Klangrum 14

Et nyt kunstnerisk initiativ på Møn, med præsentation af lyd- og mediekunst og nye musikformer, ser dagens lys. Klangrum åbner for første gang på fredag d. 15. august med både koncert og udstilling.

Af Mie Petri Lind

Når dørene til Sukkerfabrikken i Stege åbnes d. 15. august, afvikles projektet Klangrum for første gang.
Klangrum vil være en årligt tilbagevendende begivenhed på Møn med ny musik og lyd- og mediekunst.
På Klangrum 14 vil man kunne møde nogle af disse udtryk. Dermed bliver Møn endnu en gang hjemsted for lydkunst og ny musik, hvor både Kunsthal 44 Møen og Scene 1 har markeret sig med udstillinger og arrangementer.

Bag projektet står foreningen Det Ydre Rum. Projektleder er billedkunstner og kurator Thomas Gunnar Bagge. 

Tredobbelt koncert
Ved åbningen fredag d. 15. august er der hele tre koncerter på programmet.

Kl. 19.00 spiller percussionensemblet Ekkozone m. Mathias Reumert og David Hildebrandt, som har stykker af Ligeti, Pape, Ravel - og “Et Trommespil” på programmet.
Ein Trommelspiel (‘Et Trommespil’) er komponeret af Mathias Reumert, og har tidligere været sat op på Anemone Teatret (Kbh.), Den Fynske Opera (Odense), Teatret Masken (Nykøbing Falster), samt Meyerhold Theate i Moskva og Borusan Music House i Istanbul. 

Se trailer for 'Et Trommespil' her

Kl. 20.45 kan man opleve det helt særlige elektroniske musiksamarbejde mellem Fuzzy & Bjørn Svin, hvor to musikalske enere mødes på tværs af alder og genrer. Begge er kendt for deres legende musikalitet, og har tidligere optrådt sammen på bl.a. Wundergrund Festival i 2012. 

Aftenen sluttes af med SØS Gunver Ryberg, som arbejder i krydsfeltet mellem elektronisk musik og lydkunst. Hun går på scenen kl. 22.00 med en udforskning af teksturer og klange med real- og elektronisk lyd. Rybergs karakteristiske stil er anerkendt for sin transformative kraft, og insisterende rytmer engagerer lytteren på flere planer.

Installation og film
Samme aften åbner Klangrum 14’s udstilling, som bliver vist frem til 31. august. Lyd/lys-installationen i Tårnet i Saftstationen af norske H.C. Gilje er skabt over Else Marie Pades elektroniske pionerværk 7 Cirkler fra 1959.
Denne installation var et af de skandinaviske værker på udstillingen Unheard Avant-gardes på ZKM, Karlsruhe i 2012. Unheard Avant-gardes udgjorde en del af ZKM’s store lydkunstudstilling Sound Art – Klang als Medium der Kunst.

Udstillingskonceptet er udviklet sammen med Ph.D. fra Moderne Kultur og Kulturformidling Jacob Kreutzfeldt. Morten Søndergaard har kurateret værket 7 Cirkler. 

I Tårnet vises også filmen Svævninger af Sofie Tønsberg om Else Marie Pade og lydkunstneren Jacob Kirkegaards samarbejde samt portrætfilmen Komponist af Ida Bach Jensen.

 

DATOER OG STEDER:
HVAD
: Klangrum 14 – installation og film
HVORNÅR
: 15. – 31. august 2014. Tors-søndag kl. 11 – 17. Fredag den 15. august dog kl. 17 – 19.
HVOR
: Saftstationen på Sukkerfabrikken, Kostervej 2, 4780 Stege
PRIS
: 30 kr.

HVAD: Klangrum 14 – Koncert
HVORNÅR
: 15. august 2014 kl. 19.00
HVOR
: Den Böhmiske Hal, Sukkerfabrikken, Kostervej 2, 4780 Stege
PRIS
: 125 kr. / Unge u. 25 år: 95 kr.