The Lake præsenterer Terry Riley og nyt værk af CAAST

I sommermånederne kan du opleve Ordrupgaards Hammershøi-udstilling i levende samspil med ikonisk, amerikansk minimalisme og eksperimenterende performance. The Lake præsenterer henholdsvis Terry Rileys værk In C, der bliver opført af otte saxofoner og percussion, og performancegruppen CAAST, der skaber et nyt stedsspecifikt værk til udstillingen.

Af Camille Roth

Internet-radiokanalen The Lake Radio sætter musik, lyd og performance til Ordrupgaards store udstilling Hjemme hos Hammershøi over to søndage den 19. juni og 31. juli 2016. Udstillingen løber fra den 4. marts til 7. august og markerer hundredeåret for kunstneren Vilhelm Hammershøis død i 1916. Den samler interiørværker, som den danske maler malede i sit eget hjem på Strandgade 30 på Christianshavn. 


Vilhelm Hammershøi. Interiør. Med klaver og sortklædt kvinde, 1901, Ordrupgaard, København. Foto: Pernille Klemp

Værkerne er kendetegnet ved deres nuancerede portrættering af lyset og farvernes spil i de ellers tomme og minimalistisk indrettede stuer. Enkeltheden i motiverne giver plads til at dvæle ved detaljerne ved rummenes udformning, lysindfaldets linjer og stemningen i malerierne. Og alt dette bliver sat i spil, når Terry Rileys minimalistiske værk In C udfolder sig live i Ordrupgaards flotte lokaler i Charlottenlund og dermed sætter lyd til de ellers så tyste billedmotiver.

Den minimalistiske klassiker In C får nyt liv hver gang den opføres

Den amerikanske komponist Terry Riley var i 1960’erne en af de første til at definere den nye minimalistiske retning indenfor klassisk musik og har siden samarbejdet med Fluxus-bevægelsen og inspireret komponister som Steve Reich og Philip Glass. Det repetitive pulserende værk In C skrev han allerede i 1964 og det er siden blevet en fast reference indenfor den moderne musiks historie. Musikken er minimalistisk opbygget af gentagne små melodistrukturer, der udfolder sig gennem en række variationer. 

Værket er skrevet for et udefineret antal musikere og en udefineret varighed, så de noterede melodiske figurer i værket kan fortolkes frit i både instrumentation og har været opført i alt fra 15 til 90 minutters varighed. Hver gang det opføres lever værket således på ny, ligesom at der findes ikke én rigtig indspilning. En række fortolkninger og remixes af In C er blevet udgivet samlet i 2009 og kan høres i uddrag på siden In C Remixed og omtales i Radiolabs podcast om samme værk.    

Musikalsk optog gennem Hammaershøis stille stuer

Søndag den 19. juni kan du opleve In C i en konstallataion af otte saxofoner og percussion, som vil opføre værket som et optog gennem Ordrupgaards udstilling af Hammershøis interiør-malerier. Komponist og musiker Anders Lauge Meldgaard, også kendt fra Frisk Frugt, har arrangeret værket til lejligheden, og det vil gennem ca. 60 minutter udfolde sig i samspil med udstillingsrummenes særlige akustik og udtryk. De otte saxofoner vil blive spillet af Danielle Dahl, Niels Lyhne Lykkegaard, Lis Raabjerg Kruse, Anders Lauge Meldgaard selv, Benjamin Koppel, Laura Toxværd, Mads Egetoft og Ali Badreldin, og de vil have musikalsk selskab af perkussionisterne Ying-Hsueh Chen og Mads Forsby.


Anders Lauge Meldgaard

Oplev det nye udstillings-specifikke hørespil af CAAST

Søndag den 31. juli har du igen chancen for at opleve Hammershøi-udstillingen og Ordrupgaards flotte lokaler i samspil med lyd og performance, når CAAST tager specifikt udgangspunkt i udstillingens rum og tema i en ny eksperimenterende hørespilsperformance. 

Performancegruppen CAAST består af fremtrædende personer fra den eksperimenterende musikscene; Tobias Kirstein fra Mayhem, Cæcilie Trier fra Choir of Young Belivers og Chimes and Bells, Andreas Führer fra yoyooyoy samt Asger Hartvig og Simon Latz fra Af med hovedet-kollektivet. Gruppen har tidligere fremført dramatiske tekster af bl.a. Antonin Artaud, Bertolt Brecht og Leif Panduro på Det Kgl. Teater, Sorø Kunstmuseum, Brecht Dage og Our Living Room Gallery i Los Angeles.


CAAST på Hofteatret, G((o))ng Tomorrow 28.10.2015 Foto: Lars Bjørnø

The Lake præsenterer Terry Rileys In C
Søndag d. 19.juni 2016 kl. 15

The Lake præsenterer CAAST performance
Søndag den 31.juli 2016

Udstillingen Hjemme hos Hammershøi
Ordrupgaard, Vilvordevej 110, Charlottenlund
Entré til muséet: 110 kr. / Studerende 100 kr.
Koncert og performance er gratis, når entré til museet er betalt
Læs mere
her eller på facebook