Lydkunst del af nyt koncept på Glyptoteket

Glyptoteket lancerer torsdag den 26. marts sit nye aftenkoncept Slow, der blandt andet inviterer til fordybelse i den ny, eksperimenterende musik og lydkunst, som vil være en fast del af programmet.

Af Agnete Seerup

Nu bliver det muligt at mærke suset fra soundscapes, lydinstallationer, akustisk og elektronisk musik i Glyptotekets bjergtagende omgivelser, hvis huggede granit og marmor lover en svimlende rumklang.

Glyptoteket har skabt et nyt aftenkoncept under titlen Slow. Det betyder, at museet åbner dørene mellem 17 og 22 på udvalgte torsdage i 2015 for at byde indenfor til omvisninger, talks i Caféen, mad i Festsalen og ikke mindst koncertperformances i den store vinterhave med sine 100 år gamle palmer; lydinstallationer blandt busterne og musik fra balkonerne samt en lang række aktiviteter, der går helt tæt på kunsten. Det er tanken bag museets nye koncept, at Glyptoteket skal føles som et langsomt sted – et eftertænksomhedens rum, hvor lydkunst og ny, eksperimenterende musik også vil blive en fast del af torsdagsprogrammerne. På premiereaftenen torsdag den 26. marts løfter Glyptoteket også sløret for sine nye, avancerede lyssætning, der skal skabe en særlig intim og magisk museumsoplevelse, når mørket falder på. Temaet til torsdagens premiere på Slow. er meget passende TID.

Lydkunst og musik på programmet

Til premieren præsenterer Glyptoteket tre lydkunstnere og komponister i løbet af aftenen:

Leif Inge – 9 Beet Stretch

Den norske lydkunstner og komponist Leif Inge, der er aktuel på årets Maerzmusik, har skabt en 24 timer lang elektro-akustisk version af en af den klassiske musiks helt store mesterværker: Beethovens 9. symfoni (1824). Værket opføres i samme rum som Glyptotekets store Beethoven statue. Her kan du høre 4. satsen, Ode An die Freude (Til glæden), i Leif Inges udstrakte version. 9 Beet Stretch er skabt ved at strække lydoptagelsen fra en indspilning af Beethovens 9. symfoni ud, så optagelsen kommer til at vare 24 timer. Det lod sig gøre første gang i 2002 på det Norske Center for teknologi i Musik og Kunst i Oslo. Den første offentlige elektroakustiske koncertopførelse af 9 Beet Stretch fandt sted 16.-17. april 2004 i Wisconsin. I weekenden 27-29. marts opfører Leif Inge 9 Beet Stretch i sin fulde længde på Maerzmusik i Berlin.

SØS Gunver Ryberg – Lydperformance i Vinterhaven

SØS Gunver Rybergs udtryk er kendt for sin stærke transformative kraft, for sinde insisterende rytmer og sin dybe udforskning af teksturer og klange. Til premieren på Slow har hun skabt en site specific lyd-installations-koncert til Glyptotekets Vinterhave med udgangspunkt i tiden og forgængeligheden. Værket udforsker sten og opløsningen af form, mens lydmaterialet får krop i samspil med skulpturernes dramatiske fortællinger

Jacob Kirkegaard – Else Marie Pade i Vinterhaven

Lydkunstner Jacob Kirkegaard opfører hovedværker af den elektroniske pioner Else Marie Pade (f. 1924), skabt i perioden 1958-1995. Værkerne er udvalgt og restaureret af Jacob Kirkegaard i samarbejde med Dubplates i Berlin og genudgivet i på Important Records i 2015.

SLOW byder indenfor igen torsdag den 30. april, hvor temaet er MAGT og torsdag den 28. maj, hvor temaet vil være BEGÆR.

Læs mere om SLOW her