KoncertKirken åbner dørene for fire dage med orgel-lydkunst

Organ Sound Art Festival 2016 byder på danske og internationale lydkunstnere der udforsker orgelets uendelige muligheder over fire dage fra den 25. - 28. maj 2016.

Af Camille Roth

Orglet er et af de ældste instrumenter i den vestlige musikhistorie og har gennem tiden været forbundet med et utal af traditioner, ritualer og musikalske udtryk. Derfor er det heller ikke underligt, at mange af nutidens eksperimentende musikere og lydkunstnere har kastet sig over at udforske instrumentets mange klanglige muligheder.  

Når KoncertKirken inviterer til Organ Sound Art Festival kan du gå på opdagelse i orgelets verden, når lydkunstnere fra nær og fjern udforsker orgler og deres lyde i alle afskygninger. De fire dage vil byde på musikere og lydkunstnere der har arbejdet med alt fra stue- og pibeorgeler til de store integrerede kirkeorgler, og fra harmoniske kompositioner til droneværker og kombinationer med objekter og elektronik.

Orgelkollision og opbyggelige lydskulpturer

Når festivalen for orgel-lydkunst skydes i gang onsdag den 25. maj 2016 sker det med et brag af en Orgelkollision af lydkunstnere og komponister Christian Rønn og Maria Laurette Friis. I værket spiller de to kusntnere på orgel, mixer og synthesizere fra hver deres ende af KoncertKirken, så den massive lyd kolliderer og skaber mikrotonegenererende rum i midten af kirkerummet.

I onsdagens anden koncert arbejder den franske lydskulptør og perkussionist Antez også med lydens fysiske og materielle karakter i værkrækken Continuum. Med udgangspunkt i perkussion og fundne objekter opbygger han langstrakte, soniske teksturer, der udfordrer grænserne for den auditive perception. Ved at gnide materialerne mod hinanden, skaber han variationer i mikrovibrationer, der strækker sig fra det infra- til det ultrasoniske register.

Torsdag den 26. maj byder først på en koncert med Michael Mørkholt, der også er kendt fra musikalske projekter som Lille Kommune, Solhorn, Anden Enhed og Æmæx. Han vil præsentere en skitse til generativ harmonimusik for vocodet kirkeorgel, pitchshiftet rumklang og synthesizer.

Derefter kan du høre den finske musiker Antti Tolvi, der arbejder med langvarige droneværker for kirkeorgler. Antti Tolvi har praktiseret musik i flere årtier og har været igennem perioder med inspiration fra naturens vindinstrumenter, klassisk indisk musik og minimalisme. Nu har han vendt sig mere mod lydkompositioner for 4-kanals systemer, installationer og orgler, og udforsker især de lyduniverser der opstår i lag af synth-, klaver- og orgelklange.

Lyden af tiden og historien

Lydkunstner- og komponistduoen Sandra Boss & Jonas Olesen optræder på Organ Sound Art Festivalens tredje dag. De er kendt for at kombinere instrumenter og maskiner fra forskellige perioder af historien og vil på festivalen inddrage både orgellyde og elektronik i deres koncert.

Derefter vil jazzpianisten Simon Toldam folde sig ud på kirkeorgel i en undersøgelse af orglets klanglige muligheder. Inspireret af træ, piber, rum og langsom tid, vil Toldam spille en orgelsolo, der markerer et nedslag i tid og rum.


Koncertkirkens orgel, opført i 1926

Afslutning med to internationalt anerkendte organister

Efter orglets lyd er blevet udfordret, vendt og drejet i tre dage, hylder festivalen instrumentets mere klassiske tradition på afslutningsaftenen. Den første koncert er med den verdenskendte, japanske organist Yuzuru Hiranaka, der har turneret i både Japan, USA og Europa. Yuzuru Hiranaka har haft bopæl i Danmark siden starten af 1990’erne, og udover at undervise i orgel på konservatoriet, spiller han til daglig på Danmarks største orgel i Sankt Johannes Kirke i København N.

Derefter kan du afslutninsvist opleve den italienske organist Matteo Imbruno, som er fast organist i den berømte Oude-kirke i Amsterdam. Han har ligesom Yuzuru Hiranaka turneret i det meste af verden i løbet af sin karriere, herunder USA, Sydamerika, Japan og Europa. Matteo Imbruno er kunstnerisk leder af den internationale Sweelinck-orgelkonkurrence i Amsterdam og har indspillet adskillige albums på nogle af de mange historiske orgler i Holland og Italien.


Vater-Müller Organ, opført i 1724, Oude Kirke, Amsterdam

Organ Sound Art Festival 2016
25. – 28. maj 2016. Hver dag kl. 20:00 – 23:00
Koncertkirken, Blågårds Plads 6A, København N
Entré: 50 kr. pr. aften
Læs mere her