Kunsten har guitaren i centrum

Oplev en perlerække af kompositioner for guitar, når Frederik Munk Larsen spiller ny musik på Kunsten i Aalborg lørdag den 10. december.
På programmet er både danske førsteopførelser og et værk skrevet specielt til lejligheden. 

Af Line Wium Olesen

Snow Mask Group og Kunsten i Aalborg inviterer til Lunch-koncert med den velrenommerede guitarist Frederik Munk Larsen. Lørdag den 10. december kl. 14 kan du opleve en lang række guitarværker skrevet af vægtige komponister på scenen for ny kompositionsmusik. Programmet byder på værker af Bent Sørensen, Rei Munakata, Simon Steen-Andersen, Ivan Olsen, Jeppe Just Christensen og Erika Vega.

Bent Sørensens melankolske valse

Det danske komponistkollektiv og ensemble Snow Mask Group er arrangørerne bag koncertkonceptet Lunch-koncert i Aalborg. Samtlige koncerter i rækken er solokoncerter med førende danske musikere, og hver koncert har fokus på et nyt instrument. En del af konceptet er, at den pågældende solist uropfører et værk skrevet specifikt til ham/hende og i anledning af koncerten. Lørdag den 10. december præsenterer Snow Mask Group guitaristen Frederik Munk Larsen, som opfører en imponerende række af ny kompositionsmusik på Kunsten i Aalborg. 

Frederik Munk Larsen er en særdeles aktiv sologuitarist, som har turneret det halve af verden rundt både som solist og som en del af forskellige danske og internationale ensembler. Hans repertoire rækker fra renæssancen til ny kompositionsmusik, hvor en række komponister har skrevet værker specifikt til ham. 

Enkelte af disse værker kan du opleve på Kunsten i Aalborg, hvor Munk Larsen bl.a. spiller Bent Sørensens værk Midnight Mazurka dedikeret til guitaristen i 2006. I koncertprogrammet indgår flere af komponist Bent Sørensens værker, som Frederik Munk Larsen har indspillet og udgivet på CD'en WITHIN (2008). Her er der tale om en række melankolske valse, der hører under den samlede titel Melancholy DancesShadow SicilianoDolls March - Dark Jig og Angelus Waltz. Sidstnævnte er inspireret af Bent Sørensens fascination af maleriet L’Angelus af den franske maler Jean-Francois Millet, hvor to bedende mennesker lytter til kirkeklokkernes aftenkald. Angelus Waltz er oprindeligt bestilt af og skrevet til den amerikanske guitarist David Starobin.


Udsnit af Jean Francois Millet, L'angelus, olie på lærred, 1857-1859, Musée D'Orsay, Paris.  

Bach på bagsiden

Denne lørdag kan du også opleve Johan Sebastian Bach’s suite Cappriccio on the departure of his dearly beloved brother i nye klæder. Simon Steen-Andersens værk Beloved Brother er to satser fra netop denne suite omskrevet til 'bagsiden' af en guitar. Opførelsen af værket kræver stor koncentration og en skarp teknik fra musikerens side. Ved at dæmpe strengene og slå dem an med en speciel teknik og nøje præcision hører man kun ’bagsiden’ af strengelyden. Dette resulterer i ekstremt bløde og tynde toner, og samtidig opstår en form for perkussion, som bliver en integreret del af musikken.

Rejsen ud i interessante guitarteknikker forstætter i Jeppe Just Christensens Ground vol. 8 II og III for forstærket akustisk slide-guitar. Ground vol. 8 består af tre dele, hvoraf de sidste to dele bliver spillet til lunch-koncerten. De er alle skrevet til Frederik Munk Larsen i 2008.   

Zakazakazaka

På programmet finder du også en dansk førsteopførelse af den japanske dirigent og komponist Rei Munakata. Værket med den klanglige titel Zakazakazaka er fra 2016 og er altså et af de nyeste værker fra den prisvindende Munakatas hånd. Rei Munakata er blevet rost for sine fortolkninger af avantgardemusikken og for sit virke som dirigent i ensembler som SCENATET og Curious Chamber Players. Han har markeret sig som en af de mest interessante unge dirigenter indenfor ny og eksperimenterende musik.

Endnu en ung og interessant komponist bidrager med en dansk førsteopførelse. I sine seneste værker har mexicanske Erika Vega udforsket forholdet mellem musik og poesi. Hvordan det kommer til udtryk i værket Y Sueña que su sueño se repite (dansk: Og han drømmer, at hans drøm gentages) kan du høre på lørdag. Endelig er en af arrangørerne bag koncerten, og medlem af Snow Mask Group, guitarist og komponist Ivan Olsen repræsenteret på programmet med uropførelsen af værket Cracks skrevet til Munk Larsen i anledning af Lunch-koncerten på Kunsten i Aalborg.

En koncertrejse til fods 

Frederik Munk Larsen er uddannet på konservatoriet i Aarhus, Köln og Barcelona med solisteksamen fra Aarhus i 2001. Han har modtaget adskillige priser for sit virke. At Munk Larsens virke også rummer fantasi og befinder sig langt fra mulige elfenbenstårne viste han, da han i sommeren 2013 under overskriften ’Klangveje – en koncertrejse til fods’ gennemførte en usædvanlig koncertturne, hvor han med guitaren på ryggen vandrede 600 km igennem store dele af Danmark for alene og i samspil med lokale musikere og komponister at spille 17 koncerter fordelt på 24 dage.

Lunch-koncert: Frederik Munk Larsen
Lørdag den 10. december kl. 14.00
Kunsten, Aalborg
Billetpris: 100 kr.  

Foto øverst i artiklen: 1 guitar, 2 fødder og 3 færger. Det var alt, Frederik Munk Larsen havde brug for, da han krydsede Danmark med sit tournéprojekt 'Klangveje' i 2013.