Lydhør udgiver ny orgelmusik

Det nystartede pladeselskab Lydhør holder releasekoncert for Rasmus Kjærs Orgelimprovisationer. Aftenen byder også på to koncerter af Christian Windfeld på strøget bækken og Frederik Sakham på solo bas.

Af Tobias Linnemann Ewé

Orgelimprovisationer udsættes det musikkulturbærende kirkeorgel for en undersøgelse af dets klangmuligheder gennem Rasmus Kjærs improvisationer. Pladen er blevet til gennem en række aftensessions, hvor orglet har fået et andet liv med hjælp fra lydtekniker og producer Jeppe Højgaard.

Lydhør er et nyt pladeselskab, der fokuserer på improviseret eksperimentel musik. I en anmeldelse på Seismograf skriver Mads Led Behrend: ”Lydhør udgiver vinylplader, som alle hviler på et enkelt konceptuelt fundament: at rette fokus mod improvisationens situation, ved at fremhæve det konkrete sted de forskellige improvisationer udfolder sig i – en tilgang som personerne bag selv vælger at kalde ’situerede improvisationer’.”

Orglet vågner op på ny

Musikken er indspillet i maj-juli 2014 i Filipskirken på Amager på det gamle Marcussen & Søn pibeorgel, der tidligere stod i Kastelskirken. Registre trækkes halvt ud, så luften ikke kommer helt ud i piberne, og der skabes en dissonans af overtoner eller falske, klagende udbrud. Der opstår også vibrerende lydbølger, som går i forbindelse med hinanden og skaber nye rytmiske forløb. Musikken ligger i et krydsfelt mellem tidlig dronemusik, avant-garde kompositionsmusik og lirekassemusik. Rasmus Kjær beskriver musikken som lyden af et orgel, der vågner op efter dets daglige pligter og fortæller en historie, som går på tværs af musiktraditioner og direkte i materialet på instrumentet.

Til releasekoncerten kan du også opleve Lydhørs medejer Christian Windfeld, som tidligere på året udkom med selskabets anden udgivelse, Førstepersonental, som er en række optagelser foretaget i skove, middagslokaler og tomme biblioteker rundt omkring i Aarhus. Derudover spiller Frederik Sakham værker for solo bas.

LYDHØR#5
19.30, 27. august 2015
Filips Kirke
Kastrupvej 57, 2300 København S
Fri entré.

Læs mere