Mixtur for syv kirkeorgler

De to elektroniske komponister, Jonas Olesen og Sandra Boss, har skabt et nyt værk for Sct. Andreas kirkens unikke orgelsamling. Alle syv historiske landsbykirkeorgler vil være i spil på tirsdag d. 11. marts, når de to komponister udforsker orglernes individuelle lydkarakterer og sætter dem sammen i nye uforudsigelige strukturer.

Sct. Andreas kirken i København huser en fin samling af gamle landsbyorgler som udstilles og med mellemrum danner ramme om koncerter. Orglerne er små landsbykirkeorgler fra slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet, og de er alle bygget i tiden før elektricitet blev almindeligt udbredt. De har derfor oprindeligt været udstyret med pumpeanordninger, som organisten eller en hjælper (en såkaldt kalkant) kunne betjene. Orglerne er havnet hos tidligere overlæge André Palsgård i forbindelse med hans forsøg på at redde kasserede orgler til genbrug for interesserede - såvel privatpersoner som institutioner. Det har de to elektroniske komponister Sandra Boss og Jonas Olesen benyttet sig af, og på tirsdag kan man opleve resultatet.

Ved koncerten præsenteres et helt nyt værk, som er skabt til den unikke orgelsamling og som inddrager alle syv landsbykirkeorgler.
De mange orgler vil blive brugt til at lege med musikkens rumlige aspekter, hvor instrumenterne kan betragtes som et 'flerkanalssystem' af højtalere, hvor toner og klange diffuseres. Sandra Boss og Jonas Olesen vil skabe en 'tilstand af lyd' i kirkerummet, hvor publikum vil blive påvirket både kropsligt og rumligt af lyden.

Sandra Boss (f. 1984) er lydkunstner og komponist. Hun er uddannet fra DIEM, Dansk institut for elektronisk musik, Det Jyske Musikkonservatorium, og arbejder pt. som ph.d.-stipendiat ved Aarhus Universitet.

Jonas Olesen (f. 1979) er elektronisk komponist og driver pladeselskabet BIN, der primært udgiver historisk elektronisk musik. Han arbejder som underviser i elektronisk musikhistorie på DIEM på Det Jyske Musikkonservatorium og som koordinator for lydkunstuddannelsen Nordic Sound Art.

Hør uddrag fra tidligere orgelværk af Sandra Boss og Jonas Olesen her:

DATO OG STED
HVAD
:
KONCERT FOR 7 KIRKEORGLER
HVORNÅR:
Tirsdag den 11. marts 2014, kl. 19.00
HVOR:
 Sct. Andreas Kirken, Gothersgade 148
PRIS:
 Fri entré