Masser af ny musik og lyd i Aarhus 2017

Aarhus 2017 har offentliggjort 39 nye programpunkter, som de støtter. Blandt de udvalgte er en lang række lydrelaterede projekter, som kan opleves når Aarhus i 2017 er Europæisk Kulturhovedstad.

Af Mie Petri Lind

Når Aarhus i 2017 er Europæisk Kulturhovedstad kan man opleve et bredt spektrum af kulturelle og kunstneriske projekter – det sikrer støtten til 39 af de projekter som var blevet indsendt til Aarhus 2017s open call. De støttede projekter indgår i det officielle program for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, som byder på et overflødighedshorn af inviterende, levende og eksperimenterende kulturelle oplevelser, der udfordrer vanetænkning, udvider vores kulturelle grænser og bruger kunst og kultur til at gentænke.

Programdirektør for Aarhus 2017 Juliana Engberg udtaler om de udvalgte projekter:
”Vores OPEN CALL henvendte sig til kulturprojekter med en stærk international dimension, og projekter som skiller sig ud med originale ideer og med samarbejder på tværs af kunstarter. Vi har valgt projekter af høj kunstnerisk værdi, som rækker ud i verden og bringer den til Aarhus, og samtidig udviser stor vilje til at træde nye veje. Vi har også lagt stor vægt på, at projekterne har potentiale til at engagere et større publikum,”
 siger Juliana Engberg og uddyber:

”Mange af projekterne demonstrerer Danmarks særlige styrker på den måde, de behandler emner som eksempelvis sociale forbedringer, design og levevis, hvilket ligger i tråd med Aarhus 2017s kerneværdier Bæredygtighed, Mangfoldighed og Demokrati.”

Blandt de støttede projekter findes bl.a. en række ny musik – og lydkunst-relaterede projekter – få et lille indblik i dem her. 

Ensemble Lydenskab:  The Way The Dead Love

Det aarhusianske ensemble Lydenskab præsenterer som en del af Aarhus 2017 en stor, tværæstetisk og multidisciplinær performance skabt i samarbejde mellem danske og europæiske kunstnere. I værket udforsker den prisbelønnede komponist Louis Aguirre seksualiteten og hvordan erotik og sanselighed kan formidles gennem klassisk musik. Dermed tager værket livtag med et aktuelt tema, som siger noget om det at være menneske. Værket udfordrer den klassiske musik ved at lade alle medvirkende musikere overskride deres vante medie. I krydsfeltet mellem klassisk musik og performance vil værket nå et bredt publikum.

Cristian Vogel: THE BALLAD OF AGNETE AND THE MERMAN

Projektet The Ballad of Agnete and the Merman på Aarhus 2017 bygger på fortællingen og symbolikken fra den berømte skandinaviske folkevise Agnete og Havmanden - og kombinerer det med avanceret rumlig lydteknologi og musik af komponisten Cristian Vogel. Forestillingen bringer det mest avancerede, rumlige lydsystem i verden - 4DSound-teknologien fra The Institute of Spatial Sound i Budapest - til Danmark for første gang. Værket blander og kontrasterer en helt ny tilgang til lyddesign med den direkte fysiske effekt af tungt trommespil og improvisatorisk moderne dans.

Marie Højlund & Morten Riis: Rethink the overHEARD

Rethink the overHEARD inviterer borgere i Region Midtjylland til aktivt at tune ind på de daglige lydlige omgivelser. Projektet inddrager på nyskabende måde borgerne i et lydprojekt, der vil inspirere til at gentænke de traditionelle forskelle mellem lyd, musik, støj og miljø. Projektet vil blive realiseret gennem tre forbundne dele:
1. Mekaniske og elektromekaniske udendørsinstallationer, der placeres forskellige steder i Region Midtjylland.
2. Online browser, der live-transmitterer lyd fra de regionale lydinstallationer døgnet rundt
3. Koncerter med nationale bands, hvor optagede lyde inkorporeres. I sit miks af platforme og formater skaber projektet interessante koblinger mellem kunst og helt konkrete hverdagsoplevelser.

Concert Clemens: Triangle Aarhus-Helsinki-Vilnius

Triangle er et interessant kunstnerisk samarbejde mellem tre af de stærkeste vokale aktører fra Litauen, Finland og Danmark. Det er et musikalsk udvekslingsprojekt, der ikke alene præsenterer publikum for store værker, men som også sikrer det skabende miljø af unge komponister en interessant platform for internationalt virke.
Udvekslingen mellem de tre lande har en række faste benspænd:
1. Ved hvert besøg skal værtslandets dirigent/ensemble opføre et værk, der vurderes som særlig repræsentativt for landets tradition
2. Ved hvert besøg i et andet land forpligter de to gæste lande sig på at medbringe en uropførelse af en ung komponist fra eget land, der også tilbydes at komme med på rejsen
3. Hver tilrejsende dirigent forpligter sig til at indgå aktivt i det lokale uddannelsesmiljø under besøget.

Astrid Gjesing & Sisse Lunøe: Dunkeltårn

Dunkeltårn er et nyt lyd- og kunstværk skabt til kysten syd for den nye ydermole i Hvide Sande. Dunkeltårn skal åbne den 21. januar 2017, hvor hele kulturby-året skydes i gang og kommer til at stå året ud. Billedkunstner Astrid Gjesing og komponist Sisse Lunøe har sammen skabt et helt unikt projekt, som bliver en flot markering af, at kulturhovedstaden binder hele regionen sammen.

Værket er en fortælling om naturens overvældende kræfter og de mennesker, der er forlist. Fra fiskere gennem tiden til nutidens flygtningestrømme over Middelhavet. Dunkeltårn er et 3 ½ meter høj trætårn. Lydinstallationen til værket er elektroakustisk og vil bestå af sætninger og enkelte ord, der sammenstilles i et forløb, som rytmisk bestemmes af morsesignalet for nødkald: SOS. Med tematikken om frygt og håb på tværs af landegrænser forbinder værket den lokale historie til Europa.

Teater Katapult: HUman NAture

HUman NAture er et 3D-projekt, der gentænker teaterforestillingen og skaber nye standarder for liveperformance. Med projektet tematiserer Teater Katapult fremmedgørelsen mellem mennesket og naturen. Teaterprojektet foregår som dramatisk lyddesign i flere kommuner, hvor lydoptagelserne peger frem mod en scenisk produktion på Teater Katapult i september 2017, hvor publikum alle bærer hovedtelefoner. Efterfølgende vil lydspor fra produktionen leve videre som AudioMove i regionen og invitere til oplevelser længe efter.

Læs mere om de kulturelle projekter i Aarhus 2014