To komponister og en cellist får hæderspris

Fredag den 27. november fejres cellisten Andreas Brantelid og komponisterne Juliana Hodkinson og John Frandsen ved en priskoncert i forbindelse med deres modtagelse af Carl Nielsen-prisen.

Af Mie Petri Lind

Komponisterne Juliana Hodkinson og John Frandsen samt cellist Andreas Brantelid modtager i år Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat, som er Danmarks største hæderspris på 600.000 kr. Prisen uddeles hvert andet år til danske komponister og musikere (Carl Nielsen Prisen) og hvert andet år til danske billedhuggere (Anne Marie Carl-Nielsen Prisen).

Priserne uddeles ved en koncert i Dronningesalen i Den Sorte Diamant i København 27. november 2015. Her vil Danmarks Underholdningsorkester gå på scenen og opføre blandt andet John Frandsens Seven Silly Songs, mens Juliana Hodkinson har skrevet en helt ny guitarkoncert til lejligheden, som opføres med den hollandske guitarist Aart Strootman som solist.

Skrøbelig følsomhed og sensitivitet

I begrundelsen for tildelingen af den prestigefyldte pris til komponisten Juliana Hodkinson, lægges der vægt på hendes arbejde som komponist i et krydsfelt mellem musik for koncertsalen, ofte med inddragelse af teatralske elementer, og egentlige installationer med elektronisk iscenesættelse i form af lyd og video. Hendes kompositoriske arbejde foregår derfor også ofte i samarbejde med performance-grupper, både i Danmark og resten af verden.

Juliana Hodkinsons kompositioner har en særlig skrøbelig følsomhed og sensitivitet over for den konkrete verden - et par karakteristiske titler er Lightness for forstærkede tændstikker og Why Linger You Trembling in your Shell?, som ud over klassiske instrumenter gør brug af fjer, æggeskaller og bordtennisbolde - men kan også rumme det storladne romantiske udtryk som i I Greet You a Thousand Times for symfoniorkester og elektronik.


Esbjerg Ensemble opfører Juliana Hodkinsons værker på Hofteatret i oktober 2014. Hodkinsons musik byder som her ofte på elementer som balloner, æggeskaller, fjer og tungt metal som elegant blandes med de klassiske instrumenter.

Fremtrædende og produktiv komponist

John Frandsen har været en fremtrædende figur i dansk musikliv og en meget produktiv komponist siden midten af halvfjerdserne. Især inden for vokalmusikken har John Frandsen sat sine aftryk. I 2014 opførtes det halvanden time lange Requiem i DRs koncertsal, hvor Frandsen blander nutidig poesi og sangstemmer med den ældgamle requiemtraditions musik og tekster på yderst virkningsfuld vis.

Senest har operaen Et Dukkehjem – nummer syv i Frandsens operaproduktion – gjort indtryk med sin vellykkede fortsættelse af den senromantiske operatradition, hvor drama og musik smelter sammen på en ubesværet måde, som er sjælden i moderne musikdramatik.


John Frandsen er senest aktuel med den musikdramatiske forestilling 'Et Dukkehjem', som gjorde stort indtryk på publikum og anmeldere.

Hvert andet år æres musikken

Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat blev oprettet af de to kunstneres døtre i 1957. Fonden bag legatuddelingen ejer 2/3 af kunstnerrettighederne efter Carl Nielsen og alle rettighederne efter billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen. Hvert år uddeler fonden en række hæderspriser til danske kunstnere. Hvert andet år æres Carl Nielsen, når hæderspriserne går til musikere og komponister, og hvert andet år æres Anne Marie Carl-Nielsen, når priserne går til billedkunstnere.

Der uddeles hvert år tre hæderspriser på hver 600.000 kr., altså i alt 1,8 mio. kr. Dette gør Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat til en af Danmarks absolut største private hæderspriser til danske kunstnere. Modtagerne af hæderspriserne udpeges af fondens bestyrelse. Prisen gives for såvel allerede udvist talent som en hjælp til fremtidigt arbejde.

Carl Nielsen priskoncert: Juliana Hodkinson, John Frandsen og Andreas Brantelid
Fredag d. 27. november kl. 19.30
Dronningesalen, Den Sorte Diamant, København
165 kr. // Stud.: 90 kr.