Åbningsaften
28. januar 2016 kl. 1915: Pre-concert talk v. Kaija saariaho / kl 20.00: La Passion de Simone
Dansehallerne, København V 
Læs mere om aftenens program her 
Se facebook-event


NORDENS LYS


Oplev multimediekunstneren Jean-Baptiste Barrières visuals både d. 29. januar og 1. februar på NJORD
 

NJORD præsenterer også på biennalens andendag værker af  Saariaho. Det eminente Avanti! Chamber Orchestra træder på scenen igen sammen med Jakob Kullberg som solist. På programmet ved denne unikke koncert er desuden en række værker af de fremtrædende, nordiske komponister; Niilo Tarnanen og Hans Peter Stubbe Teglbjærg. Sidstnævnt har skrevet et nyt værk til NJORD Biennale, som uropføres denne aften.
 
Før og efter koncerten er det muligt at opleve den spektakulære installation NOX BOREALIS, som indeholder musik af Kaija Saariaho og visuals af Jean-Baptiste Barrière.Værket inviterer publikum til – liggende - at svæve ind i både lydlige og visuelle abstraktioner over fænomenet nordlys.


NJORD: Nordens Lys
29. januar 2016 kl 18.30: NOX BOREALIS / kl 20.00: Koncert
Dansehallerne, København V 
Læs mere om aftenes program her 
Se facebook-event 

KLANGLIGT DOBBELTPORTRÆT


På billedet: Duo Harpverk (Foto: etcetera.is)

Njords tredjedag byder på et musikalsk dobbeltportræt af Saariaho og komponist Niels Rosing-Schow, og en billedkunstnerisk indføring ved Ove Frankel i kunstnerne Mark Rothko og Barnett Newmans forskellige tilgange til arbejdet med farver, og der er således lagt op til en sansemættet aften i KoncertKirken. 

På scenen står Duo Harpverk (harpe og slagtøj), Hélène Navasse (basfløjte), Richard Korn (kontrabas), Robert Koller (bariton), Jesper Sivebæk (guitar) samt parret Bjarke Mogensen (akkordion) og Josefine Opsahl (cello). Sammen udfolder de danske Rosing-Schow og finske Saariaho, som har fællestræk i deres kompositoriske virke ved bl.a. at arbejde med den spektrale musiktænkning, men også udforsker mødet mellem klangfarver og harmonik på forskellig vis.

NJORD: Dobbeltportræt: Kaija Saariaho og komponist Niels Rosing-Schow
30. januar 2016 kl 18.30: Foredrag / kl 20.00: Koncert
KoncertKirken, København N 
Læs mere om aftenens program her 
Se facebookevent 


I videoen opfører Hélène Navasse Niels Rosing-Schows værk Alliages
 

SAGN & SANSER

Søndag den 31. januar indtager den islandske harpe- og percussionduo Harpverk, fløjtenisten Hélène Navasse, violinisten Geirþrúður Ása Guðjonsdóttir og cellisten Margrét Árnadóttir Københavns KoncertKirkes smukke rum med et koncertprogram, der kredser om inspirationens vekselvirken mellem det universelle og det konkrete, mellem sagn og sanser. Musikken griber tilbage til historiske sagn og riter som f.eks. Kaija Saariahos fløjtekoncert Terrestre fra 2002, der udfolder idéen om fuglen, som en lille satellit i et universelt kredsløb. Og så kan du også glæde dig til hele to uropførelser af komponisterne Ólafur Björn Ólafsson fra Island og Andras Spang Olsen fra Færøerne.

På programmet er også to sanselige værker skrevet specifikt til Duo Harpverk, nemlig svenske Peter Bjuhrs Skins, Strings and Wood og islandske Anna Þórvaldsdóttirs Tactility, som begge tager udgangspunkt i instrumenterne harpe og perkussion og deres materialer. 

NJORD: Sagn & Sanser
31. januar 2016 kl 20.00
KoncertKirken, København N 
Læs mere om aftenens program her
Se facebook-event

ECHOES


Ars Nova Copenhagen optræder sammen med Theatre of Voices ved NJORDs afslutningskoncert. foto: Ditte Capion

NJORDs afslutningskoncert bliver et overflødighedshorn af stemmer, elektronik og visuals, når de to prisvindende vokalensembler Ars Nova Copenhagen og Theatre of Voices tager livtag med Kaija Saariahos organiske og ekspressive klangbilleder. Under overskriften ’Echoes’ byder koncerten på et storslået multimedieshow for otte sangere, elektronik og video. Saariaho sidder selv bag knapperne og styrer de elektroniske kompositioner, mens multimediekunstneren Jean-Baptiste Barrière skaber live visuals.

NJORD: Ekko Ekko
1. februar 2016 kl 19.15: Pre-concert talk v. Kaija saariaho & Jean-Baptise Barrière / 20.00: Koncert
Dronningesalen, den Sorte Diamant, København K 
Læs mere om aftenens koncert her
Se facebook-event

UDSTILLING & WORKSHOP: STILLEBEN & FRYS


Den finske billedkunster Raija Malkas
arkitektoniske installation og Kaija Saariahos radiofoniske værk Stilleben (1987-88) udgør grundlaget for den rumlige installation STILLEBEN, som skabes til NJORD Biennale og kan opleves både under og efter festivalen.


På billedet: Raija Malka. foto: Risto Nieminen

STILLEBEN er i sig selv en klanglig, visuel og rumlig realitet. Den eksisterer kun som et ’fait accompli’. Både i installationen og i musikken lægges forskellige, samtidige virkeligheder oven på hinanden for at forme et enhedsmæssigt, lagdelt, mentalt billede i hvilket de klanglige og rumlige elementer er i konstant bevægelse, i varierede tempi og i forskellige retninger.
I en form for scenisk gestik placerer iden enorme installation den besøgende på en slags scene. Publikum bliver aktør i et spil, til hvilket der er et scenarie, men ingen dramaturgi eller iscenesættelse - ikke engang en tekst.
Installationen STILLEBEN er også en del af workshoppen FRYS for skolebørn i hovedstadsregionen. Her skaber børn i alderen 10-14 år deres eget stilleben. Workshoppen afholdes i samme rum som udstillingen og gennemføres af Ingeborg Okkels og Patricio Fraile i samarbejde med Raija Malka og Kaija Saariaho. Raija Malka har skabt workshoprummet som en del af installationen.

Raija Malka: STILLEBEN
30. januar - 28. februar 2016
Fernisering: Lørdag d. 30. januar kl. 16 - 18. Herefter åbent: Lørdage og søndage kl. 10 - 16
Maskinhallen, Øster Farimagsgade 2D, 1353 København K
Gratis adgang
Se facebook-event 

 

NJORD Biennale: COLOUR OF SOUND
28. januar - 1. februar 2016
København
Læs mere