The Lake skruer op for radiokunsten

Den online radiostation The Lake puster igen i år liv i radiokunsten og får otte nordiske kunstnere til at skabe ny lydkunst til æteren. Works for Radio har premiere den 14. januar i Cinemateket og transmitteres live via nettet.

Af Helene Buchhave Lind

For andet år i træk lancerer den danske online radiostation The Lake Radio Works for Radio, som præsenterer ny og aktuel radiokunst til et lyttearrangement i Cinemateket i København. Aftenen byder på otte af nordens førende lydkunstnere, som alle har skabt nye kompositioner specifikt til radiomediet og særligt til dette arrangement.

Works for Radio transmitteres live fra Cinemateket, hvor alle kunstnere er til stede for at præsetnere de nye værker for både aftenens publikum og lytterne på thelakeradio.com. Rasmus Cleve Christensen og Jan Høgh Stricker, som sender podcastmagasinet Lyt Dybt på The Lake i samarbejde med magasinet Seismograf, er aftenens værter. Til slut spiller The Lake DJ-team op i Asta bar og byder på en kold øl. 


Det er andet år i træk, at The Lake inviterer til Works for Radio. Sidste år præsenterede den digitale radiostation nye radioværker i Nikolaj Kunsthal.

The Lake puster nyt liv i en gammel tradition

Radiokunst har som genre en lang tradition indenfor de europæiske public service-institutioner, hvor kunstnere, forfattere og komponister skabte værker specifikt til æteren. Den praksis er i Danmark nærmest uddød. Men nu gentænker og aktualiserer The Lake det kunstneriske format og spørger udvalgte kunstnere, hvordan kunst skabt til radioen kan lyde i 2017? 

På programmet er en gruppe af nordiske kunstnere, der foruden samtids- og lydkunstnere tæller en mediearkæolog og et performancekor. Kurateringen af kunstnere til Works for Radio har taget form som en stafet, hvor The Lake i første omgang har kommissioneret værker fra Kim Hiorthøy, Mariam Wallentin, Jussi Parikka samt Henriette Heise. Efterfølgende har de fire kunstnere hver peget på en kunstner, der herefter er inviteret til også at bidrage med et lydværk. 

Kim Hiorthøy inviterer Dag Johan Hauderud

Den norske musiker og grafiske designer Kim Hiorthøy har udover at skabe sit eget værk til årets Works for Radio inviteret kultforfatter og filmskaber Dag Johan Haugerud til at deltage som kunstner. De to nordmænd har tidligere samarbejdet om filmen Som du ser mig fra 2012, hvor den norske melankoli og subtile humor kommer til udtryk. Som musiker har Kim Hiorthøy udgivet adskillige albums, hvor fragmenter af folk, free-jazz, lo-fi elektronika, acid house og field recordings sniger sig frem. 


Kim Hiorthøy - Mandarinerna

Mariam Wallentin inviterer Nadine Byrne

Den svenske guitarist og sangerinde Mariam Wallentin, også kendt fra duoen Wildbirds & Peacedrums, har inviteret multikunster Nadine Byrne til at skabe et nyt værk til søens radiostation. Værket Gretta vidner om, hvordan Nadine Byrne nægter at holde sig til én udtryksform, men gør brug af både billedcollager, elektronisk musik og poesi:


Nadine Byrne - Gretta  

Mariam Wallentin har en forkærlighed for soul, orgellyde, eksperimenterende jazz og elektronisk musik og ud af dette udspringer hendes soloprojekt Mariam The Believer. Hun har tidligere spillet koncert på Jazzhouse under Copenhagen Jazz Festival og bliver med sin hypnotiske glød fremhævet som en af nordens stærkeste stemmer.
 

Mariam The Believer - Somewhere Else

Jussi Parikka inviterer Geraldine Juarez

Den finske mediearkæolog Jussi Parikka og den svensk-mexikanske samtidskunstner Geraldine Juarez er begge professorer ved Winchester School of Art, hvor de beskæftiger sig med teknologisk kulturforståelse og æstetik. Jussi Parikka har fået bred international opmærksomhed for sit medieteoretiske arbejde og kritiske tilgang til netværkskultur, æstetik og mediearkæologi. Bøgerne omfatter medie-økologi-trilogien Digitale Contagions (2007), Insect Media (2010) og senest A Geology of Media (2015), som handler om den tekniske mediekulturs gigantiske affaldsbyrde.

Geraldine Juarez bevæger sig indenfor, hvad man kunne kalde finanskunst. Med udgangspunkt i en kritisk stillingtagen til neoliberal økonomisk tænkning og aktiemarkedets betydning for vores oplevelse af tid, har hun skabt værkerne Flash Watch og Flash Clock, som hun i 2013 udstillede på galleriet Science Friction på Nørrebro. Bliv klogere på Geraldine Juarez værker her.


Geraldine Juarez: Some People just want to see the market crash

Henriette Heise inviterer Syvende og Sidst

Billedkunstner Henriette Heise inviterer Performancekoret Syvende og Sidst, som består af otte kvinder, der gennem flere år har sunget, skreget, mumlet, lavet lyde og koncerter. Koret har med forskellig tilgang til lyd, musik og performance indgået et intimt og eksperimenterende samarbejde, hvor de arbejder med krop og stemme indenfor et improvisatorisk felt med udgangspunkt i rum og akustik.

Henriette Heise er lektor på Kunstakademiet i København og medlem af kunstnersammenslutningen Den Frie. I sit kunstneriske virke arbejder hun på tværs af medier, formater og materialer og ser det som sit ansvar som kunstner at «forsvare det skrøbelige».


Henriette Heise - We Object 


The Lake Radio præsenterer Works For Radio
Lørdag den 14. januar kl. 19.30
Cinemateket, Gothersgade 55
Billetter 100 kr. / 80 kr. for medlemmer af Cinemateket
Køb billet her
Facebook event