Kompromisløs komponist fylder 70

Athelas Sinfonietta fejrer komponist Ole Bucks 70 års fødselsdag med to store koncerter de kommende dage i Elvermose ved Nakskov og i København.

Af Agnete Seerup

1. og 3. februar går Athelas Sinfonietta på scenen i både Elvermose på Lolland og Koncertkirken i København for at fejre én af ny musik skatkammerets velbevarede hemmeligheder, komponist Ole Buck, der fylder 70 år nu på søndag.

Ole Buck er en af Danmarks stærkeste eksponenter for, hvad man i 1960´erne kaldte den ny enkelhed for at beskrive lyden af den musik, der gav modernismen en kold skulder og genopfandt de grundlæggende musikalske elementer som rytme, melodi og harmoni. Et værk som Bucks Sommertrio (1968) er i sin enkelthed og naivitet et ikonisk værk fra perioden.

I 1973 fik Ole Buck sit store gennembrud, da han skabte en buldrende dramatisk musik til Det Kgl. Teaters opsætning af balletten Felix Luna. Efterfølgende har hans musik dog været præget af en dyb ro og renhed, altid meget personlig, kompromisløs og ofte zen-inspireret med få, meditative toner. Komponist Bent Sørensen har sagt om Ole Buck, at "han er den ubestridt mest personlige komponist, vi har herhjemme."

Hør Ole Buck fortælle om landskabet som sin særlige inspiration og om årstidsværket Landskaber. Landskab no. 4, der beskriver landskabet på det vestlige Lolland, som også er komponistens hjemegn, opføres ved fødselsdagskoncerterne:

Til koncerterne har Athelas Sinfonietta bedt Ole Buck selv vælge værkerne. Buck har en passion for italiensk musik, og derfor har flere af hans værker italienske titler, ligesom koncertprogrammets første værk Fiori di ghiaccio, der betyder isblomster på dansk. Landskab no. 4, A Tree og Flower Ornament Music for 17 musikere
 er også på fødselarens koncertprogram. Derudover kan publikum se frem til værket Uden titel, der handler om at gå på kunstudstilling - om at bevæge sig fra et kunstværk til det næste. Hør Buck fortælle om Uden titel her:

Ole Buck er selv til stede ved koncerterne og introducerer musikken ved koncerten på Elvermose. Før koncerten i Koncertkirken i København byder Edition Wilhelm Hansen på et glas.

Fødselsdagskoncerter for Ole Buck
1/2 kl. 15 Elvermose, Vestlolland.
3/2 kl. 20 (reception kl. 19). Koncertkirken på Blågårds Plads, København
Athelas Sinfonietta under ledelse af Jesper Nordin.

Program for de to koncerter:

Fiori di ghiacchio
Landskab #4
A Tree
Uden titel
Flower Ornament Music

Læs mere om koncerterne, billetter, mm. på Athelas website