Kunst og Censur - et seminar om det uudtalte

Den danske kunsterduo Signe Klejs og Niels Rønsholdt arbejder sammen med kunstnere fra Sifenlv New Media studio i Beijing på udviklingen af det interdisciplinære musikperformanceværk ’Looking for Courage’, der uropføres i København til august og Shanghai i oktober. I den forbindelse afholdes et seminar om kunst og censur.

Af Sandra S. Borch

Hvilke konsekvenser har censur på kunsten? Hvilken forskel er der på censur fra kunsten selv og fra kunstens omverden? Det er blandt de spørgsmål, som tages op til diskussion ved seminaret Kunst og Censur 8. marts. På seminaret vil en række kompetente oplægsholdere give sine bud på censurens mange former og veje, dens konkrete og subtile brug af censurerende kræfter, og de vil diskutere hvilke tendenser i tiden, der nærer disse kræfter. Seminaret har et flot line up af diskussionslystne debattører: Larissa Sansour og Markus Öhrn, som begge er kunstnere; jurist og debattør, Jacob Mchangama; sociolog Rasmus Willig; forsker/kunstner Mick Wilson; Ajla Prohic og Ellie Jokar - to af skuespillerne i og bag programmet Det Slører. Hassan Preisler, skuespiller, instruktør, forfatter, er seminarets moderator.

Seminaret indledes med en præsentation i form af et levende indblik i en workshop med projektet Looking for Courage, som er et kunstnerisk udviklingsprojekt baseret på samarbejde mellem komponist Niels Rønsholdt, mediekunstner Signe Klejs, lydkunstner Feng Jiangzhou, videokunstner Lin Zhang, forfatter Camilla Hübbe, instruktør Charlotte Munksø samt mezzo sopran Loré Lixenberg, strubesanger Wu Tingcui og performer Liu Zheng. Det kunstneriske udviklingsprojekt er tilknyttet Den Danske Scenekunstskole i København og er produceret af OperaNord.

Trailer for projektet Looking for Courage.

Seminaret byder på oplæg af:

Larissa Sansour - en palæstinensisk kunstner, der med sine interdisciplinære værker undersøger, hvad det vil sige at være et folk uden et land.

Markus Öhrn - installationsvideokunstner og skaber af den 49 timers lange film Magic Bullit, bestående af samtlige bevarede filmcensurklip i den svenske Stats Biografbureaus arkiv.

Jacob Mchangama - jurist, samfundsdebattør og direktør i tænketanken Justitia, der sætter fokus på hvordan øget overvågning og kontrol fra myndighederne påvirker og truer danskernes frihed og retssikkerhed.

Rasmus Willig - sociolog og forsker i begrebet ’kritik’ peger på den nye type markedscensur, der er til fare for den frie og kritiske debat.

Mick Wilson - kunstner og forsker sætter fokus på censur som moralsk panik.

Ajla Prohic og Ellie Jokar - to af skuespillerne i og bag programmet Det Slører.

Hassan Preisler - skuespiller, instruktør, forfatter - er seminarets moderator

Seminaret foregår på engelsk og tilmelding finder sted HER.

HVAD: Seminar om Kunst og Censur
HVOR: Den Danske Scenekunstskole København
HVORNÅR: 8. marts kl. 11:00 - 19:00