Lydkunstner på besøg vil have dig til at lytte med skelettet

Den New York baserede lydkunstner Kabir Carter vil have os til at glemme ørerne og lytte gennem skelettet. I februar er han i København for at fortælle om sit arbejde og kommende residency i Danmark.

Af Agnete Seerup

Mandag den 16. februar danner Kunstakademiet i København ramme om en artist talk med Kabir Carter, som præsenterer sine værker og sit kommende DIVA (Danish International Visiting Artists Programme) residency i Danmark dette forår.

Kabir Carter bevæger sig i krydsfeltet mellem performance og installation og udforsker akustiske teknologier og alternative lyttemåder. Ifølge Carter kan nogle af de mest bevidsthedsudvidende lytte-oplevelser opnås, hvis vi tør lægge ørerne på hylden og begynder at lytte på ukonventionelle måder, fx gennem skelettet, gennem kroppen, vores lommetørklæde og andre objekter.

De alternative lyttemåder er også i fokus, når Kabir Carter tager hul på sit DIVA ophold i Danmark til april, hvor han vil lede workshoprækken Working Group for Sound in the Expanded Field. Projektet undersøger lydens rolle i hverdagslivet, og Kabir Carter står for træningen af deltagerne, der skal lære at lytte med andre dele af kroppen end ørerne alene for derved at frigøre sig fra lytningens normbundethed. Workshoppens resultater præsenteres og udstilles på Museet for Samtidskunst i Roskilde.

Kabir Carter fortæller om sit projekt i Istanbul på Vimeo.

Carters værker har optrådt og været udstillet i hele verden, på bl.a. Galerija Škuc, Ljubljana (2011); PiST Interdisciplinary Project Space, Istanbul (2011); the Frances Young Tang Teaching Museum and Art Gallery, Saratoga Springs, New York (2011); CTM  (2011); Inter Arts Center, Malmö (2010); Overgaden I København (2010); Diapason Gallery, New York (2005, 2010) og the Studio Museum in Harlem, New York (2009). For nyligt har Carter arbejdet med en serie performances, der slører de fysiske og akustiske grænser mellem krop, arkitektur og mikrofonens membran (Latvian Centre for Contemporary Art and Gesellschaft für Aktuelle Kunst Bremen, 2014), en luft- og strukturbåren lydinstallation til en museumselevator (Tang Museum, 2011) og genskabelsen og præsentationen af Maryanne Amachers lydarbejde (daadgallerie, 2012). Og så har han samarbejdet med blandt andre Simon Leung og Yvonne Rainer i performanceværket ACTIONS! (The Kitchen 2013).

DIVA residency ordningen, som Carter tager del i, er sat i verden af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Billedkunst med ønsket om at fremme internationaliseringen af det danske kunstmiljø gennem den dialog, der opstår, når udenlandske billedkunstnere møder danske aktører på området. Med DIVA-programmet kan aktører i det danske kunstliv invitere udenlandske billedkunstnere til et netværksskabende residiencyophold i Danmark i en periode på 14 dage til 3 måneder.

Artist Talk med Kabir Carter.

Mandag d. 16.2.2015, kl. 16.30.

Det Kongelige Danske Kunstakademi, Kongens Nytorv 1.

Indgang ved den italienske trappe (følg skiltningen)