The Lake præsenterer lydkunst til internetradio

Den 9. januar inviterer The Lake Radio til en genoplivelse af lydkunst i radioen med det helt nye projekt Works For Radio. Otte af nordens mest interessante lydkunstnere uropfører værker skrevet specielt til lejligheden i Nikolaj Kunsthal, og arrangementet transmitteres live på thelakeradio.com.

Af Cecilie Penney

Den uafhængige internetradio The Lake Radio går 2016 i møde med lanceringen af projektet Works For Radio og tager hermed lydkunsten ind i radioen. Projektet præsenterer otte nordiske kunstnere, der alle komponerer lydværker specielt til The Lake. Du kan opleve uropførelsen af værkerne den 9. januar i Nikolaj Kunsthal eller live på thelakeradio.com.

Kasper Vang fra The Radio udtaler om projektet:

“Fra starten har The Lake haft en ambition om, at være med til at skabe helt ny kunst. Radio- og lydkunst har faktisk en lang tradition i de statslige public service-institutioner, hvor man tidligere inviterede kunstnere til at skabe lydværker specifikt til radioen. Den praksis er i Danmark nærmest uddød. Med Works for Radio vil vi gerne forsøge at genoplive traditionen og høre en række kunstneres bud på, hvad lyd i radioen kan være.”

The Lake har i første omgang inviteret de fire kunstnere CM von Hausswolff (SE), Hildur Guðnadóttir (IS), Jana Winderen (NO) og Pejk Malinovski (DK) til Works for Radio. De fire har udvalgt henholdsvis Klara Lewis (SE), Skuli Sverisson (IS), Maia Urstad (NO) og Gry Bagøien (DK) til også at skabe værker til projektet. De otte lydkunstnere udgør dermed nogle af nordens mest interessante lydkunstnere i øjeblikket.

Fokus på svensk lydkunst

Works for Radio præsenterer to svenske kunstnere, der udforsker lyd på hver deres måde. 
Carl Michael von Hauswollf er kendt som en eksponent for svensk eksperimentalmusik og lydkunst. Han udforsker elektricitet, frekvens og klang - ofte med et minimalistisk udtryk.

 
CM von Hausswolff, Torturing with Red Light live på Lausanne Underground Film & Music Festival 2010

Den unge lydalkymist Klara Lewis arbejder med field recordings, filtrerede og distortede lydminiaturer og rytmiske strukturer. I 2014 imponerede hun verden med debut EP’en Ett, som udkom på det anerkendte label Editions Mego.


Klara Lewis, Ett

Prisvindende radioproducer og acapellasang

Også danske Pejk Malinovski kan opleves i Nikolaj Kunsthal den 9. januar. Malinovski har tidligere produceret radiodramaer og lydkunstværker til bl.a. den New York-baserede radiostation WNYC. I Danmark er han kendt som medstifter af podcastmagasinet Third Ear og har vundet en række internationale radiopriser som f.eks. Prix Europa i 2014 for bedste, europæiske radiodrama med Everything, Nothing, Harvey Keitel.


The Truth Podcast, Everything, Nothing, Harvey Keitel

Herudover kan du kan opleve den eksperimenterende sangerinde Gry Bagøien, der forener acapellasang og field recordings. Hun er kendt som den ene halvdel af den elektroniske konstellation Æter og har samarbejdet med tidligere percussionist i Einstürzende Neubaten, F.M. Einhet.

 


Gry Bagøien, Confusion

Kassetteradio og uhørlige lyde

Norske Maia Urstad arbejder med lyd i forskellige kunstprojekter, installationer, stedsspecifikke koncerter, teater og film. I hendes seneste projekter arbejder hun med CD’er og kassetteradioer til udendørs og indendørs lydinstallationer og performances.

Fra Norge kommer også Jana Winderen, som udforsker de lyde, mennesket ikke kan høre og lyde fra steder, som er svære at få adgang til. Hun arbejder med den nyeste teknologi og bruger field recordings som kernemateriale.


Jana Winderen, Out of Range

Islandske eksperimenter

Den islanske cellist Hildur Guðnadóttir bevæger sig i grænselandet mellem neo-klassisk musik, drone og elektronisk musik. Hun har spillet med navne som Throbbing Gristle, The Knife og Animal Collective og har komponeret musik til bl.a. den danske film Kapringen.  


Hildur Guðnadóttir, Erupting Light

Works For Radios andet islandske indslag kommer fra bassist og komponist Skúli Sverrisson. Sverrisson er kendt for sine overraskende lyde, kompositoriske strukturer og evne til at forvrænge bassens lyd på et utal af måder.


Skúli Sverrisson live på Iceland Airwaves 2009

The Lake: Works for Radio premiere
9. januar 2016 kl. 17
Nikolaj Kunsthal, Nikolaj Plads 10, 1067 København K
50 kr. / 
Køb billetter her

Læs mere om Works for Radio her