Minimalisme i Diamanten

Det Kongelige Bibliotek og huskomponist Wayne Siegel lancerer en nye koncertserie under overskriften Minimalisme i Diamanten. Den første koncert finder sted den 15. september 2016, hvor det danske ensemble Ekkozone boltrer sig i grænselandet mellem klassisk og rytmisk musik.

Af Mie Petri Lind

I denne måned begynder en koncertserie i Den Sorte Diamant med tre ensembler, der har specialiseret sig inden for minimalismen. I løbet af september og november kan minimalistiske hovedværker opleves og koncertserien Minimalisme i Diamanten vil åbne dine øjne og ører for en musikgenre, der gemmer på stor dybde og kompleksitet under en tilsyneladende simpel overflade.

Minimalismen belyses fra flere sider

Serien om minimalisme er kurateret af Det Kongelige Biblioteks huskomponist, Wayne Siegel, i samarbejde med Det Kongelige Bibliotek.

Minimalismen findes i mange kunstarter, men i musikken er den ofte repeterende, stærkt rytmisk med genkendelige melodistykker. Komponistnavne som Steve Reich og Philip Glass er nogle af de ypperste eksponenter for genren, og de vil sammen med mange andre kunne høres i efterårets serie.


Komponist Wayne Siegel står bag efterårets minimalisme-koncertserie.

For at belyse minimalismen ud fra et andet ståsted end det klingende, er der før koncerterne forskellige introduktioner i Café Øieblikket. Den 15. september kl. 19.00 kan man således opleve kulturjournalist Katrine Nyland Sørensen, som introducerer under overskriften Minimalisme og andre kunstarter. Den 3. november kl. 19.00 fortæller forfatter Jakob Levinsen om minimalisme og religion og den 22. november fortæller han om minimalisme i Danmark.

Ekkozone skyder minimalismeserien i gang

Ekkozone lægger ud den 15. september med deres blanding af klassisk og rytmisk musik i deres helt egen stil. Det københavnsbaserede ensemble ledes af perkussionisten Mathias Reumert og er kendt for virtuost at boltre sig i grænselandet mellem klassisk og rytmisk musik. Især inden for minimalismen har Ekkozone slået sit navn fast, og det er således yderst passende, at ensemblet står på scenen ved åbningen af koncertserien.

Ekkozone kommer med seks musikere og præsentere blandt andet Steve Reichs sekstet for to pianister og fire slagtøjsspillere. Værket indspilles live ved koncerten til udgivelse på CD.
Desuden vil Ekkozone spille David Langs The so-called Laws of Nature (1.del) og Morton Feldmans Piano Four Hands.

Minimalismespecialiseret vokalensemble

Den 3. november fortsætter sangerne fra Theatre of Voices serien - de er baseret i Danmark, men er internationalt kendt for deres opførelser af minimalistisk musik. Gruppen blev grundlagt af sangeren og dirigenten Paul Hillier i USA, men er nu fast etableret i Danmark og benytter hovedsagligt danske og regionale sangere/musikere. Ensemblet er fast gæst på bl.a. Edinburgh Festival, på Barbican Centre og i Carnegie Hall i New York, hvor uropførelsen af David Langs The Little Match Girl Passion fandt sted i forbindelse med H.C. Andersen-jubilæet i 2005. Stykket er skrevet til gruppen og vandt i 2008 Pulitzer Prisen.

Theatre of Voices har gennem årene fået skrevet en lang række værker til sig, blandt dem er Steve Reichs Proverb, der er på programmet ved deres minimalisme-koncert i Dronningesalen.

Britisk strygekvartet med minimalismen tæt på hjertet

Britiske The Smith Quartet afslutter Minimalisme-koncertserien den 22. november med et kvartetrepertoire fra nyere tid.

Taler man om klassisk kammermusik, løber strygekvartetten som genre igennem som en rød tråd. Ingen anden konstellation har en så lang tradition og repræsentation af komponister gennem de sidste godt 250 år. Joseph Haydn og John Cage, Brahms og the Beatles, Carl Nielsen og Philip Glass, komponister fra Haydn til Per Nørgård har brugt konstellationen med to violiner, bratsch og cello til at prøve nogle af deres mest ekstraordinære idéer af med.

Den britiske strygekvartet The Smith Quartet har specialiseret sig i kvartetrepertoiret fra den nyeste tid, og særligt minimalismen står dens hjerte nært. Kvartetten har eksisteret i mere end to årtier, og det er blevet til opførelser af mere end 200 nye værker fra komponister som Michael Nyman, Kevin Volans, Donnacha Dennehy, Joe Cutler, Tunde Jegede, Graham Fitkin og Jon Lord.

The Smith Quartet runder Det Kongelige Biblioteks minimalisme-serie af med musik af bl.a. Wayne Siegel, Philip Glass, Graham Fitkin og Arvo Pärt.

Minimalisme i Diamanten
Dronningesalen, Den Sorte Diamant

Ekkozone
Tirsdag d. 15. september 2016 kl. 20

Theatre of Voices
Torsdag d. 3. november 2016 kl. 20

The Smith Quartet
Tirsdag d. 22. november 2016 kl. 20